Museum

Gent heeft een fietspadmuseum. Dit unieke museum geeft iedere fietser de kans om alle vormen van stedelijke fietspaden uit het recente verleden te exploreren én te beleven. Een interactief museum dus. Je krijgt er een overzicht van alle gebruikte fietspad-materialen uit de naoorlogse periode. Een bloemlezing:

13jun08 Ottergemsesteenweg Zuid13jun08 Ottergemsesteenweg Zuid   

13jun08 Ottergemsesteenweg Zuid13jun08 Ottergemsesteenweg Zuid

Hier werd generaties lang gerepareerd, soms met overschotjes. Beter iets dan niets. 

Dit lappendekenfietspad is één grote surprise. Sommige stukken zijn in slechte staat – nét echt. Alle facetten komen aan bod: uitgefreesde signalisatie, een chaotisch wegbeeld,… 

 13jun08 Ottergemsesteenweg-Zuid 13jun08 Ottergemsesteenweg Zuid 

…, een versmalling,  gebroken tegels, een werfje,…                                               13jun08 Ottergemsesteenweg Zuid13jun08 Ottergemsesteenweg Zuid07mei08 Ottergemsesteenweg Zuid13jun08 Ottergemsesteenweg Zuid 

…, plassen, uitpuilende riooldeksels, …

13jun08 Ottergemsesteenweg Zuid7mei08 Ottergemsesteenweg Zuid 13jun08 Ottergemsesteenweg Zuid                  Sluitstuk is een spookkruispunt. De wegen links en rechts zijn op- en afritten van de R4. De middelste weg is de brug over de ringvaart die aansluiting geeft op het jaagpad langs de Schelde naar Oudenaarde. Dit “kruispunt” maakt deel uit van de  Schelde-Delta-Fietsroute.13jun08 Ottergemsesteenweg Zuid                  Het museum is gratis te bezoeken op de Ottergemsesteenweg-Zuid. Deze weg start voorbij het UZ aan de brug over de E17, en loopt door tot aan de ringvaart/R4. Menig voetbalsupporter zal hem binnenkort leren kennen.

Ik stel voor om deze unieke erfgoedcollectie op te nemen in het STAM, en deze as uit te bouwen tot een essentieel onderdeel van een woon/werk-fietsas tussen Oudenaarde en Gent.

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

4 gedachten over “Museum”

 1. haha, ik was er even mee weg. Enkel de laatste foto herkende ik direct. Dit is inderdaad een zeer slecht fietspad, en de auto’s rijden er te snel om op de weg te rijden, eerder een fietspad voor een full suspension mountainbike 🙂 Dit is het begin van mijn fietstochtje als mijn hoofd een beetje warrig is en ik tegenwind nodig heb om alles te laten uitwaaien langs het jaagpad.

 2. Nog maar eens een prachtig voorbeeld van hoe het niet moet. Helaas zijn er zo al veel te veel.

  Ik rijd er haast enkel in het weekend, en dan rij ik categoriek naast die brede goot.

  Ik weiger dit een fietspad te noemen. Een fietspad moet door haar infrastructuur veiligheid brengen aan de fietsers, niet omwille van een dubbele stippellijn en een blauw bordje de fietsers in de goot duwen en plaats maken voor het andere verkeer.

  De brug over de ringvaart is dan weer wel een godsgeschenk.
  Overigens ook eenvoudig te bereiken via de toemaattragel, warmoezeniersweg en hamerlandtragel -het jaagpadje naast de kristalijn dus- Zorg er wel voor dat je banden goed opgepompt zijn, want het laatste stuk is grind.

 3. Een erg originele benadering. De Gentse musea zijn nog rijker dan vermoed. Wat Fietsbult hier toont mag wel naar de reserves. Haal die foto’s over twintig jaar weer boven en onze generatie zal zich wellicht schamen. Hoewel het vroeger nog erger was. Zo was in de jaren 1970 de heraanleg van de Krijgslaan en Emile Clauslaan tot vier rijvakken gewoon misdadig.

 4. Er zijn daar wel grote veranderingen op til. Voor fietsers belangrijk is dat de brug, waar nu eigenlijk geen auto’s over mogen, wordt afgebroken en vervangen door een exemplaar dat druk motorverkeer zal moeten versluizen naar en van de R4 aan de overkant (deze wordt doorgetrokken over het Eilandje). Als je wil weten wat de Gentse Fietsersbond Perpetuum Mobile denkt van de uitbreidingsplannen:

  http://perpetuum-mobile-gent.googlegroups.com/web/R4tekst.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s