Trekfiets

Colruyt zet deze “fietskar” in de solden.
Slecht concept, of gewoon geen succes?
Echt vertrouwen doe ik het niet.
Onderstaande studentenmobiliteitstruuk zag ik al vaker, zoals hier in 2009.

29jun12, 17u06, Predikherenbrug

Is een fiets (en een fietser) gemaakt om een wieltjeskoffer op deze manier te trekken?
I doubt so.
Hiermee vergeleken is het Colruytconcept met de luchtbanden een veilig concept.
29jun12, 17u07, Predikherenbrug

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

4 gedachten over “Trekfiets”

 1. Caddies die je aan fietsen kan hangen heb ik al langer gezien. Maar ik heb toch twijfels over de veiligheid. Vooral omdat het geval steeds zo hoog blijft in vergelijking met de breedte. Waardoor je toch een hoog en smal karretje krijgt wat nefast is voor de stabiliteit. Maar het zal wel veiliger zijn dat een koffer op die kleine wieltjes die je dan nog aan de hand vasthoud.

  1. Zelf dat laatste weet ik niet 100% zeker.Eigenlijk hebben ze beiden een te hoog zwaartepunt en te kleine wieltjes met te weinig vering.
   De verschillen:
   – wieltje op koffer nog kleiner en zonder enige vorm van vering (ook geen luchtbanden)
   – koffer kan je nog snel loslaten als het opeens mis gaat
   – bij de koffer heb je nog maar één hand aan het stuur
   – bij de koffer is iemand zich er waarschijnlijk meer bewust van dat hij/zij gevaarlijk gedrag vertoont en compenseert dit door extra voorzichtig en geconcentreerd te rijden (risicohomeostase)
   – ook andere verkeersdeelnemers zullen eerder geneigd zijn om hun rijgedrag aan te passen in de buurt van zo’n kofferrijder dan in de buurt van iemand van een slecht fietskarretje

   Wat uiteindelijk het hardste doorweegt, weet ik niet, maar ik sluit dus niet uit dat uiteindelijk zo’n caddie nog gevaarlijker is dan zo’n koffer.

   1. Zo een caddie hangt achteraan en trekt dus in het midden, een koffer loopt aan 1 kant en trekt daardoor schuin. En als die ergens blijft haperen ben je veel sneller je evenwicht kwijt. En andere deelnemers in het verkeer die zich aan je aanpassen? Ik merk dat de meeste zich enkel aanpassen aan zichzelf en hun tijd (die ze nooit hebben).

    Ik vind beide gevaarlijk, daarom dat ik liever een eind te voet ga mijn caddie (die niet geschikt is voor samen met de fiets te gebruiken).

    1. Ik zou ook sowieso geen van beiden doen of aanraden. Maar hoewel veel mensen heel erg egocentrisch aan het verkeer deelnemen, is er toch vaak (ook onbewust) gedragsaanpassing als men situaties risicovoller inschat. Mensen gedragen zich anders naar kinderen, mensen met een helm op, tandem, …
     Die caddie trekt in het midden, maar hangt vast aan de fiets. Ik kan niet zien hoe de caddie aan de fiets is bevestigd, maar het zou wel eens kunnen dat – als de caddie omgaat – de fiets onvermijdelijk volgt. Die koffer kan je nog loslaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s