Teleurstelling (4): de macht der gewoonte

Er zijn zo van die dagen dat je denkt: dit komt nooit goed.
Hoe kunnen we de niet assertieven een fietsbare stad aanbieden als dergelijke blokkages dagdagelijkse kost zijn en blijven?

01sep11, 09u59, Keizervest

01sep11, 10u03, Sint-Lievenslaan
02sep11, 16u30, Woodrow Wilsonplein

03sep11, 17u55, Willem Van Guliklaan
De macht der gewoonte: parkeerplaats zat, maar toch…
08sep11, 09u27, Citadellaan

De macht der gewoonte?
Of de macht der blokkage?

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

6 gedachten over “Teleurstelling (4): de macht der gewoonte”

 1. Met vriendelijkheid bereik je veel, dat klopt. Maar om zo’n chauffeur vriendelijk aan te spreken neem je meestal zelf een groot risico door op de rijbaan naast hem te gaan staan, zeker op de drukke binnenring. Als weggebruiker ben je trouwens niet bevoegd om een andere op een overtreding te wijzen. De macht van de gewoonte? Die zit hem vooral in de onverschilligheid van de ordediensten om dergelijke overtredingen te beteugelen en van de wegbeheerder om een onrealistisch wegprofiel aan te passen (Keizervest).

 2. Vorige week was ik ook op het Woodrow Wilson plein, woensdagmiddag, net toen de scholen uit waren neem ik aan, het plein was weer omgetoverd tot een openbare parking vol met dure terreinwagens en dergelijke meer. Chauffeurs aanspreken lukt daar meestal niet omdat ze er toch geen fuck om geven. Toen besloten om daarom de dichtst bij zijnde agent aan te spreken over het fout parkeren dat er terug aan de gang is sinds de week van boetes die ze vorig jaar hadden doorgedreven om ‘een voorbeeld te stellen’.
  kort samen gevat was dit zijn reactie:
  “Meneer, ik begrijp wat u bedoelt en wat het probleem is, maar als wij terug boetes gaan uitschrijven krijgen wij last en gezaag van het gemeentebestuur.”

  Enigzins verrast door zijn vriendelijkheid en het feit dat hij mij niet afblafte, wat velen wel durven doen omdat ik zogezegd commentaar heb op hun manier van werken, ben ik nog meer verrast door het feit dat zelfs in een land als België zelf de politie niet z’n job kan uitvoeren en dat niet iedereen gelijk is voor de wet. nu ja verrast, sommige dingen zijn universele waarheden, deze dus ook, in Gent.

  Misschien een domme vraag, maar wat begin je hier dan mee, wat doe je hier aan?

 3. Ik erger me er bijna dagelijks aan : parkeren op het fietspad voor de bakker als je 10 meter verder kan parkeren en net voor de bakker zelfs een hele parking is (Zwijnaardsesteenweg). En iedereen heeft altijd nét een goeie reden… (en doet het natuurlijk anders nooit). Of erger : ze schelden je verrot omdat je durft iets te zeggen van hun fout parkeergedrag !

 4. Mijn jongste bevestigde het: hij passeert dagelijks het Wilsonplein. Veel grote SUV’s waar ze niet mogen staan, maar geen politie meer. Was het een charmeoffensief tegenover de fietsers in januari ? Structureel is er in elk geval niets, maar dan ook niets veranderd.

  1. Ik sluit me aan bij Lieven en JanG: het W. Wilsonplein is een ramp na schooltijd! Er wordt aan twee kanten half op het voetpad geparkeerd, en in het midden rijdt een trage collonne auto’s. Daartussen moet je dan als fietser je plekje proberen bemachtigen. Hoe kan een 12-jarige hier fietsen na school?
   Dit is toch pure onwil dat er niet kan/mag beboet worden? Maar fietsers die in de verkeerde richting rijden omdat de omleidingen niet goed georganiseerd worden, krijgen wel 150 euro opgelegd….
   Some pigs are more equal than others.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: