Kopenhagen (15): gezondheid

Ik dènk dat dit Deens wil zeggen: wie dagelijks 30 minuten fiets leeft 5 jaar langer. Klopt dat?

30apr10, 14u17, Kopenhagen

Lady M vertelde deze week over een collega-verpleger die probeert om vanuit Oudenaarde dagelijks met de fiets naar Zwijnaarde te pendelen. Ploegenwerk. Alleen jammer dat er geen verlichting langs de Schelde staat, want als het donker is, is het te gevaarlijk om langs daar te pendelen. Een fitnesabo heeft hij vermoedelijk niet nodig.

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

8 gedachten over “Kopenhagen (15): gezondheid”

 1. Ik heb hier een dubbel gevoel bij: ik fiets graag langs de Schelde en heb ook graag verlichte fietspaden, maar is de Scheldevallei niet een beetje natuurgebied? Weegt dan de avond- en nachtverlichting op tegen de lichtvervuiling? (En OK, de wijde omgeving errond is wel al verlicht, dus druppels en hete platen…)

  Ik ga er in de winter ook geregeld na het donker fietsen, en heb eigenlijk geen problemen. De jongste generaties LED-lampjes zijn behoorlijk geweldig.

 2. Ik ook zie het voordeel niet van daar verlichting te zetten. Het zal in elk geval veel energie vragen om die dijk continu te verlichten. Indien het om onveiligheidsgevoel zou gaan: het is niet omdat er licht brandt dat er plots meer volk zal passeren.
  Zoals in het andere antwoord staat: ik zette ook een recente LED-koplamp op de fiets en nu heb ik een zee van licht voor me. Geen probleem meer met zicht langs onverlichte dijken.

  1. Voor wie graag kwaliteit koopt, en in het donker graag langs een helder verlichte Scheldedijk fietst:

   de op twee na beste dynamolichten ter wereld, met vermogen-LED, geschikt voor naafdynamo, met lichtsensor en met standlicht voor aan het verkeerslicht:

   B&M Lumotec IQ Fly senso plus: https://rose.nl/onderdelen/verlichting/dynamolampen/koplampen/b-m-lumotec-iq-fly-senso-plus.html?cid=157&detail=10&detail2=8399

   B&M Lumotec IQ Cyo R senso plus 40 lux:
   https://rose.nl/onderdelen/verlichting/dynamolampen/koplampen/b-m-lumotec-iq-cyo-r-senso-plus-40-lux.html?cid=157&rol_id=1&spr_id=3&detail=10&detail2=16699&wahl_auspraegung=35&wahl_groesse=1080438

 3. Als het gaat om het zien van het fietspad, dan is er tegenwoordig voldoende zeer goede fietsverlichting op de markt waarmee men zelf in pikdonkere omstandigheden voldoende met kan zien. (Maar dan moet men natuurlijk wel meer dan 10 euro geven aan fietsverlichting.)

  Als het gaat om veiligheid dan helpt verlichting in veel gevallen enkel tegen het veiligheidsgevoel maar wijzigt het niets aan de echte veiligheid.
  http://www.fietsberaad.nl/
  http://www.verkeersnet.nl/3890/verlichting-hoeft-niet-altijd/

  Men dient dus de lokale omstandigheden te bekijken voor men al dan niet verlichting plaatst. In dit geval denk ik dat het meer kwaad dan goed doet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s