Huisruil

Jaren geleden, lady S was nog niet geboren, deden we vaker “huisruil“. Het was een boeiende manier om even in een andere maatschappij te leven. We gingen met plezier huisruilen in Fietsland. Zo kwamen we terecht in Burum, aan de rand van Schaatsprovincie.

14aug09, 14u39, Friesland
14aug09, 14u39, Friesland
Huisruilers ontmoet je vluchtig. Jij bent in hun huis, zij in het jouwe. Jan en Joke waren de uitzondering. Ze kwamen vaak terug. Telkens als wij naar Wijnland trokken, kwamen Jan en Joke Gent drinken.

Jan had op het einde van de huisruil een liefdesverklaring voor Gent achtergelaten -“wat een stad!”-, met als groot pijnpunt: het gebrek aan schaatsfietsinfrastructuur. Jan benoemde het in puntig, correct Nederlands: “een schande”. Hij hekelde de kasseien, was kritisch voor zijn Privatiseringsland, en lachtte luidop met “Gent Fietsstad”. Ik fietste allang rond in Gent, en ja: in Nederland was het al eeuwen veiliger fietsen. So what? Hij meende het. En ik zag wat hij bedoelde.

Jan zijn gezondheid ging achteruit. Een zeldzame spierziekte kreeg deze Hagenaar in een rolstoel. Vorig jaar gingen we samen tafelen in het Keizershof. Zijn rolstoel op batterijen bleef buiten op de Vrijdagsmarkt. Jan kloeg niet over de kasseien. Hij wou Gent nog eens zien. Al moesten ze daarvoor op hotel aan Flanders Expo. Bij ons thuis kon Jan de trappen niet meer op.

Afgelopen zomer ging ik langs in Burum. Het ging niet goed. Jan zijn spraakvermogen stond steeds vaker in een file van heldere gedachten. De ziekte had eindelijk een naam, en was niet erfelijk. Joke was nu de kritische mens van dienst. Ze vertelde over hulpverleners die hun job niet deden. Structuren zijn waardeloos als de uitvoerders niet bezield zijn. Als hulpverlener wist ze waarover ze sprak.

Donderdag is Jan gestorven. 59 jaar. Laat deze beelden een eerbetoon zijn aan hem. We kunnen veel leren van die Hollanders en Friezen. En van Jan, de Haagse Fries.

14aug09, 14u37, Friesland
14aug09, 14u37, Friesland

14aug09, 14u35, Friesland
14aug09, 14u35, Friesland

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s