Studentenstad

Gisteren zag ik dit:

17feb09, 13u29, Heernislaan
17feb09, 13u29, Heernislaan

Ik hoor de reacties al: wie is nu zò zot om dààr te fietsen?
Twee mogelijkheden: iemand die er woont, of iemand die de weg niet kent.
Toen ik als student in Gent kwam wonen fietste ik vanuit het Prinsenhof naar het Sint-Pietersstation via (hebde vijf minuutjes?) Sint-Jacobs, Sint-Anna, de Sint-Lievenspoort en de Heuvelpoort. Ik kende dit traject vanop de bus van Zelzate naar Gent, en het was de enige route naar Sint-Pietersstation die ik kende. Pas na een paar maand ontdekte ik de Nederkouter. Een openbaring.

Elk jaar stroomt Gent vol met duizenden nieuwe ronddolers. Jong volk dat al doende de stad leert kennen. Het is een vorm van ervaringsgericht verkeersonderwijs. Soms komen zelfs mijn dochters thuis met de blijde melding dat ze een kortere of veiliger fietsroute ontdekt hebben.
Het is een nonbeleid dat dergelijke kruispunten creëert:

17feb09, 13u29, Kasteellaan / Heernislaan
17feb09, 13u29, Kasteellaan / Heernislaan
Ik ken de weg. Zolang hier geen fietspad is zal ik niet (meer) in die richting op dit stukje Heernislaan fietsen. Maar hoe kan een onervaren stedeling ruiken dat de Eendrachtstraat een alternatief is? Zie je iets van signalisatie? Dit is geen kerkwegeltje, maar een hoofdas vanuit de Dampoort. Gelooft men nu echt dat iedereen een fietskaart op zak heeft?
Nog het Vlaamse, nog het stedelijke beleid durft hier iets te proberen. Fietsers hebben er geen rechten, want “geen plaats“. De heraanleg van de Denderlaan wordt voorgesteld als een alternatief. Het blijft wonderlijk dat beleidsmensen het logisch vinden dat hier geen fietspad komt.

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

5 gedachten over “Studentenstad”

  1. Is het niet verboden om vanuit de Veldstraat in de Nederkouter richting station te fietsen?
    Dat was het twee jaar geleden toch, toen ik een andere route richting station gezocht heb (ajuinlei en dan verder via bijloke)

  2. Ik meen dat je wel in de Nederkouter in die richting mag fietsen, maar dan rij je wel waar ook de tram rijdt. Niet erg fijn, de combinatie tramsporen-kasseien! Ajuinlei is een mooier alternatief, maar vanuit het Prinsenhof zou ik toch eerder voor de Holstraat en dan ofwel via de Coupure ofwel via Ekkergemstraat en buurt Watersportbaan naar het station rijden.

  3. In de jaren 1970 was de huidige situatie van de Heirnislaan vrij algemeen. De hele stadsring moest op vier rijvakken (Dok Noord, Nieuwevaart, Gasmeterlaan), het beboomde Neuseplein verdween, Blaisantvest en Opgeëistenlaan volgden wat later, de Nieuwewandeling bleef de uitzondering. Ook toegangswegen werden vierbaansvakken, nu eens buiten de stad (Drongensesteenweg) maar ook binnen. Zo werd bij de vervanging van kasseien door asfalt de Krijgslaan op VIER rijstroken gebracht, met inbegrip van de Emile Clauslaan (langs de Kruidtuin) en tweederden van het trottoir opgeofferd voor parkeerplaatsen. Sindsdien is de rechterrijstrook op dat traject tussen Galglaan en Heuvelpoort gelukkig vervangen door een fietspad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s