Klotekruispunt (1)

Kruispunten zijn de wissels van het wegennet. Bij treinen is het simpel: de wissel en het sein bepalen of treinen al dan niet botsen. Bij wegen… ach… u kent het… . Het is vaak een gordiaanse knoop waar zowel vierwielers, tweewielers én voetgangers zich doorheen wroeten. De inrichting van een kruispunt toont de prioriteit van de wegbeheerder. We komen uit een eeuw waar kruispunten louter in functie van vierwielers werden ingericht. In Gent zijn er zo nog véél kruispunten. Vaak geeft stad of gewest de volledige ruimte aan auto’s. In hun woorden: “de doorstroming van het verkeer heeft prioriteit”. Alsof fietsers geen verkeer zijn.

Dit fietspad vanuit Ledeberg stopt een tiental meter voor het kruispunt. Zoek het maar uit. Tijdens piekuren is dit horror.

07mei08 19u58 Burggravenlaan / Ottergemsesteenweg
07mei08 19u58 Burggravenlaan / Ottergemsesteenweg

Het voelt als fietser absurd aan: je fietst op (soms degelijke) fietsinfrastructuur, en bij het gevaarlijkste deel van je parcours -het kruispunt- word je aan je lot overgelaten. Voor assertieve fietsers is dit geen probleem (zij verdragen horror en absurditeit). Voor een stad die fietsen wil promoten is dit wél een probleem, een groot probleem: voor velen maakt dit fietsen onmogelijk. Elke keuze om fietsers géén veilige plek te geven is een keuze voor meer autoverkeer. Je zal vanuit Ledeberg maar es met de fiets naar het UZ willen, of naar het Sint-Pietersstation.

Dit kruispunt is helemaal absurd. In de richting van Ledeberg krijg je een veiliger situatie dan vanuit Ledeberg:

27apr08 18u21 Burggravenlaan
27apr08 18u21 Burggravenlaan

Ik zie geen enkele reden waarom (minstens) deze wegindeling ook niet aan “de overkant” kan toegepast worden.

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

10 gedachten over “Klotekruispunt (1)”

 1. Absurd? Sommige zelfverklaarde verkeersdeskundigen vonden (of vinden nog) dat fietsers en auto’s op kruispunten best vermengd worden, omdat fietsers een remmend effect zouden hebben op autobestuurders. Dat is fietsers misbruiken als menselijk schild en ronduit verfoeilijk.

 2. Volkomen akkoord, fietsbult. De grote kruispunten, vooral op de R40, zijn gewoon beschamend. Met uitzondering van de kruising Martelaarslaan-Groot-Brittaniëlaan.

  Kruis maar eens de Begijnhoflaan met een kleintje van 1,5 achterop de fiets. Of waag je maar eens aan de oversteek van de R40 als je van de Drongensesteenweg komt. Wellicht moet er eerst een fietser sneuvelen vooraleer er iets aan wordt gedaan. En zelfs dan…

  Boos, teleurgesteld, verontwaardigd fiets ik vaak door Gent.

 3. ik passeer daar iedere ochtend met fiets vanuit ledeberg
  invoegen om vervolgens links af te slaan is inderdaad niet eenvoudig.

  aan de overkant zitten ook megabulten in het wegdek, net op de plaats waar je als fietser moet rijden

 4. Wees nu eens eerlijk: je kan toch niet eisen dat de auto’s samengeperst moeten worden op twee rijstroken alleen voor de veiligheid van de fietser. Die rechtsafslaande auto’s moeten soms wachten voor een overstekende voetganger, en dan kan het verkeer dat rechtdoor moet ook niet verder door.

 5. ik fiets ook dagelijks vanuit ledeberg richting nieuw gent en vind dit het gevaarlijkste kruispunt. Steeds flink opletten om voor te sorteren en links af te slaan, en straks zijn de vele studenten daar weer en wordt het er weer o zo veel drukker!
  Jammer dat het niet aan beide kanten zo fietsvriendelijk kan.

 6. En ruim 3 jaar later is er nog niets veranderd. Onlangs een antwoord gekregen van infogent over het klotekruispunt: er zijn plannen (!) maar die wachten (!) op grote infrastructuurwerken (riolering, Aquafin, …) om uitgevoerd (!!) te worden.
  Laten we optimistisch blijven: er is een vooruitzicht 🙂
  En nu nog hopen dat ook de Pintelaan meezit in het rioleringsplan.

   1. Wat houdt ons tegen? Wachten tot er een dodelijk slachtoffer valt? ’s Ochtends in de regen is het er nog steeds levensgevaarlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: