Fietsdieven zijn er van alle slag.
Het is zoals met autodieven.
Grosso modo zijn er 3 klassen: de luxediefstallen op bestelling, het middensegment, en de peanutsverzamelaars, alias de oudijzerfreaks en zatte studenten.
De politie is de autodiefstallen pas ten gronde (lees: als topprioriteit) gaan aanpakken toen het luxesegment het belangrijkste segment bleek te worden.
De wet van het geld (lees: de macht van de verzekeringsmaatschappijen die het welletjes vonden) speelde op.
Ik ken het verhaal van een Mercedes, gestolen op de oprit in Laarne, en in Amsterdam door de politie uit een zeecontainer gehaald.
Mijn kapper kon overdrijven, maar dit verhaal klonk for real.
Het ging over zijn eigen Mercedes, zijn tweede kind.
Waarom ik dit vertel?
Ik hoop dat het groeiende segment van luxefietsen de politie kan motiveren om ook fietsdiefstal te upgraden in hun (toegegeven: lange) to do-lijstje.
Ook op het to-do-lijstje: het zinnetje “ga er zelf één stelen” afleren.
Ondertussen proberen we het maar zelf via de sociale media: http://www.facebook.com/groups/255499311173247/
’t zal tijd worden om de duurdere fietsen allemaal van een tracking-gps te voorzien
Heeft iemand hier al ervaring mee?
http://www.gevondenfietsen.be/
De politie is de autodiefstallen pas ten gronde gaan aanpakken toen het luxesegment het belangrijkste segment bleek te worden? De kentering kwam er vooral -en niet toevallig na de val de Berlijnse muur- toen Duitse constructeurs beseften dat autodiefstal zich tegen hun merkbekendheid zou keren. Met andere woorden, dat trouwe klanten diefstalgevoelige merken links zouden laten. Tot dan gold de wet die typisch is voor luxeproducten: vervangen na diefstal is een belangrijk deel van het zakencijfer.
Voor de fabrikanten (en fietshandelaars) is het inderdaad heel belangrijk dat de fietsendiefstallen worden aangepakt: nu zoekt de fietser bewust naar een oud wrak om aan het station te zetten, er is een soort ‘afbod’ om de slechtste fiets te hebben zodat die toch maar niet gepikt zou worden. Ook voor de fietsen natuurlijk geen slechte zaak dat je een goed werkende en goed uitziende fiets kan hebben zonder een hoog risico op diefstal.