Vooruit (2): jungle

Gisteren observeerde ik het kruispunt even. De jungle.

091105Gent_verkeer 113
05nov09, 17u42, Sint-Pietersnieuwstraat
Je zou een dagelijkse blog kunnen vullen met “foute” foto’s. Op een dik kwartier avondspits zie je voetgangers, fietsers, brommers, auto’s, vrachtwagens èn bussen in pirouettes rond elkaar draaien. Je ziet ze risico’s nemen, in de war zijn (studentenklap: “Kan jij je al een beetje oriënteren?“), machogewijs te snel vlammen (ook fietsers), overtredingen begaan. Favoriete overtreding bij de fietsers is rood licht negeren:
091105Gent_verkeer 141
05nov09, 17u55, Lammerstraat
Vanuit de Lammerstraat is dat voor velen een “gewoonte”.
091027Gent_fiets&Leo's 031
27okt09, 14u00, Lammerstraat
091027Gent_fiets&Leo's 032
27okt09, 14u00, Lammerstraat

De massa blijft -gelukkig-wachten op groen. Rood negeren is hier een extra-gevaarlijk spelletje, want bussen van de Lijn hebben er bergaf alle ruimte nodig om de bocht te nemen.
091105Gent_verkeer 131
05nov09, 17u53, Lammerstraat
Deze foto geeft nog niet goed weer hoeveel ruimte de bus er nodig heeft. Ik zag later een klimmende onnozelaar er zich met zijn fiets nog tussen wurmen. Arme buschauffeur.
On the other side: de Blandijn beklimmen met een “duwende” bus achter je, I hate it!
091105Gent_verkeer 157
05nov09, 18u02, Lammerstraat

Favoriete overtreding van de auto’s is de verboden richting inslaan:
091105Gent_verkeer 137
05nov09, 17u54, Lammerstraat / Sint-Pietersnieuwstraat
De grijze auto is vooral onveilig voor tegenliggers. Maar deze situatie is ook gevaarlijk voor wie bergop fietst:
091105Gent_verkeer 162
15okt, 18u03, Sint-Pietersnieuwstraat
De zwarte probeert zich rechts nog voorbij te wringen. Zucht.

En voetgangers? Lap! Knal voor mijn ogen reed een fietster een voetgangster omver:

091105Gent_verkeer 145
05nov09, 17u56, Sint-Pietersnieuwstraat
091105Gent_verkeer 146
05nov09, 17u56, Sint-Pietersnieuwstraat
091105Gent_verkeer 147
05nov09, 17u56, Sint-Pietersnieuwstraat
Zuchten, puffen en lachen dat er enkel blauwe plekken (zullen) zijn. De voetgangster was duidelijk: ze zag dat de auto’s bergop stilstonden, stapte door rood, en kreeg van bergaf een fietster op haar.
091105Gent_verkeer 148
05nov09,17u58, Sint-Pietersnieuwstraat

Conclusie: er zijn voldoende redenen om hier regelmatig politie te “parkeren”. Hier kalm bij blijven lijkt me moeilijk. Ik krijg er vooral koud van. Eén keer jungle-spotten is genoeg.

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

10 gedachten over “Vooruit (2): jungle”

 1. En vanaf maandag komt er nog een heel pak bussen bij, door een “omlegging van de omlegging”, bussen 3, 17 en 18, 38 en 39… wordt het daar nóg wat drukker en gevaarlijker. Fun! (not)

 2. Ik wil hierbij aansluitend de aandacht vestigen op een zeer gevaarlijke situatie.
  Je moet er eens op letten dat de lichten slecht op elkaar zijn afgeregeld: als je met de fiets uit de kortedagsteeg komt en nog door groen rijdt net voor het oranje wordt heb je gegarandeerd wagens uit de bagattenstraat over je heen. Aangezien het bergop gaat en de afstand tot de bagattenstraat een goede 30m is, wordt het dus al groen voor wagens uit de bagattenstraat terwijl de fietser het kruispunt nog aan het oversteken is. Levensgevaarlijk!
  Het simpelweg aanpassen van de tijdsintervallen zou dit oplossen.
  Ik heb dit al eens gemeld bij meldpunt fietspaden, zonder reactie. Misschien eens bij Gentinfo proberen.

  1. een kleine opmerking over een voor mij onbegrijpelijke situatie in de andere richting, ’t is te zeggen, als je de Lammerstraat naar beneden rijdt en de lichten op rood staan. In de spits staat er al gauw een file van auto’s, die je als fietser links passeert op het fietspad. Je kan dan staan wachten aan de lichten met naast je een rij auto’s en achter je een Lijnbus. Als je rechtdoor wil, richting Zuid (Woodrow Wilsonplein), is er geen probleem. Je fiets gewoon rechtdoor, de auto’s draaien af naar rechts. Maar nu komt de vraag: wat moet je doen als je zelf ook rechtsaf wil en de Rooseveltlaan wil inrijden? Er is een fietspad voorzien, dat dus niet aansluit op het fietspad van de Lammerstraat (want dat eindigt tussen de busstrook en de rijstrook voor het andere verkeer). Wacht je tot de auto’s de Rooseveltlaan zijn opgereden, dan gromt de Lijnbus ongeduldig achter je. Wacht je niet, dan gooi je je voor de bumpers van de auto’s en kies je voor een bijna-zekere aanrijding. Want de auto’s trekken alvast op om de Rooseveltlaan (vaak beschouwd als een soort oprijlaan van de snelweg voor de stadsverlaters) aan een vlotte snelheid op te rijden.
   is er een oplossing mogelijk?

   1. Joris,
    als fietser moet je een (berijdbaar) fietspad in je rijrichting volgen, maar je mag dat verlaten om van richting te veranderen.

    Je mag dus als fietser een fietspad verlaten om voor te sorteren.

    Daar beneden aan de Lammerstraat is het de bedoeling dat rechtdoorrijdende fietsers op het fietspad rijden/wachten, en dat rechtsafslaande auto’s en fietsers op de rechter voorsorteerstrook rijden/wachten.

    Dat is natuurlijk enkel mooi in theorie want het is niet leuk om als plaatsefficiënte fietser opgehouden te worden door een lange rij filegevoelig voertuigen.

    Wat zijn je mogelijkheden bij een file?
    *achter de rij auto’s wachten in de rij
    *afstappen en als voetganger op het voetpad voorbijwandelen
    *als assertieve fietser: de file (gedeeltelijk) voorbijrijden en een vrij plaatsje vinden op de rechter rijstrook om te wachten.

  2. Bedankt, Yves!
   Peter:Ik heb het probleem van de lichten gemeld aan de VTA van de politie, maar volgens hen is er geen probleem en is er bergop tijd genoeg. Amehoela!
   Misschien moeten ze het zelf eens IRL gaan fietsen?
   Of misschien moeten alle lezers van Fietsbult hierover een mail sturen?

   1. Het verkeer uit de Bagattenstraat moet bij groen licht hoe dan ook de fietsers bergop laten voorgaan. Je mag immers geen kruispunt oprijden dat niet vrij is. Maar niemand houdt zich daaraan en de fietser is de pineut.

   2. @Frans: ja, het klopt wat je zegt. Vanmorgen was het weer van dat: ik rij beneden nog door het groen, maar haal het niet om het kruispunt over te steken voor de Bagattenstraat groen krijgt. De buschauffeur keek niet lief naar mij! Ik zag hem denken: weer zo’n fietser die door het rood gereden is. Echt niet dus….

   3. Ik heb het zojuist eens gemeten: van aan de lichten beneden tot aan het zebrapad voor de Vooruit is het ongeveer 50 meter, en je hebt ongeveer 9 seconden om die af te leggen (begin oranje in de Kortedagsteeg tot begin groen voor voetgangers die de Sint-Pietersnieuwstraat over willen steken). Dat betekent een snelheid van 19 km/uur, sneller dan wat veel fietsers in de stad op een vlak stuk doen. Dubbel zoveel tijd is echt wel het minimum.

 3. Ik word altijd triest en boos als ik hier passeer. Dit kruispunt is de hel. Hoe kan het stadsbestuur in godsnaam dit criminele verkeersknooppunt ongemoeid laten?

 4. Ik haat vooral auto’s die links willen inslaan in de Lammerstraat.
  Ook voetgangers die door het rood oversteken zoals die ene die omver gereden.
  Kwestie van het verkeersreglement maar eens te volgen.
  Wat meer controle en na sensibilisering eens verbaliseren kan al veel oplossen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s