Lint

23jan10, 13u54, Vlaamsekaai

Het beton is droog. Het lint is geknipt gescheurd.
23jan10, 13u54, Vlaamsekaai
De nieuwe oversteekplaats tussen Vlaamsekaai/Jan Delvinlaan en Eendrachtstraat ziet er -op het eerste zicht- zeer degelijk uit. De fietsverkeerslichten hebben kleine lichtjes op ooghoogte. Zou dit vanaf 2009 bij Stad als Gewest de nieuwe standaardnorm zijn? Applaus.
23jan10, 13u48, Vlaamsekaai / Eendrachtstraat
Gedaan met bonkende boordstenen op de overgang tussen pad en rijweg, leve de vloeiende overgang. Applaus hiervoor. De werf duurde behoorlijk lang omdat de riolering hier problematisch slecht was, en uiteraard mee vernieuwd werd.

Het nieuwe tweerichtingsfietspad loopt van de “Saskes” naar het versleten pad langsheen de Schelde op de Jan Delvinlaan.

23jan10, 13u47, Vlaamsekaai
23jan10, 13u47, Vlaamsekaai / Jan Delvinlaan

Wat staat er hier nog op het verlanglijstje?
– Degelijke verlichting ter hoogte van de oversteekplaats met de Denderlaan. Dit vraagt accentverlichting. De huidige verlichting is zelfs niet gelijkmatig verspreid. (controleert dat ooit iemand?)
– Een verhoogd eenrichtingsfietspad onder de spoorwegbrug vanaf de Denderlaan tot aan de vooropstelstrook op het kruispunt met de Heernislaan.
– Een fietspad op de Heernislaan tussen het zebrapad aan de bushalte en het kruispunt met de Eendrachtstraat.
– Een fietsbrugje over de Saskes.
– Een renovatie van het fietspad langs de Schelde op de Jan Delvinlaan tot een volwaardig tweerichtingsfietspad.
– Verhoogde aanliggende eenrichtingsfietspaden op de Vlaamsekaai. Aan de Scheldekant liefst even hoog als het voetpad. Hier kan dat vlot, de rioolkolken lopen toch in de Schelde.
– Een veilige oversteekplaats/zebrapad aan de Snoekstraat
– Elke vrijdagavond frietjes voor alle passerende fietsers.
23jan10, 13u54, Vlaamsekaai

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

5 gedachten over “Lint”

 1. tja,
  ik ben hier vorige week nog langs gefietst. Het is fijn te zien dat de werken vooruitgaan. Alhoewel, hoelang wordt er al niet gewerkt aan de Vlaamsekaai?

  Mijn persoonlijke gruwel is de route Ter Platen – Dampoort. Knoeiboel om bovengronds over de Sint-Lievenstunnel te nemen, gelet op het verkeer dat rechtsaf slaat richting E17.
  Dan aan de Keizerspoort: eens je de Keizerspoort over bent rij broederlijk naast wat vrachtwagens op zo een smalle, enge strook de Vlaamsekaai op.

  Als je dan de Denderlaan neemt is alles oké, ook de oversteek van de Forelstraat. Dat het laatste stuk fietspad dat tot aan het winkelcentrum gaat weer open is, dat is tof.
  Maar dan moet je weer een heel stuk de Dendermondsesteenweg af om tot aan de Dampoort te geraken.

  Er zal nog veel water door de Schelde vloeien voor dat parcours vlekkeloos verloopt.

  1. Guido,

   Waarom rijd je niet: Ter platen-muinkkaai-zuid-zuidstationsstraat-st-anna-koepoortstraat-visserij-voorhoutkaai(kassei)-schoolkaai-dampoort?

   Dat is het traject dat ik instinctief zou nemen.

   Ter Platen-Gentbrugge is natuurlijk een andere zaak, daarvoor zou de al zo lang beloofde fietsersbrug van de filips de goede kaai naar de Zuiderpoort een zegen zijn…

 2. Noem mij hyperkritisch, maar waarom het niet ineens echt goed doen, als je toch iets opnieuw aanlegt?

  Natuurlijk is het weglaten van de boordsteen een goede zaak, maar een vloeiende overgang zou ik het niet noemen. Waarom heeft men toch nog een soort goot gecreëerd met een extra materiaal. Als men dit had weggelaten en het asfalt van de weg had laten aansluiten op het beton? van het fietspad was het pas echt goed geweest.

  Als het fietspad aan de Vlaamse kaai een tweerichtingsfietspad is, had men dan niet de ruimte om het meer dan 2,20 m breed te maken. Dat is weliswaar breder dan het absolute minimum volgens het fietsvademecum, maar ook niet veel meer dan dat en minder dan de aanbevolen breedte.
  Ook stelt zich de vraag waarom men voor tegels heeft gekozen en niet voor asfalt of beton.

  Het is m.a.w een verbetering en een goede poging, maar het is duidelijk dat de ontwerpers dringend eens het fietsvademecum moeten doornemen. Ik durf er bijna geld om te verwedden dat ze dat nog nooit hebben gedaan.

  1. Je hebt een punt, wat wij hier in Gent zien als “goede” nieuwe fietspaden zijn bijna zonder uitzondering “slechts” in klinkers gelegd. Het is bekend dat klinkers minder comfortabel zijn qua trillingen, en dan zwijg ik nog van verzakkingen na enkele jaren…
   Het Vademecum Fietsvoorzieningen geeft de voorkeur aan asfalt, niet aan klinkers.

   Waarom kan de rijweg voor auto’s (met vering!) in glad asfalt, en kan dat niet voor fietspaden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: