Organisch

Fietsbult kreeg post. Frank schreef:  Ik ben al jaren een fan van zelfgemaakte fietspaden. Daarmee bedoel ik, het type fietspaden dat ontstaat door gebrek aan het juiste fietspad op de juiste plaats. Iemand begint ermee: eens proberen of ik zo de bocht kan afsnijden. Daarna volgen anderen het spoor, tot er een echt pad ontstaat.
Ingenieurs zouden dit soort curves tot in het kleinste detail moeten opmeten, want dit is hoe fietsers echt rijden al er geen passer of Autocad aan te pas komt. Kunnen we het toekomstige programma dat ontwikkeld wordt op basis van de opmetingen misschien Velocad noemen ?
Hieronder een exemplaar op de hoek van de Nieuwe Wandeling en het Jan Van Hembyzebolwerk. In mensentaal, aan de Groene Vallei.

 Thanks, Frank. More! More!

Ik voeg er aan toe: een degelijk beleid ondersteunt/”asfalteert” soms dergelijke organische fietspaden. Dergelijke ondersteuning bespaart studiewerk, en is 100% efficiënt. Of is dit onmogelijk in ambtenarenland?

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

5 gedachten over “Organisch”

 1. Schitterende observatie van Frank. Zo vind je tal van ‘zelfgemaakte” fietspaden –zeg maar “missing links”- tussen het fietspad langs de R4 en omliggende straten in St-Denijs-Westrem (Poortakkerstraat), en Drongen (Pontstraat, Pachtgoeddreef,Vinderhoutsedam).
  Een bekende tuinontwerper zei me ooit dat paden aanleggen op de juiste plek het moeilijkste is bij een parkaanleg.
  Frank beklemtoont dat “Velocad” veel studiewerk zou besparen, maar dat zullen ingenieurs niet graag lezen.

 2. Prachtige Blog.

  Zelf aangelegde wegen, het spoor van tientallen fietsers die steeds weer opnieuw getuigen zonder woorden, zonder van hun fiets te stappen, onstuitbaar, onweerlegbaar, zonder geweld, maar als een dagelijkse gewoonte die een weg wordt midden de stad. Wie zei ook al weer dat de taal ontstaan was uit onze gebaren?
  Daniël

 3. In het Citadelpark was ook zo’n paadje. Ieder jaar probeerde men dat opnieuw te laten toegroeien, een draad voor te spannen enz. Nu niet meer, men heeft endelijk ingezien dat verzet zinloos is,het is nu een ‘echt’ padje.

 4. Twee voorbeeldjes van organische fietswegen die beton- of asfaltfundering kregen:

  -Wie aan de Hamerlandtragel het fietspad op de R4 opwil kan dat tegenwoordig beschaafd.

  -Op de cyclostrade Sint-Amands-Puurs had men, zoals op veel plaatsen, godsonmogelijke hekversperringen gezet bij de kruisingen. Op sommige plaatsen heeft men de organische slalom die er uiteraard ontstond uiteindelijk geasfalteerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: