Sneeuwruimen

Sneeuw heeft koele en warme minnaars. Ik had geluk: lekker binnen blijven, televisie en sneeuwradar bekijken, appelsiensapjes persen voor de blokkende dames, het voetpad vegen en zout strooien.
De sneeuwbuien waren hevig. Wie er persé doorheen moest, zag af. Dat telde vermoedelijk ook voor de strooidiensten, met lange werkdagen. Dus laat ons mild zijn voor die mensen. Alleen: is hun structuur en planning wel goed?
Op sneeuwdag 1, donderdag 17 december, werd er op sommige hoofdfietsassen sneeuw geruimd. Vandaag, dinsdag 22december, was dag 6. Er is dus tijd genoeg geweest om de sneeuwvegers te laten renderen. Maar zijn die wel elke dag uitgereden? Ik vermoed van niet.

22dec09, 14u53, Denderlaan
22dec09, 14u52, Bijgaardenpark
Het nieuwe pad in het Bijgaardenpark is (vermoedelijk) nog niet opgeleverd, en de Denderlaan is nog geen drukke fietsas, dus is het evident dat deze fietspaden geen veegbeurt kregen. Maar is het evident dat de drukke fietsassen geen dagelijkse zorg kregen? U ziet een deeltje van de oost-west fietsas:
22dec09, 14u51, Forelstraat
22dec09, 14u57, Tweebruggenstraat
22dec09, 14u56, Tweebruggenstraat
22dec09, 14u58, Tweebruggenstraat
Hier is op dag 1 een sneeuwveegmachine gepasseerd, en daarna misschien nog 1 keer, and that’s it.
22dec09, 15u11, Tweebruggenstraat
22dec09, 15u12, Graaf Van Vlaanderenplein
22dec09, 15u12, Graaf Van Vlaanderenplein
22dec09, 15u13, Graaf Van Vlaanderenplein
22dec09, 15u19, Vlaanderenstraat
Zoveel rotzooi op zo’n kort stukje van de oost-west-route… Mijn kleine teen zegt dat hier geen prioriteit lag, ondanks de mooie woorden van de stedelijke dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen in Frontaal (december 09): “De belangrijkste fietspaden van de stad zoals de noord-zuid en oost-west verbindingen houden we sneeuwvrij“. Laat het ons erop houden dat de bevoegde diensten nog in herfstmodus draaiden (grapje). De winter is nog lang genoeg om zich te bewijzen. Men kan nu al bekijken hoe men bij de volgende sneeuwbui alle hoofdfietsassen zorgzaam en planmatig sneeuwvrij maakt. Anders dreigt voor deze “fietsstad” een buis voor sneeuwruimen.

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

6 gedachten over “Sneeuwruimen”

 1. Goed dat je dit onder de aandacht brengt. Nu, als ik naar de foto’s kijk, kan ik maar zeggen: de toegangswegen naar Brugge lagen/liggen er nog een pak slechter bij…

 2. Ik rij gewoon op de baan. Meeste automobilisten houden hier wel rekening mee

  Voetpaden zijn er soms nog erger aan toe. Velen vegen niet voor hun deur waardoor sommige plaatsen echte ijsvlaktes zijn

  1. Heb ik ook gedaan, mooi op 1/3 van de rijbaan op de R40, want die eerste 30 sec dat ik uiterst rechts reed waren levensgevaarlijk door chauffeurs die op centimeters van mijn stuur passeerden.
   ’t Is raar dat ik eerst zelf voldoende ruimte moest opeisen eer ik wat respect kreeg en chauffeurs op een veilige afstand bleven. Maar kom, ‘k zal het maar als positief aanzien dat geen enkele chauffeur reclameerde omdat ik compleet reglementair op ‘hun’ baanvak reed.

 3. enkele vragen:
  Hoeveel veegmachines zijn er ?(voor fietspaden)
  Hoeveel uren doen ze ? ( vb van 6u tot 22u aan 8km /u =128km/dag
  Is er een planning ? (zelfs in de herfst lukt het niet om de fietspaden te vegen)

  Wie bewust kiest om zonder auto in de stad te wonen weet op zulke momenten dat dit geen verstandige beslissing was!!

 4. Zonder auto in de stad wonen geen verstandige beslissing?

  Volgens mij een veel verstandiger beslissing dan met auto in de stad wonen. De nadelen wegen echt niet op tegen de voordelen. Bij -7 °C is het inderdaad niet zo prettig te fietsen, maar hoeveel keer komt dat voor? Als je met een auto in de stad woont, heb je andere nadelen (parkeerplaats vinden, parkeerkost, files, gigantisch moeten omrijden, blutsen, afgebroken spiegels, …)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s