Tellen (1)

Zondag was stemdag, en dus ook teldag.
Het Gents MilieuFront hield ’s voormiddags zijn eigen telling:

14okt12, 12u04, Koningin Maria-Hendrikaplein

GMF wil de vinger op de pols houden met een update van het huidig aantal gestalde fietsen rondom het station Gent Sint-Pieters.
Met 5 personen was dat anderhalf uur telwerk.
GMF maakt deze week de optelsom van hun telkaartjes bekend.

Aanleiding is de opening eind deze maand van de eerste reeks overdekte stallingen van het project Gent Sint-Pieters.
Vrijdagnacht stond daar alles wagenwijd open, zonder verbodsborden, dus even kijken:

12okt12, 23u39, Koningin Maria-Hendrikaplein
12okt12, 23u40, Koningin Maria-Hendrikaplein
12okt12, 23u41, Koningin Maria-Hendrikaplein

Vroeger was er sprake van 2.000 stallingen, ik hoor nu cijfers rond 1.700 stuks.
De planning voor de overige 8.300 stuks is vaag.
De ingebruikname zal pas afgerond zijn -schrik niet- nà volgende gemeenteraadsverkiezingen, zo rond 2020.
Ik ben benieuwd hoe de massa fietsen de komende jaren beheerd zal worden.
Hoe zal men pendelaars en studenten duidelijk maken dat de ondergrondse stalling volzet is?
Ondertussen is het kluwen van van staal en rubber rondom de fontein steeds meer een toeristische attractie:

14okt12, 12u01, Koningin Maria-Hendrikaplein

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

8 gedachten over “Tellen (1)”

 1. Wat is de houding van Gent of Infrabel over de huidige toestand?Ik woon in de buurt van het station en wandel dagelijks langs de rekken. Het loopt wel behoorlijk uit de hand en had graag geweten wat de frequentie betreft voor het zoeken en verwijderen van weesfietsen. Ik hou er enkele extreem hinderlijk geplaatste exemplaren in de gaten als bron van amusement en sommigen staan er al 4 maand te af te takelen. Er zijn wel meer rekken geplaatst in een ruimere straal van het station maar die worden helaas niet veel gebruikt omdat iedereen zo dicht mogelijk wil staan.

  1. Alle fietsen ondergronds is niet mogelijk. Er is eenvoudigweg te weinig plaats ondergronds. Dus de bovengrondse rekken zullen moeten blijven, maar zullen ontlast worden in plaats van (drie)dubbel gebruikt te worden.

 2. Ik heb een tijdje geleden navraag gedaan in welke mate het ‘betalend fietsparkeren’ (nu overdekt aan de achterkant van het station) zal blijven duren maar men kon mij geen info geven. Er zijn altijd mensen die willen betalen voor een groter fietscomfort (wat niet wegneemt dat er voldoende plaats moet zijn voor elke fiets uiteraard).

 3. Blijkbaar worden de fietsenstallingen achteraan 31 oktober ontruimd. Hopelijk zijn de nieuwe ondergrondse fietsenstallingen daarvoor al open!

 4. Gisteren op de gemeenteraad even gepolst over de stallingen die verdwijnen en de opening van nieuwe onder de grond. Zoals al elders staat op deze blog verdwijnt er achteraan tijdelijk slechts een deel (190tal) en kon die communicatie beter.
  Maandag openen er 1700 plaatsen onder de grond. Er is wel geen communicatiesysteem voorzien om te melden als de parking volzet is.
  Dus ben ik benieuwd naar de resultaten van jullie telling. Hopelijk slingerden niet meer fietsen rond/ dubbel geparkeerd dan dat er nieuwe plaatsen zijn. Er komt ook een klein onderzoek naar het gebruik van de fietsrekken om een goed beheer mogelijk te maken, kan ook al wat plaats schelen.

  1. Vandaag telt de NMBS alle fietsgebruikers die de trein nemen.
   Benieuwd naar die resultaten.
   En deze week maakt GMF zijn cijfers bekend.
   Iemand bevestigde dat de overige 8300 overdekte stallingen pas over 6 à 10 jaar gerealiseerd worden, laat ons zeggen: ten vroegste over 8 jaar.
   Alle communicatie omtrent de 1700 stallingen spreekt over het vage “later”, zie bv deze link (waar ook nog sprake is van 2000 stallingen). Het lijkt me zinvol geen valse verwachtingen bij pendelaars en buurtbewoners te creëren. Aan de andere kant: 6 à 10 jaar is làààng; Afgelopen jaren bouwde de NMBS een tijdelijke autostalling van 3 nivo’s. Tijd om ergens een tijdelijke fietsstalling van 3 nivo’s te bouwen? Of om meer ruimte van de autoparking in te palmen? Hoeveel fietsen kunnen er stallen op 1 autoplaats? En hoeveel jaar zal het duren voor de autostalling op volle capaciteit draait? Kortomp: keuzes maken….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s