Jaloers (2)

05sep09, 14u07, Antwerpen Centraal
06sep09, 12u55, Antwerpen Centraal
02jun09, 15u40, Antwerpen Centraal
02jun09, 15u41, Antwerpen Centraal

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

Eén gedachte over “Jaloers (2)”

 1. De ondergrondse fietsstalling bij het Centraal Station van Antwerpen is zonder enige twijfel een aanzienlijke verbetering van de toestand daarvoor. Toch zijn ook daar enige kritische bedenkingen op hun plaats, bedenkingen die er ook op wijzen dat het fietsdenken bij de NMBS toch nog niet echt sterk is.

  – Op spitsmomenten (op weekdagen rond 16-17 uur ’s avonds zijn soms alle stallingen volzet.

  – De afstand tussen twee fietsen is bij het gebruikte stallingstype ook naar de smalle kant, met een reële kans op beschadiging tot gevolg.

  – Enkel bij één van de twee stallingen is er op beperkte uren volk van het fietspunt aanwezig. Hoewel zij ook niet echt bezig zijn met het voorkomen van fietsdiefstal is hun aanwezigheid in ieder geval beter dan de vele tientallen (onder andere nachtelijke) uren per week dat er geen enkel vorm van bewaking is. Dit heeft tot gevolg dat ook fietsdieven die plaats weten te vinden. Er is in Antwerpen voor zover ik weet geen enkele permanent bewaakte fietsstalling te vinden, dit in schril contrast met vergelijkbare steden in Nederland. Enige andere vorm van diefstalpreventie is ook niet aanwezig.

  – Hoewel er wel de nodige infrastructurele voorzieningen zijn is er na jaren nog steeds geen gedeelte met beperkte gecontroleerde toegang. Nochtans zou menig pendelaar daar wel voor willen betalen.

  – De toegang moet ofwel met een lift, ofwel via een (luie) trap gebeuren. Een iets langere helling waar men gewoon naar beneden (en boven) kan fietsen was mogelijk geweest en maakt de stalling nog veel beter toegankelijk.

  – De afstand tussen de stalling en de verst afgelegen sporen is zeker 5 minuten wandelen. Stallingen dichter bij de sporen moet mogelijk zijn geweest.

  Men is er wel in geslaagd een stalling te creëren met een relatief groot veiligheidsgevoel (goed aangebrachte verlichting), al moet je wel tegen de soms penetrante urinegeur kunnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s