Meerwieler

Elk voor heb z’n na.

Driewielers zijn van alle tijden. De variaties op dat thema blijft groeien. Fietskarren en bakfietsen alom. Je kan ze al tweedehands kopen.

Deze middag kwam het me minder goed uit dat een dame met kroost achterin de kar héél rustig de tijd nam om de Fernand Scribedreef af te fietsen. In de ochtendspits had ik dit nog niet meegemaakt. De dreef heeft een breed, degelijk, verhoogd fietspad. Ik wou mijn trein halen om tegen 1 uur op mijn werk te zijn, dus -hup- tegen alle (voorbeeld)regels in effe het verlaten voetpad op.
Maar wat zou je doen als dit voor je rijdt?

20sep09, 16u26, Sint-Pietersplein
20sep09, 16u26, Sint-Pietersplein

20sep09, 16u31, Sint-Pietersplein
20sep09, 16u31, Sint-Pietersplein

Wegbeheerders houden hier best rekening mee. De saskes zijn zo’n meerwielers-muur. Ook recente fietsinfrastructuur is niet aangepast aan fietskarren:

23sep09, 12u31, fietstunnel onder E34 Antwerpen-Knokke
23sep09, 12u31, fietstunnel onder E34 Antwerpen-Knokke

Dit is een deel van het fietsknooppuntennetwerk. Je zal daar maar eens een fietstochtje maken met je kroost…

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

6 gedachten over “Meerwieler”

 1. ik rij zelf met een bakfiets. Wel een tweewieler dus stukken wendbaarder en veel minder breed. Onze bakfiets is maar even breed als een gewone fiets, de bak is even breed als het fietsstuur. Hij is wel een pak langer, zo’n 2,5 meter maar dat hindert niemand. Plus, ik heb er meestal zelf een stevig tempo op staan zodat ik zelf vaak andere fietsers inhaal 🙂
  Soms wel moeilijk manoeuvreren tussen hekken zoals op de foto hierboven maar gelukkig komen we die niet tegen op onze dagelijkse route.
  Ik geloof dat de wegcode wel iets voorschrijft over de maximale breedte van fietsen/driewielers die op het fietspad mogen…

 2. Klopt. Alleen fietsen (en soms tweewielige bromfietsen) mogen op een fietspad, en een fiets mag (inclusief lading en eventuele kar) hoogstens 1 meter breed zijn.

  Het ding op de foto is een rijwiel. Rijwielen die geen fietsen zijn mogen niet op het fietspad, maar moeten de rijbaan gebruiken, en mogen 2 meter 50 breed zijn. Vreemd genoeg is niet duidelijk of het ding op de foto een fiets is, want `fiets’ is niet gedefinieerd in het verkeersreglement. `Rijwiel’ is wel gedefinieerd, en in de definitie staan als voorbeelden `fietsen, driewielers en vierwielers’. Dat doet vermoeden dat iets met drie of vier wielen geen fiets kan zijn.

  1. Aanvulling:

   Jan zei: “Rijwielen die geen fietsen zijn mogen niet op het fietspad, maar moeten de rijbaan gebruiken”.

   Toch wel, als ze niet te breed zijn:

   “De drie- en vierwielers zonder motor waarvan de breedte, lading inbegrepen, minder is dan 1 meter, mogen eveneens het fietspad volgen.”
   http://www.wegcode.be/wet.php?wet=1&node=art9#9.1.2.1e

   Dus bestuurders van velomobielen die smal genoeg zijn mogen kiezen, de rode “achtkanter” van fietser.be mag niet op het fietspad wegens te breed
   http://www.fietser.be/nl/producten/Bakmobiel.htm

 3. Wat die hekken op de laatste foto betreft: het zijn inderdaad niet enkel velomobielen die daar last van hebben, maar ook de gewone huis-tuin-en-keuken-fietskar zoals je er veel ziet rondrijden in Gent.

  Dat betekent hier concreet dat fietsers uit de omgeving hun kinderen niet comfortabel naar de crèche in Zelzate kunnen brengen langs deze bovenlokale fietsroute (fietsbrug over de R4)…

 4. En ook met zo’n driewieler gebruikt door mensen met bepaalde handicaps zal daar niet door geraken. Ik vind het onbegrijpelijk dat zulke zaken worden aangelegd. Denken de ontwerpers dan echt niet verder dan hun neus lang is?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: