Fietstoets

Niet alle wegenontwerpers houden rekening met fietsgebruik, ook niet in Gent. Een fietstoets is dringend gewenst. In Gentbrugge loopt langs de Schelde een knap wandel- en fietspad: de Scheldekaai. De fietsers uit de straten eromheen kregen 3 op de 4 keer geen aansluiting met deze fietsas.

Aan de eerste straat (vanaf de fietsbruggen), de Rosa Geignerstraat is het ok. Een theateractrice van dit kaliber (De Caraïbische Zee in Vertikaal!) verdient dat :).

18okt08 Scheldekaai / Rosa Geignerstraat
18okt08 Scheldekaai / Rosa Geignerstraat
18okt08 Scheldekaai / Hogepontstraat
18okt08 Scheldekaai / Hogepontstraat

Dat de Hogepontstraat niks kreeg kan ik nog begrijpen. Fietsers kunnen vlot weg langs de Rosa Geignerstraat.  

18okt08 Scheldekaai / Jan Rijmstraat
18okt08 Scheldekaai / Jan Rijmstraat

Hier aan de Jan Rijmstraat wordt het met een speelplein en jeugdwerking Krejo vlakbij dubieus. Er is plaats zat. Een betonnen helling is toch niet zò duur?  Het lijkt me dat hier een grondplanarchitect aan het werk was, geen stedebouwkundige. Alles ziet er van bovenaf bekeken op een plan netjes uit, banaal netjes. Symmetrie voor alles, al vind ik de zuilen knap.

Functionaliteit is voor zo’n ontwerpers banaal. De hellingskes zijn te stijl voor een kinderwagen. Of zijn ze enkel bedoeld om met de fiets aan de hand te stappen?

Aan de Auguste Van Ooststraat is het ontwerp waardeloos. Wie de steile hellingetjes neemt botst op de zuilen. Fietsers hossen dus over het gras:

18okt08 Scheldekaai /Auguste Van Ooststraat
18okt08 Scheldekaai /Auguste Van Ooststraat
18okt08 Auguste Van Ooststraat
18okt08 Auguste Van Ooststraat

15okt06 Auguste Van Ooststraat
15okt06 Auguste Van Ooststraat

In 2006 zag het er hier zo uit:

18okt08 Scheldekaai / Auguste van Ooststraat
18okt08 Scheldekaai / Auguste van Ooststraat

en nu zo:

18okt08 Scheldekaai
18okt08 Scheldekaai
De situatie is dus verbeterd, zeker bij regenweer. Ik vrees echter voor de duurzaamheid. Deze grasbeschermers lijken me niet geschikt voor intensief fietsgebruik.

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

Eén gedachte over “Fietstoets”

  1. Awel Frank, aangezien ik hier sinds 1 september van dit jaar regelmatig (dagelijks) passeer, bied ik me aan als testpersoon voor het hellinkje aan de Auguste van Ooststraat.
    Ik heb trouwens nog twee andere bedenkingen:
    1. Vanuit de Machariuswijk is het nu met de twee fiets/voetgangersbruggen gemakkelijk om op de Scheldekaai te raken. Probeer dat eens in de omgekeerde richting…? De keuze is of het oude sluizencomplex ter hoogte van de Vlaamse kaai (waar heel wat mensen vloekend hun fiets de sluis op sleuren), tegen de richting in rijden het viaduct van Vlaamse kaai op (voor de kamikazes onder ons) of ’n rondrit via de Visserij (mooi, maar die auto´s die je met 30+ inhalen….).
    2. Waarom is het fiets/wandelpad in hemelsnaam elke meter halfweg ingezaagd en de zaagsnede afgewerkt met rijtje steentjes? (ik verlies al genoeg schroeven uit mijn fiets door al het gedaver op de Gentse wegen).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s