Ergerlijk

Stel je het volgende voor: je rijdt met de auto op één of andere middelgrote weg. De laatste kruising ligt enkele kilometers achter je, de volgende enkele kilometers verder. Plots, zonder enige waarschuwing, is de weg volledig afgesloten omdat één of andere instantie putjes moet graven. Absurd ? Ja, voor automobilisten wel: dit zal hen nooit overkomen, want aan het voorafgaande kruispunt zijn de werken duidelijk aangegeven en is een omleiding voorzien.

Voor fietsers is het helaas wel de dagelijkse realiteit. De eerste keer keer je op je stappen (trappen) terug en kies je een andere route. De tweede keer misschien ook nog, of je probeert de hindernis te nemen, misschien met de fiets aan de hand. Maar dergelijke situaties kom je wellicht bijna wekelijks tegen.

Bellevue Ledeberg
Bellevue, Ledeberg

Als je dan een opmerking maakt, krijg je gegarandeerd als antwoord: “ja, zeg, wij moeten ook ons werk doen.” Merkwaardig dat op fietsroutes het aanduiden van de werken niet bij de taakomschrijving hoort.

Wat zit hierachter ? Worden fietsers niet ernstig genomen ? Wordt fietsen nog altijd als puur recreatief beschouwd ?

Auteur: JanG

kernlid Fietsersbond Gent

4 gedachten over “Ergerlijk”

 1. Stilstaan of parkeren op een fietspad is altijd ergerlijk en verwerpelijk. Als fietser sta je machteloos. Maak je een opmerking, dan word je meestal uitgekafferd en soms zelfs fysisch bedreigd. Alleen de politie kan bekeuren, en dat weten overtreders ook: de pakkans is nihil.

 2. Er is duidelijk geen gelijk systeem of behandeling in Vlaanderen.
  Zelf doe ik vaak de knooppuntroutes , via toerisme Oost Vlaanderen kan ik uitvissen welke knooppunten niet kunnen gevolgd worden , zoals recentelijk 94-98 in Lochristi , of 42-46 in Berlare. Maar dit geldt enkel voor grote werken , niet voor de vele plaatselijke werken.
  Op dit punt is er dus geen gelijkheid , aparte website voor wegenwerken voor automobilisten die up to date wordt gehouden.

  Ook geeft Toerisme Oost Vlaanderen zogezegd aan dat op de bordjes van de knooppunt routes aangeduid dient te worden , “onbereikbaar” met een sticker. Eerlijk gezegd de eerste bordjes met zulke sticker moet ik nog vinden , in Berlare stootte ik gewoon op hek met verbodsteken.
  Concreet is er dus heel wat eigen serieus nemen mogelijk door de administraties.

  Anderzijds in deze discussie betekend wegenwerken niet meteen ” onbereikbaar” voor fietsers. Een fietser geraakt vaak wel op één of andere manier door de wegenwerken. En daarom moet ook de vraag gesteld worden , hoe onbereikbaar is het in feite?

  1. “Anderzijds in deze discussie betekend wegenwerken niet meteen ” onbereikbaar” voor fietsers. Een fietser geraakt vaak wel op één of andere manier door de wegenwerken. En daarom moet ook de vraag gesteld worden , hoe onbereikbaar is het in feite?”
   Dit hangt ook af van welke fiets(er): mama of papa met de bakfiets heeft minder mogelijkheden dan iemand met een terreinfiets, om iets te noemen. Mijn grootste probleem is dat diegenen die de weg versperren er vermoedelijk zelfs niet bij stilstaan dat ze een hindernis vormen.

 3. En ja hoor, deze morgen stonden ze nog steeds het nieuwe fietspad te blokkeren. Geen spoor van enige waarschuwing of omleiding. Dan maar baggeren door de modder om niet te moeten terugkeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s