Gent-Zelzate (1)

Mijn ouders wonen in Zelzate. Bij de fusies in 1976 mocht dit industriedorp “onafhankelijk” blijven. Zelzate fusioneerde niet.  De socialisten wilden het zo. Of wilden de katholieke gemeentes errond al die rooien niet binnen hun nieuwe grenzen halen? In Zelzate was je socialist, katholiek, of abnormaal. Soit. Industrie troef in Zelzate. Al pikte Gent het merendeel van de kanaalzone in. Het kanaal Gent-Terneuzen splijt deze lap België in twee. Als je wil weten waar veel van ons fijn stof vandaan komt… Voor velen komt ook hun loon daarvandaan. Busverbindingen met de bedrijven zijn abominabel, fietsverbindingen zijn er voor de lokale gekken. Toen ik 25 jaar geleden eens met de fiets van Gent naar Zelzate reed leek het voor m’n ouders een heldendaad. Dat hadden ze nu nog nooit meegemaakt: met de fiets van Gent naar Zelzate! Het was dan ook zondag. De fabrieken braakten meer gif dan op andere dagen, maar er reden toch een pak minder auto’s.

Begin mei fietste ik nog es naar Zelzate. Er is beterschap merkbaar. Het antieke betonnen fietspad aan de Shell (Pantserschipstraat, tussen Meulestedebrug en Ringvaart) ligt er nog steeds:

04mei08 Pantserschipstraat

Eenmaal over de Ringvaart kom je -naar Gentse normen-terecht op een  mirakelfietspad. Je weet niet wat je ziet: een gescheiden perfect fietspad, met beschermende vangrails in de buitenkant van de bochten. 

04mei08 Wondelgemkaai

04mei08 Wondelgemkaai

Het is de verlegde Wondelgemkaai. Deze weg werd in 2004 nieuw aangelegd om Stora Enso (in mijn jeugdherinnering: “de papierfabrieke”) meer plaats te geven. Als kind was de Wondelgemkaai een attraktie: je zag er op op de kanaalarm vaak een boot omringd door boomstammen. Een sprookjestafereel tussen al die grauwe industrie. De boomstammen werden vanuit de boot in het water gedropt. Eenmaal de boot vertrokken was trokken mannen de stammen op een soort transportband, die ze naar een hoge stapel voerde. Daar toverde men papier, leerde ik op school.

De boten bleven weg. De arm van het kanaal werd gedumpt. Het bedrijf bouwde een zuiveringsinstallatie, nog zo’n mirakel. Ze wilden uitbreiden, en verlegden een weg, nog een mirakel. Mét een perfect fietspad, nog een …

Mirakels duren niet lang. Daarover later meer.

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

Eén gedachte over “Gent-Zelzate (1)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: