Soms terecht, soms onterecht.
De Stad langs hier!
Het Gewest langs daar!
Terecht, omdat een degelijk toezicht veel kan verhelpen.
Onterecht, omdat een aannemer niet enkel aan zijn portemonnee, maar ook aan het algemeen belang moet denken.
Vaak vangen de wegbeheerders in plaats van de aannemers de klachten en klappen .
Ik hoor zelden kafferen op de wegenwerkers / de aannemers, en dat snap ik niet.
Er is een cultuur van begrip.
Ok, het is een hels straatberoep.
Stof alom.
Slecht voor de rug.
In weer en wind.
Het zal je man/vrouw maar wezen.
Die mensen worden terecht goed betaald.
Mais il y a des limites.
De werf rondom Gent Sint-Pieters is het prototype van een “eigen-portemonnee-eerst-werf”.
De aannemers houden geen sikkepit rekening met de gebruikers van de openbare ruimte daar.
Fuck you, domme voetgangers en fietsers!
Die mentaliteit.
En mocht het dan nog vooruitgaan… maar nee.
Maar sommige aannemers doen een heel klein beetje hun best.
Zo wordt er op de werf Kortrijksesteenweg regelmatig geveegd.
Zou dat dagelijks zijn?
Ik hoorde gisteren op AVS dat de Stad Gent politiecontroles gaat doen omdat fietsers en voetgangers “maar op doen”. Ik moest deze week nog eens van de Burggravenlaan naar de Koning Albertlaan. Signalisatie ? Zeer onduidelijk tot aanwezig. Ik heb waarschijnlijk ook het verkeersregelement overtreden en zou dus ook beboet kunnen worden. Maar dat dat komt doordat je gewoonweg je weg moet zoeken, daar kraait dan weer geen haan naar bij de stad ?
Ook dit is in Antwerpen niet anders. Binnenkort wilt de politie een actie voeren om fietsers te beboeten die tegen de richting rijden in de Leopoldstraat, Mechelsesteenweg, Bourlastraat.
Dat het voor fietsers totaal onduidelijk is hoe je daar echt moet rijden en men daar perfect de mogelijkheid heeft om de fietsers veilig, snel en vlot door deze straten te laten rijden vinden ze blijkbaar niet relevant.
Als het echter om verkeersboetes gaat vanwege te hoge snelheid verkondigen ze wel dat veel snelheidsovertredingen wijzen op een foute infrastructuur.
Hola wacht! Vandaag in de krant:
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=PI318JJN
Al maanden is het een chaos aan en rond het station, onlangs werden er zgz. maatregelen genomen (waar? wanneer? twee minuten geleden?) en prompt komt er een keiharde en disproportionele repressie: 150 € boete voor fietsers betrapt in een (nieuwe) verboden rijrichting (alsof ze met een tank rijden hé). Stel je voor: een boete van 150 € voor ocharme met uw fietsken in een verboden richting te rijden in een straat die al eeuwen open ligt, waar de signalisatie al evenlang op niets trekt, waar je niemand kwaad mee doet of kan hinderen: patat! We gaan hier eens een voorbeeld stellen! Ik stik hier haast van verontwaardiging (en dan heb ik nog niet eens een boete gekregen..)
“Gent fietsvriendelijke stad!” Ta-rara: holle slogan, hypocrieten brol, regelrechte leugens eigenlijk, een misleidende imagocampagne voor de stad maar niet méér dan dat.
Ontzettend boos kan ik hierom worden.
De verkeersborden langs de Kortrijksesteenweg zijn nogal duidelijk: éénrichtingsverkeer voor iedereen. Fietsers die daar tegen de lamp vliegen hebben het een beetje zelf gezocht. De situatie op het Maria-Hendrikaplein is helemaal anders. Daar is er maar één die een -zware- boete verdient: de verantwoordelijke voor de signalisatie.
Ik deel wel de boosheid van Huug op één punt: wanneer de politie reageert op klachten over de onveilige situatie voor voetgangers en fietsers worden deze laatste altijd als eerste
aangepakt. Dat zijn ook de gemakkelijkste prooien om op de bon te vliegen. Intussen rijden automobilisten ongemoeid over het Maria-Hendrikaplein, door de Voskenstunnel en achter het station terwijl dat voor hen uitdrukkelijk verboden is. Om nog te zwijgen over het straffeloos wild- en langparkeren op zoenzones, trottoirs en fietspaden.
Niet helemaal akkoord: de borden zijn niet duidelijk. Wel is duidelijk dat je niet doormag, niet duidelijk is waar je dan wel naartoe moet. Er is een logische route (van de Van Monkhovestraat naar de Eedverbondkaai): die is niet aangeduid. Trouwens, om ze af te maken moest er een stukje tweerichtingsfietspad gemaakt worden op de brug aan de Bijloke en (raad eens) dat is er niet. Zoals altijd zegt de signalisatie tegen fietsers: zoek het zelf maar uit. Dikwijls verhindert de signalisatie fietsers zonder reden om door te rijden (kijk maar eens naar de Visserij) en moet je als fietser dom zijn om je er iets van aan te trekken. Hier is het inderdaad al bijna even onveilig om tegen richting te rijden als om de aangegeven wegomlegging te volgen, maar hoe moet je dat in godsnaam weten?
Jan, als jouw argumentatie klopt, dan moeten die fietsers die boete maar niet betalen en zal de politierechter hen vrijspreken.
Ik heb het probleem al eens aangekaart op Gentblogt:
Aannemers zijn verantwoordelijk voor de signalisatie, en op papier klopt het. Op vergaderingen pakt het stadsbestuur, in aanwezigheid van de aannemer of de architect elke keer ook uit met de garantie dat de werkzaamheden ook optimaal voorzien zijn van de nodige signalisatie, dat staat ook in het bestek. En de stad betaalt daar voor, samen met alle andere eisen en voorschriften.
Jammer genoeg beknotten de meeste aannemers steeds meer en meer op signalisatie naar mate de werken vorderen. Er worden zelfs premies gegeven aan werfverantwoordelijken in de mate dat ze op kosten zoals signalisatie weten te besparen.
Laat diegene die verantwoordelijk is voor de signalisatie in gebreke blijft een zware boete betalen. Het zal veel goedkoper en efficiënter zijn.
Afgezien van dit blijft het punt: fietsboetes zijn buiten proportie!
Dit is wel een federale aangelegenheid… en daar is Schouppe voor verantwoordelijk.