Mythe

Mooi filmpje, gevonden op de site van de Standaard:


Het is een mythe dat mensen die fietsen “betere” mensen zijn. Kijk maar naar die onnozelaars die door de Lange Munt crossen, of -terwijl er net een bus gestopt is-zonder kijken voorbij de nieuwe types bushaltes vlammen. Of de fietser die vorige week een agent op brommer aanreed, en vluchtmisdrijf pleegde. Mensen die zich per fiets verplaatsen zijn niet per definitie engeltjes, maar in student-town Gent te vaak onvoorzichtige weggebruikers. Kijk naar de vaart van die fietser rechts:
17sep09, 18u00, Lange Munt
17sep09, 18u00, Lange Munt

Altijd blij dat deze mensen zich niet met een auto verplaatsen. Dàt is pas gevaarlijk. Mensen die auto rijden zijn niet per definitie slecht. Ze gebruiken gewoon een vervuilender vervoermiddel, en vaak is dat een “minder intelligente” (lees: domme) keuze.

Raar om vast te stellen dat in dit gevaarlijke fietsland fietsen toch sport nummer 1 is. Waar wachten de 6.000 wegbeheerders nog op om de mouwen op te stropen? Hoe méér mensen we op de fiets willen, hoe fietsvriendelijker de wegeninfrastructuur moet zijn. Teveel mensen zijn gewoon bang om in een stad te fietsen. Beeld je -bijvoorbeeld- in dat het budget dat tot op heden naar de Lange Wapper ging, de afgelopen jaren zou geïnvesteerd zijn in de Antwerpse fietsinfrastructuur. Nee, dat wil nièt zeggen dat alle mobiliteitsproblemen van de baan zijn. Het wil wèl zeggen dat je een pak minder luchtvervuiling en lawaai de lucht in stuurt, en plaats creëert voor wie de auto ècht nodig heeft.

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

4 gedachten over “Mythe”

  1. Ik blijf me ook afvragen hoe het komt dat voor de Vlaamse stadsbesturen niet alles op alles zetten voor fietsers in de stad. Ze hollen achter hun eigen beleid aan.

    Over het feit dat fietsers geen engeltjes zijn: inderdaad. Zeker die 60.000 studenten maken van fietsend Gent vaak zélf een hel. Ze racen je van je fiets op de Coupure, om maar iets te noemen.

    Voor een deel begrijp ik het. Voor wie niet in een stad woont, is stedelijk fietsen een moeilijke opgave. Misschien moeten we naar een fietsrijbewijs toe voor wie zich in de stad met de fiets wil verplaatsen?

  2. Het ergste is dat ik na meer dan 10 jaar fietsen in en rond Antwerpen, meer en meer angst krijg om alsnog te fietsen in de stad. M.a.w. Sinds de werken aan de Antwerpse Ring zie ik alleen nog maar een verslechtering op de as Antwerpen – Turnhout. En dan nog te zwijgen over de toestand Astridplein / Franklin Rooseveltplein . Ookal zijn er richting Mortsel mooie fietspaden. (Dit is spijtig genoeg een klein lichtpuntje)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: