Toekomst

Zondag is het bolletjesdag. We mogen via één stem onze ronde bijdrage leveren aan de toekomst. Hoe zal die toekomst eruit zien? Geen flauw idee. Ik weet alleen dat de dromen uit het verleden vaak nergens op sloegen. Mijn auto mijn vrijheid? Ja hallo.
Zal fietsen de wereld redden? Uiteraard niet. Fietsen is wél goed voor ecologie, economie, gezondheid en verkeersveiligheid. Je ziet het woord “fiets” steeds meer opduiken in verkiezingsfolders. Dat is een goed teken.
In Gent zien we jaar aan jaar meer fietsers in het straatbeeld. De evolutie gaat traag en gestaag. Infrastructuur is het sleutelwoord. In de vorige stedelijke bestuursperiode lag de klemtoon vooral op imagovorming en fietspromotie. Ik had het daar lastig mee. Het creëerde verwachtingen die men niet inloste. “Gent Fietsstad” werd even vaak lovend als verwijtend uitgesproken. Een spanningsveld dus, én een boemerang. Want de uitdaging is: de vele mensen die vandaag met kleine kinderen fietsen, ook op straat houden.

05jun09, 16u48, Visserij
05jun09, 16u48, Visserij

05jun09, 17u29, Toekomststraat
05jun09, 17u29, Toekomststraat

05jun09, 17u31, Forelstraat
05jun09, 17u31, Forelstraat
Deze verkiezingen gaan uiteraard niet over het stadsbestuur, maar over het Gewest en Europa. Europa is voor Gent gul met geld. Civitas is een project met Europese dimensies en Europees geld. Het Gewest investeert verhoudingsgewijs te weinig in fietsinfrastructuur op de plaatsen met het hoogste rendement: de “grote” steden. Kijk es naar de kleine ring. Ik hoop dat de volgende Vlaamse regering beter doet.

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

Eén gedachte over “Toekomst”

  1. Inderdaad, veel te weinig investeringen in die plaatsen waar ze het meeste opbrengen door de korte afstanden en het grote aantal gebruikers: de steden. Dat is een van de belangrijkste zaken die we in het Vlaamse mobiliteitsbeleid zouden moeten zien gedaan te krijgen. Ik heb het dan ook tot thema van een van mijn verkiezingspamfletjes gemaakt, verdeeld op 5000 exemplaren in en rond Gent. Als het niet voor mij persoonlijk rendeert, rendeert het hopelijk qua bewustwording voor zij die nu reeds de fiets gebruiken maar niet genoeg op hun strepen (durven te) staan om een degelijk fietsbeleid te eisen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s