Jaagpaden (1)

 Google blijft een maf iets. Je typt Jaagpad, en botst op een site van gentseliggers (wat een naam) met daarin een hilarische uiteenzetting over wèlke verkeerswetgeving van toepassing is op een jaagpad. Blijkt dat we hier te maken hebben met wetten uit 1935 en 1950.

Dat is inderdaad het beeld dat ik soms heb bij het onderhoud van jaagpaden: verouderd. Ik probeer te verklaren: de wetgeving omtrent jaagpaden dateert van vóór er sprake was van auto’s. Anno 2008 dienen jaagpaden -louter juridisch bekeken- enkel voor personeel dat dijken etcetera onderhoudt, auto’s en vrachtwagens dus. Fietsen worden er gedoogd. Het onderhoud van wegen/paden op jaagpaden staan dus niet in functie van fietsers. Een bult meer of minder kan met andere woorden geen kwaad.

In de reactie van minister Crevits op het fietspadenrapport van het Nieuwsblad wordt er met geen woord gerept over deze “fiets-jaagpaden”. Ze vallen nogthans volledig onder haar bevoegdheid. Tijd voor een 21e eeuwse benadering? Kan men de bevoegde diensten (bij ons wenz) niet wettelijk de opdracht geven de jaagpaden te beschouwen èn onderhouden als trage wegen? De jaagpaden rond Gent lijken me ideale fietsinvalswegen voor woon-werkverkeer vanuit en naar de (verre) randgemeentes. Dan moeten ze natuurlijk méér zijn dan “dienstwegen” voor onderhoud, ook qua verlichting.

Een paar beelden van het jaagpad langs de Schelde tussen Meierij en Ringvaart. Commentaar overbodig. Noteer dat dit een onderdeel is van de Schelde Deltaroute, de LF30.7mei08 jaagpad Bovenschelde7mei08 jaagpad Bovenschelde

7mei08 jaagpad Bovenschelde 7mei08 jaagpad Bovenschelde 7mei08 jaagpad Bovenschelde 7mei08 jaagpad Bovenschelde

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

Eén gedachte over “Jaagpaden (1)”

 1. Dag Yves,
  buitenlanders benijden ons vaak de jaagpaden die bij hen vaak al lang verdwenen zijn. Kijk maar eens op :
  http://www.gamber.net/cyclebel/
  Daar vind je een volledig overzicht van de mogelijkheden in België, vreemd genoeg opgemaakt door een ex-inwoner van ons land. Met steun van plaatselijke fietsers.
  Onze Waalse buren hebben een toeristisch netwerk opgezet met hun “chemins de halage” :
  http://met.wallonie.be/opencms/opencms/fr/ravel/parcours/itineraires/
  veel plezier ermee. Frank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s