Melding (34): Stropbrug

Ik zie er tegenop om de 739 foto’s met Gentse fietsrottigheden aan te snijden. Mijn humeur ziet liever positieve zaken. De komende maanden wil ik weinig woorden aan azijn besteden. Beelden zeggen vaak genoeg. Jullie mogen aanvullen…

Ledeberg (en dus ook Gentbrugge) heeft 2 (twee!) verbindingswegen met het station Gent Sint-Pieters. Geen van de twee verbindingswegen is fietsveilig. De ring R40 met “fietsknooppunt” de Heuvelpoort is één. Deze bult is twee:

04okt09, 18u44, Achilles Heyndrickxlaan
04okt09, 18u44, Achilles Heyndrickxlaan

Deze bult noemt de Stropbrug. Het wegbeeld is hallucinant 20e eeuws. Drie rijvakken auto-asfalt (dat is 1 teveel), en een versleten betonnen fietspad dat niet lekker bolt. Een verkenning met de meetfiets zou ongenadig zijn, zeker bergaf richting Ledeberg. De afzink richting Ledeberg voelt -geprangd tussen blik- te smal aan:

04okt09, 18u43, Achilles
04okt09, 18u43, Achilles Heyndrickxlaan

04okt09, 18u43, Achilles
04okt09, 18u43, Achilles Heyndrickxlaan

Deze putjes zijn bergop:

04okt09, 18u41, Achilles
04okt09, 18u41, Achilles Heyndrickxlaan

04okt09, 18u42, Achilles
04okt09, 18u42, Achilles Heyndrickxlaan
04okt09, 18u41, Achilles
04okt09, 18u41, Achilles Heyndrickxlaan

Putjes, onkruid en bultjes verraden slecht onderhoud.
Deze brug verdient in de verre toekomst een volledige heraanleg op zijn Nederlands: een vlakke ophaalbrug. Een 21e eeuwse wegindeling zou nu al welkom zijn. Ondertussen stuur ik een melding voor de putjes naar Meldpunt Fietspaden.

Welke administratie is bevoegd voor de bult in de overgang van het bruggehoofd naar de brug? Iemand?

04okt09, 18u42,
04okt09, 18u42, Achilles Heyndrickxlaan

Aan de overkant van de brug wacht nog dat schandalige klotekruispunt met twee verschillende wegbeelden. Ledeberg leeft?

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

9 gedachten over “Melding (34): Stropbrug”

 1. Dag Yves,
  Bedankt om dit rampzalige fietspad onder de aandacht te brengen! Ik leg dit traject bijna dagelijks af, tussen Ledeberg en Zwijnaarde, dus ik weet hoe erg het is. Nu is er misschien een sprankeltje hoop op verbetering in het kader van “Ledeberg leeft”. Ter hoogte van het nieuwe Botermarktpark zou er een fietsbrug komen. Meer info hier:
  http://www.gent.be/eCache/WLB/1/48/516.cmVjPTE1MjgxOQ.html
  http://www.gent.be/eCache/WLB/1/48/514.cmVjPTE0ODUyNw.html
  Hopelijk komt er vlug schot in de zaak…

 2. Sinds begin dit jaar deel van mijn dagelijks traject.
  De brug is inderdaad een hel. Ik rijd meestal op het asfalt.

  De afzink richting ledeberg is levensgevaarlijk. Ooit komt er van tussen deze vrachtwagens (die staan er altijd) een auto vanuit één van de garages te ver het fietspad op en kan de fietser kiezen tussen over de auto vliegen of verpletterd worden op het asfalt.

 3. Ik heb mijn achterband daar al twee keer lek gereden… dat zijn geen putjes of hobbeltjes meer, daar op dat fietspad naar beneden in de richting van Ledeberg, dat zijn echt grote, diepe gaten.

  Als het niet geregend heeft (en er niet zo’n vrachtwagenmastodont half OP het fietspad staat) rij ik op de brede witte strook. Daar zijn de putten net iets minder diep. Heeft het wel geregend dan is die witte strook uiteraard superglad wat de afdaling nog eens extra gevaarlijk maakt. Tja, dan kies (ha, alsof er een keuze is!) ik ook voor het asfalt. Ondanks het getoeter van de auto’s. Ik wil geen derde lekke band.

  PS. Heb meer dan een jaar geleden al een melding gedaan bij het meldpunt, maar helaas…

 4. Ik sluit me aan bij pjotr.

  ’t is klote daar, vooral als er vrachtwagens staan.
  en soms staan ze dubbel geparkeerd, alhoewel: dat euvel de laatste tijd niet meer opgemerkt. Meer controle? Het fietspad aan de overkant is iets beter, maar het is en blijft toch een driekwart drama.

  De verkeersafwikkeling en vooral de fiets- en voetpaden mochten wel eens aangepakt worden.

 5. foto met vrachtwagen,
  het is juridisch geen fietspad=>
  “fietspad, zijnde het deel van de openbare weg dat afgebakend is door TWEE eenwijdige onderbroken strepen, en dat niet breed genoeg is voor het autoverkeer”

 6. Vandaag ben ik, zoals elke avond, over die brug gereden richting St-Pieters station, en de meeste gaten waren voorzien van een vers lapje asfalt, overdekt met een paar handen vol fijn los grint. Nu nog een zware stortbui of een paar auto’s die over’t fietspad rijden zodat het losse grint weg is, en we zijn weer een stapje verder in de goede richting.

 7. En dit is de ENIGE brug over de Muinkschelde tussen de R40 (Ter Platenbrug) en de Ringvaart. Met Lammerstraat en Kantienberg meegeteld zijn er dus 4 overgangen over de Muinkschelde. Geen enkele daarvan is fietsvriendelijk !
  Voor de mensen die van Merelbeke of Ledeberg richting Gent-Sint-Pieters moeten blijft het huilen met de pet op. En geen beterschap in zicht. Of toch ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s