Sussen

Deze week in De Gentenaar: dit en dit bericht over fietsongevallen. Ik denk: “Tiens, jarenlang was dit geen nieuws, maar nu weer wel. Hoeveel van die ongevallen halen de pers en de statistieken?”
Gisteren op het werk: collega E viel met de fiets, en heeft een gebroken bekken. Oorzaak: een opwaaiend plastic werflint dat in haar fiets draaide.
Deze morgen bij het ontbijt: “Papa, ik moet iets niet leuk vertellen. Familievriendin L ligt op intensieve met een hersenbloeding. Een openzwaaiend autoportier.
Dochter S toonde me deze week dit filmpje. Ik dacht nog: “dat zouden we dagelijks moeten posten”.
En kijk, nu lees ik deze blogpost:

fietsdefinitie.

Treffend verwoord.
Ongevallen zullen nooit helemaal te vermijden zijn.
Het woord “ongeval” is soms verwant aan het woord “ongeluk”, bad luck.
Soms niet, eerder verwant aan “slordigheid” of gebrek aan zorg of aandacht.
Structurele oplossingen vragen tijd en aandacht van de overheden.
Met het huidige stedelijk / provinciaal / gewestelijk / federaal politie-, justitie- en mobiliteitsbeleid zal de kwantiteit aan ongevallen hoog blijven.
Geen twijfel mogelijk.
Waarom?
Omdat “samenwerken” niet in hun woordenboek staat.
Het werd vervangen door het woord “sussen”.
Een 21e eeuwse variant op “hokjesdenken”.

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

3 gedachten over “Sussen”

  1. Hoeveel fietsongevallen halen de statistieken? Volgens het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) slechts één op de vijf. De officiële statistieken steunen vooral op die van de politie (vaststellingen) maar helemaal niet op die van de ziekenhuisopnames en artsenpraktijken. Het BIVV zou graag beide gegevens vergelijken en samenvoegen. Veel fietsers lopen lichamelijke schade op zonder dat de politie er aan te pas komt, ofwel omdat er geen derde bij de valpartij betrokken is, ofwel omdat die zich uit de voeten maakt. Het gebeurt ook dat fietsers -door hun zwakke situatie- zelf reageren met een “het is niet erg, ik trek mijn plan wel”.

  2. Familievriendin L die een hersenbloeding heeft gehad… Was dat toevallig een ongeval in de Tolhuislaan vrijdagavond (25 mei)? Ik reed met de wagen vlak achter een fiets die tegen een openzwaaide autodeur gereden is. ’s Avonds ben ik opnieuw gebeld door de politie om te helpen bij een expertiseverslag, omdat die vrouw een hersenbloeding gekregen had. Sinds dien ben ik op zoek naar nieuwsberichten over dat ongeval, omdat ik graag zou weten hoe het met die vrouw gaat. Dus moest het zijn dat het om dezelfde vrouw gaat, is het dan mogelijk om te laten weten hoe het met haar gaat, a.u.b.? Die ene seconde heeft een zeer diepe indruk gemaakt op mij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: