Half rond punt

19sept08 08u27 Sint-Denijslaan
19sept08 08u27 Sint-Denijslaan

 De as Sint-Denijslaan-Achilles Musschestraat is een fietsas par excellence. Het huwelijk tussen alle verkeersgebruikers was er niet steeds evident. Het openbaar vervoer kreeg op de Sint-Denijslaan -terecht- veel ruimte. De fietssuggestiestrook aan de rechterkant veroorzaakt(e) veel verwarring en gevloek.  Fietsers gebruik-(t)en het in 2 richtingen. Ik heb nooit begrepen waarom er maar aan 1 kant een suggestiestrook kwam. (tussen haakjes: het is toch een draak van een woord: “fiets-suggestie-strook”. Het mist suggestie en bondigheid.)

Vrijdagmorgen was er nog een onderaannemer bezig op dit “rond punt” (zie kaart).

19sept08 08u23 Kortrijksesteenweg
19sept08 08u23 Kortrijksesteenweg
Het ontwerp van het nieuwe kruispunt is helaas niet fietsvriendelijk. Er is niet gedacht aan een veilige fietsas. Je kan nog relatief veilig van de Achilles Musschestraat naar de Sint-Denijslaan fietsen, maar de omgekeerde beweging werd gewoon niet ontworpen. Deze oplossing is een juridische oplossing, geen verkeerstechnische.
 
Diezelfde avond is het kruispunt open voor verkeer. De fietser hieronder toont het gebrek duidelijk aan: een fietsbocht van 90° bestaat niet.
19sept08 18u05 Sint-Denijslaan
19sept08 18u05 Sint-Denijslaan
19sept08 18u05 Kortrijksesteenweg
19sept08 18u05 Kortrijksesteenweg
19sept08 18u05 Kortrijksesteenweg
19sept08 18u05 Kortrijksesteenweg
19sept08 18u05 Kortrijksesteenweg
19sept08 18u05 Kortrijksesteenweg
Een rond punt met een hoek van 90° is een half rond punt. Ik vrees het ergste voor deze lokatie qua fietsveiligheid. Je leest er nu al de potentiële conflicten tussen de 4 gebruikers (voetgangers, fietsers, openbaar vervoer en vierwielers). Het positieve: deze situatie werkt snelheidsremmend. Dit “geval” toont dat de fietstoets waar minister Crevits het over had zinvol is. Ik vermoed dat de ontwerper(s) hier de fietsers gewoonweg genegeerd hebben.
Aan de andere kant van de sporen start deze week de volgende werf van het stationsproject. De fietsroutes eromheen vind je op de kaart onderaan deze bewonersbrief.

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

4 gedachten over “Half rond punt”

  1. Erg goed geobserveerd. Men vervalt hier in dezelfde fouten als bij de aanleg destijds van het Maria-Hendrikaplein, waarbij men de fietser als een noodzakelijk kwaad ervaart en hem de ruimte gunt die overblijft, met onmogelijke hoeken. Wie hier als fietser wil oversteken heeft niet eens de ruimte om te wachten, tenzij op het smalle fietspad. De manier waarop de gefotografeerde fietser naar links afslaat is in deze omstandigheden nog de veiligste: het achterkomend autoverkeer beletten in te halen, om als fietser veilig zijn maneuver uit te voeren. Maar of alle automobilisten die zullen smaken? En dan maar klagen dat fietsers zich niet aan de regels houden.
    Over de “fietssuggestiestrook” kan ik maar herhalen: een dwaasheid, een juridisch onding dat dubbelzinnigheid kweekt.

  2. schrijnende situatie inderdaad aan die halve rotonde. Hopelijk maken ze aan het station in de toekomst niet dezelfde fout. Het is trouwens ook niet mogelijk om komende van de Kortrijksesteenweg vanaan de Sterre deze halve rotonde te verlaten in de richting van de Sint Denijslaan. Of het is wel mogelijk, maar dan niet op de fietssuggestiestrook

  3. een opmerking over wat Frans schrijft: “…klagen dat fietsers zich niet aan de regels houden”. De fietser op de foto’s houdt zich aan de regels. Je mag het fietspad verlaten om van richting te veranderen (artikel 9, puntje 1.2.3 van het verkeersreglement).

    Overigens had men het probleem kunnen oplossen: er is plaats genoeg om een wachtvak te maken, zodat je niet op, maar naast het fietspad wacht om over te steken. Als je nu uit de Sint-Denijslaan komt kan je over het voetpad om comfortabel en veilig te wachten (ook veilig voor de voetgangers). Alleen het mag niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: