Zagen

De Fietsersbond hield zaterdag in gans Vlaanderen een zaagactie voor meer fietsinfrastructuur. In Gent gebeurde dat op 2 plaatsen.
Morgen foto’s van the Loop. Vandaag een paar beelden van de Heuvelpoort.

30mei09, 11u46, Heuvelpoort
30mei09, 11u46, Heuvelpoort

Wie dit kruispunt wil dwarsen richting SMAK, Sterre of Sint-Pietersstation loopt risico’s. Fit zijn is de boodschap.

30mei09, 12u02, Heuvelpoort
30mei09, 12u02, Heuvelpoort

Auto’s gebruiken de vakken richting SMAK om nog snel in te voegen richting Martelaarslaan. Kijk naar de rode Volvo.

30mei09, 12u02, Heuvelpoort
30mei09, 12u02, Heuvelpoort

Auto’s krijgen in deze rijrichting vier rijvakken. Twee als onderdeel van de ring. Twee om richting SMAK te gaan. Dat is er 1 teveel. Zoals Jan hier al schreef: eilandjes zijn een minimum. De middenberm van de Charles de Kerchovelaan is nu vooral een wachtplaats.
30mei09, 11u46, Heuvelpoort
30mei09, 11u46, Heuvelpoort

Voetgangers en fietsers die het zebrapad en de verkeerslichten benutten moeten aan het tweede licht minutenlang wachten:
30mei09, 11u47, Heuvelpoort
30mei09, 11u47, Heuvelpoort
Misschien eens een schuilhokje zetten voor de wachtenden?

In alle ernst: de Gentse kleine ring R40 blijft een Vlaamse schande. Het is een muur die zwakke weggebruikers met moeite kunnen dwarsen. Het Gewest deed de afgelopen jaren “inspanningen“. Dat is een eufimisme voor: men pakte de makkelijkste (lees: goedkoopste) dossiers aan. Zo kreeg de Dampoort een paar aanpassingen, waardoor de situatie minder slecht werd, maar volgens fietsend Gent zeker nog niet goed. Het kruispunt Groot-Brittaniëlaan/Martelaarslaan werd fietsvriendelijk. De kruispunten met Kortrijksesteenweg en Brusselsesteenweg staan “op het programma”. Voor Brussel was/is fietsinfrastructuur op de R40 duidelijk géén prioriteit. Het lijstje pijnpunten is lang: de kruispunten Rooigemlaan/Palinghuizen/Elyzeese Velden, Tolhuis, Neuseplein, Heernislaan/Forelstraat, Heernislaan/Vlaamsekaai/Jan Delvinlaan en Heuvelpoort liggen erbij als 30 jaar geleden. Deze kruispunten wachten op 21e eeuwse oplossingen ipv de asfaltvlaktes die het nu zijn.

30mei09, 12u03, Heuvelpoort
30mei09, 12u03, Heuvelpoort

Sommige vakken van de R40 (Keizervest, Palinghuizen, Tolhuis…) hebben nog niet eens een fietspad met witte verfstreepjes, het minimum minimorum. Dat zegt alles. Hopelijk pakt de volgende Vlaamse regering de R40 aan. We blijven zagen.
A propos: zoals je kan zien is het afvalbeton van melding 1 nog steeds niet opgeruimd.

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

6 gedachten over “Zagen”

 1. Het gemotoriseerd verkeer door het Citadelpark is een anomalie die nu al vijftig jaar duurt en sterk bijdraagt tot de onoverzichtelijkheid van de Heuvelpoort. De politieke wil ontbreekt om hier onmiddellijk een einde aan te maken. Men blijft maar wachten op het voorwendsel «Museumplein», dat er niets mee te maken heeft. Dat de Hofbouwlaan te smal zou zijn is een drogreden (nu is de Scribedreef ook herleid tot één rijstrook), tenzij men vasthoudt aan een autowegprofiel om erdoor te vlammen.

 2. Het doet deugd om de slechte situatie aan de Heuvelpoort beschreven te zien staan. Ik doe dat traject elke dag en ik hoop elke dag dat de lichten aan de Overpoort (als je van ter platen komt) op rood zullen staan. Zo kan ik naar de middenste rijstroken gaan om dan voor de auto’s te kunnen vertrekken. Anders riskeer je echt je leven zoals op de foto’s.

  1. antiterreur zei:
   “Fietsen op het zebrapad is verboden.”

   Dat klopt niet, in welk artikel van de wegcode heb je zoiets gelezen?
   Hoe zou je trouwens anders kunnen fietsen als je nooit over een zebrapad mag rijden?

   1. Toch is een zebrapad voorbehouden voor voetgangers. Wil je oversteken als fietser, dan mag dat enkel met je fiets aan de hand.

   2. Eva VE,

    Natuurlijk geeft een zebrapad geen enkele voorrang aan fietsers, maar ik heb in de wegcode geen enkel verbod gevonden om over een zebrapad te rijden …

    Ken jij wel zo’n artikel?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: