Rechtsaf door rood

Het recente voorstel om fietsers toe te laten rechtsaf te slaan bij rood waar dat veilig kan lokte nogal wat reacties uit. Een ronduit idiote reactie was deze van Touring in Knack. Ze vonden het voorstel `absurd en gevaarlijk’. Duidelijk weet men bij Touring niet dat rechtsaf door rood in verschillende landen (bijvoorbeeld in sommige staten van de USA) wordt toegepast en niet echt tot rampen leidt. Iets verder insinueert Touring dat ze experts in huis hebben ( Het artikel kan je hier lezen). Om de zelfverklaarde experts van Touring een beetje expertise bij te brengen ben ik even naar Nederland gefietst:

25juli2011, 20u32. Goes, Zeeland

27juli2011, 8u13. Goes, Zeeland
27juli2011, 28u13. Goes, Zeeland

Rechtsaf door rood bestaat daar sinds 1990 en wordt in de praktijk courant toegepast.

Natuurlijk is rechtsaf door rood niet de enige methode om fietsverkeer vlot voorbij een groot kruispunt met veel auto’s te krijgen. Foto hieronder toont het Goese equivalent van de Heuvelpoort, bekeken vanuit het Goese equivalent van de Hofbouwlaan:


27juli2011, 8u00. Goes, Zeeland
25juli2011, 8u00. Goes, Zeeland

De onderdoorgang leidt je probleemloos de stad binnen; het kruispunt met de verkeerslichten boven is voor auto’s.

2 gedachten over “Rechtsaf door rood”

  1. Touring heeft een patent op idiote reacties, dat weten we al lang. De vraag is wel hoe je rechtsaf door rood voor fietsers organiseert in ons land. Is het om een “gewoonte” tot norm te verheffen? Of wordt het de zoveelste “uitzondering op regels die al vol uitzonderingen zitten”? Hoe ingewikkelder het verkeersreglement, hoe onoverzichtelijker en gevaarlijker. Het gevolg daarvan is een onwaarschijnlijk hoog aantal verkeersborden (soms vijf op één paal of tien over twintig meter) waarop uiteindelijk niemand meer acht slaat.
    Destijds werden het beperkt éénrichtingsverkeer ingevoerd. Sommige fietsers vinden nu dat zij overal tegen de eenrichting mogen rijden en zijn dan ook bijzonder kwaad als zij 150 euro boete krijgen. Als diezelfde fietsers weldra ook vinden dat zij overal rechtsaf door het rood mogen rijden wordt het pas gevaarlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s