Hospitaalbrug

Gisteren was er slecht nieuws te lezen. Ik heb toch weer even ferm lopen vloeken. Een jonge fietser kwam vrijdag aan de Coupure onder een vrachtwagen terecht. Afgaande op wat ik lees lijkt het een fout van de vrachtwagenchauffeur. Het fietspad is daar zéér zichtbaar: 27apr08 Coupure Links        De man kwam uit Ieper, en was vermoedelijk niet vertrouwd met de omgeving, denk ik dan. Ok, hij had naar rechts moeten afslaan, en hij had de fietser moeten zien. Ik doe daar liever ook geen straffe uitspraken over, dat zal de rechter doen. Wie ben ik om zo’n man te beoordelen? Er zijn zovéél elementen die ik niet ken die kunnen meespelen in dit drama.

Correctie: voorrang van rechts vergeten is onvergeeflijk.

Ik zie geen mankementen qua fietsinfrastructuur aan dit kruispunt. Wie wel? (Ik zie wel verbeteringen mogelijk aan het kruispunt met de volgende brug, de Sint-Agnetabrug. Daarover later meer.)

Blijft dat gevoel van onmacht. Wat telt: duimen voor het kind!

 

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

2 gedachten over “Hospitaalbrug”

  1. Wel, ik zie ook geen mankementen aan de infrastructuur voor fietsers op die plaats, maar sommige mensen zouden durven zeggen dat fietspaden die afgesloten zijn van de weg nog gevaarlijker zijn dan fietspaden op de weg zelf. Aparte fietspaden maken de fietsers minder zichtbaar…

  2. Dat de man uit Ieper kwam en niet vertrouwd is met de omgeving is toch geen argument, integendeel. In zo’n situatie moet je normaal extra voorzichtig zijn. Of was die ongelukkige bestuurder, helemaal tureluurs van de aartsmoeilijke bewegwijzering,zijn weg verloren in Gent? Een autobestuurder die op deze plek een richting mist, is vertrokken voor onwaarschijnlijk grote omwegen.
    En waarom moest hij rechts afslaan? Is dat zo aangeduid voor wie uit de Hospitaalstraat komt? Als dat zo is, kan er weinig twijfel bestaan over zijn aansprakelijkheid.
    Strikt genomen zijn er inderdaad geen mankementen aan dit kruispunt, maar ik heb wel mijn bedenkingen bij fietspaden “in dubbele richting” in stedelijke omgeving. Dat maakt het voor iedereen extra moeilijk op kruispunten. Bovendien is het aan de overkant van de Hospitaalbrug verboden voor fietsers (verkeersbord fiets in rode cirkel) om het fietspad te nemen richting Iepenstraat en Rozemarijn. Begrijpe wie kan. Het fietspad in dubbele richting op één oever van de Coupure was destijds vooral een politieke zet, als deel van de oost-westfietsroute en om duidelijk te maken hoe goed Gent bezig is voor de fietsers (een beetje zoals de fietspaden in de Brusselse Wetstraat).
    Vandaag is dat fietspad langs de Coupure ook wandelpad en looppiste, iets waarvoor het helemaal niet werd bedoeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: