Lord of the ring V

Op Gentblogt verschil ik van mening met bwest over de zin van een autoloze zondag en Gent Fietst. Bwest heeft 700% gelijk met zijn pleidooi voor meer fietsinfrastructuur, maar ik verdedig sensibiliseringsacties ten volle. En/en, newaar. Wat mij betreft mag het zoals in Brussel: de grote ring als grens van het autovrije gebied… .
Jammer dat de vrijdagavondfietstochten (hoe noemden die ook weer?) gestopt zijn. Ook die hadden zin als sensibilisering. In Antwerpen zijn maandelijkse tochten nog aan de gang…

Nog wat foto’s van zondag. Voor wie er niet bij was: de binnenstad slikte massaal veel fietsen.

20sep09, 14u46, Rodetorenkaai
20sep09, 14u46, Rodetorenkaai

Het rijgedrag van sommigen deed me denken aan losgeslagen veulens: wennen aan de nieuwe situatie, en een beetje wild.

Jaren geleden switchte ik van Touring Wegenhulp naar VTB/VAB omdat de laatsten mobiliteit bekeken zonder auto-oogkleppen. Dit was dan ook een aangename verrassing:

20sep09, 14u53, Muinkkaai
20sep09, 14u53, Muinkkaai
Meer beelden hiervan in de fotoreeks van Jan Vens. Tijd om lekke fietsbanden op te nemen in bijstandsverzekeringen? Is dat niks voor de categorie nice idea op deze blog?

De ringtocht van Gent Fietst was een groot succes. Jan Cnops van de Fietsersbond drukte het mooi uit in de Gentenaar:”Ik wist niet dat er in onze stad zoveel fietsers waren.” .

20sep09, 16u37, Sint-Pietersplein
20sep09, 16u37, Sint-Pietersplein

Het internet sputtert weer… de rest is voor morgen. Bewegende beelden van de fietstocht staan op dit filmpje van M10VDK.

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

7 gedachten over “Lord of the ring V”

 1. Ik heb een voorstel voor sensibilisatie: laat ons eens een autorijke dag organiseren in Gent. Op een weekdag: we verbieden alle openbaar vervoer en alle fietsen, brommers en skaters in het stedelijk gebied (eigenlijk zouden we ook voetgangers die meer dan honderd meter afleggen moeten verbieden, maar dat zal niet lukken). Zien wat dat geeft. Wat leuk is: al die mensen die het één-dag-missen-van-hun-auto als een aanslag op hun persoonlijke vrijheid beschouwen zullen moreel verplicht zijn dit initiatief te steunen.

  1. Een uitstekend idee van Jan. Stakingen in het openbaar vervoer of niet gecoördineerde wegenwerken hebben al aangetoond wat het kan worden. Ik betwijfel heel sterk of een politicus het aandurft om een “autorijke dag” te organiseren, want dat is niet ”leuk”.

 2. Die vrijdagavondfietstochten heetten Trapkracht.
  Net gehoord dat er in Gent op woensdag 30 september een speciale Trapkrachteditie is (nav klimaatconferentie in Kopenhagen), vertrek om 18u aan de Zuid.

  1. klopt, dat was trapkracht, ik heb een paar jaar geleden de site nog in een nieuw kleedje gestoken, een jaar later is het doodgebloed, dan had je 5 politieagenten om de groep te begeleiden en slechts 2 of 3 deelnemers, de laatste 2 keer dat ik geweest ben is er omwille van die reden zelfs niet meer gefietst geweest.
   Misschien leuk als iemand dit terug met enige regelmaat leven wil inblazen, en niet enkel voor deze ene keer (waarop ik helaas niet kan komen wegens een teambuilding-activiteit op’t werk.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s