afwerking (2)

Op de dijk aan de Waterkluiskaai –aan Gentbruggebrug is dat– ligt een fietsweggetje. Dit wordt opgewaardeerd. Tot nu toe kon je het alleen gebruiken om van of naar de Nijverheidskaai te fietsen. In de toekomst maakt het de verbinding met de Waterkluiskaai in de richting van de Gentbruggestraat. Dit is een mooie intentie.

Details kunnen echter veel verpesten. Hier zijn er twee details die, zoals de zaken nu staan, nog kunnen weggewerkt worden en die, inderdaad, veel verpesten. Kijken we even naar de foto. Dit is wat je als fietser te zien krijgt als je richting Gentbruggestraat wil.

27mei12,16u45,Waterkluiskaai

Zoals de foto laat zien rij je hier de rijweg op, onmiddellijk in de baan van de auto’s. Veel beter in zo’n situatie is om te zorgen voor rugdekking. Dit betekent dat de fietser de rijweg oprijdt waar de rijweg breder wordt. Op die manier heeft hij iets (een voetpad, een boom, wat dan ook) achter zich dat hem beschemt.

Een tweede probleem is de opstaande rand, vooral natuurlijk die aan de rechterkant:

27mei12, 16u50, Waterkluiskaai

Je komt vlak bij die rand als je de rijweg opdraait en je riskeert hem met je pedaal te raken, of zelfs met je wiel.

De twee fouten versterken mekaar. Kijk maar eens terug naar de eerste foto. De fietser die dit als beeld krijgt moet naar twee probleempunten kijken. Rechts voor hem is er de opstaande rand. Links, voor hem een beetje naar achter toe, kan er verkeer komen. Een kameleon kan gemakkelijk tegelijkertijd in die twee richtingen kijken, een mens heeft het daar moeilijk toe.

De oplossing is nochtans heel eenvoudig: snij gewoon de hoek weg. Op foto 1 is te zien dat je gemakkelijk de fietsers kan leiden op zo’n manier dat ze naast het verkeer uit de  Jan Delvinlaan hun plaats innemen en toch op natuurlijke wijze vóór de haaientanden van de zijstraat uitkomen. Daarmee werk je beide problemen tegelijkertijd weg en maak je alle fietsers die daar passeren veel gelukkiger.

2 gedachten over “afwerking (2)”

  1. Aan de overkant van Gentbruggebrug ligt nog zo’n misbaksel. Daar hebben ze het jaagpad opgewaardeerd, zodat het een goede en rustige verbindingsweg vormt voor de fietser. Er was ook een mooi stukje aangelegd tussen de Dulle Grietlaan en de Vincent Evrardlaan, waardoor je daar de Edmond Blockstraat kon oprijden, en zo je weg vervolgen door Gentbrugge. Blijkbaar was dit niet zo voorzien op de bouwplannen voor de nieuwe appartementen die ze daar optrekken, want dwars over het nieuwe fietspad staat nu een stuk nieuwbouw. Op Googlemaps kan je nog zien hoe het pad er lag, maar dat is ondertussen verdwenen.

    1. Wellicht lag dat stukje fietspad gewoon op privé eigendom. Iets wat al meer gebeurd is, een fietspad doortrekken op privé grond en daarna verwondert zijn dat het plots wordt opgedoekt. Dit zijn grove fouten maar je kan de eigenaar niets verwijten. En aan het speelpleintje hebben ze paaltjes geplaatst zodat je er niet meer doorkan. En die brug die voorbij het speelpleintje ligt daar heb je totaal geen zicht om de hoek, en dus fiets ik nu opnieuw tussen de auto’s op straat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s