Fietserbond Gent en GMF nodigen u uit deel te nemen aan een verfactie, maandagmorgen 25/2 om 9u00.
Hierbij zullen we op het Bijlokehof, van de Bijlokestraat tot aan de Godshuizenlaan, de rechterrijstrook richting station innemen.

De actie zal ongeveer een half uur duren.
Hieronder tekst en uitleg.
Het GMF (Gents Milieufront) en de Fietsersbond stellen al jaren vast dat er op belangrijke fietsassen in Gent fietsinfrastructuur ontbreekt.
Soms gaat het om punten die enkel via grote infrastructuurwerken kunnen worden aangepakt, maar vaak kan er ook met een simpele pot verf al veel gebeuren.
Het GMF en de Fietsersbond gaan maandag al aan de slag, en schilderen zelf, in de Bijlokehof, een fietspad.
De Bijlokehof en Bijlokestraat verbinden de drukste fietsas van Gent (Coupure Links) met de drukste fietsbestemming van Gent (het station Gent Sint-Pieters), maar hebben op dit moment richting station geen fietspad.
Dit belet een veilige en vlotte doorstroming van het fietsverkeer.




We selecteerden 10 missing links, cruciale punten voor het fietsverkeer die op erg korte termijn kunnen worden aangepakt.
Bekijk ze op deze kaart.
Dergelijke zwakke schakels zorgen ervoor dat mensen niet (meer) willen fietsen.
Voor fietsers maakt het al dan niet hebben van een fietspad het verschil tussen vlot doorfietsen, of zich een weg moeten banen tussen de file.
Elke hoofdweg hoort minstens een geschilderd fietspad te hebben.
Fietsopstelstroken aan kruispunten zorgen ervoor dat fietsers kunnen vertrekken voor het autoverkeer.
Zo zijn ze beter zichtbaar, en moeten ze niet staan wachten tussen de uitlaatgassen.
De 10 punten tonen aan dat er, met enkel een pot witte verf, ingrepen kunnen gebeuren die het voor fietsers aangenamer en veiliger maken.
Het gaat niet om ingrijpende werken die veel studie vergen of erg veel kosten.
Wel moeten er duidelijke keuzes worden gemaakt, ten voordele van het fietsverkeer.
Dit betekent dat er op sommige plaatsen een rijstrook voor het autoverkeer zal moeten verdwijnen, of dat de rijbaan moet versmallen.
Toch zou dit geen problemen mogen opleveren, wel integendeel, een vernauwing van de weg creëert namelijk een snelheidsremmend effect.
Het GMF en de Fietsersbond vragen het stadsbestuur om snel werk te maken van de realisatie van deze 10 punten, en zijn steeds bereid om verdere suggesties te doen en het stadsbestuur te adviseren.
Overzicht 10 missing links:
– Europabrug: drukke verkeersknoop met veel schoolverkeer, waar fietsers op elk onderdeel en elke zijstraat een volwaardige plaats moeten krijgen dmv fietspaden.
– Brugsesteenweg: heeft een fietspad, maar op het meest conflictrijke deel, vlakbij de R40, ontbreekt dit nog.
– Overzet: logische fietsroute in het verlengde van de Nieuwewandeling, maar zonder infrastructuur.
– Bijlokehof: de drukste fietsas van Gent (Coupure Links) heeft geen fietspad richting de drukste fietsbestemming van Gent (Sint-Pietersstation).
– Hector van Wittenberghestraat: fietsers werden vergeten.
– Stropkaai: wordt een erg belangrijke fietsas na de bouw van de fietsonderdoorgang onder de Terplaetenbrug. Wordt daarom het beste geknipt thv TMVW.
– Rodelijvekensstraat: onzichtbaar deel van de fietsas tussen Zwijnaarde en Wondelgem. Verf moet de aanwezigheid van fietsers ondersteunen.

– Voordestraat: fietspad vanuit Lochristi stopt aan de grens met Gent. Fietspad doortrekken is logische optie. (beelden hier)
– Stropbrug: viervaksautoweg, fietsers moeten het stellen met een smal betonnen oncomfortabel strookje. Er is plaats genoeg voor een veilig en breed fietspad. (foto’s hier)
– Burggravenlaan: op toekomende wegen ontbreken er aan de kruispunten fietsopstelstroken (Kortrijksesteenweg, Krijgslaan, Ottergemsesteenweg).
Mooie kaart van knelpunten, maar jammer genoeg maar het topje van de ijsberg…
Voor sommige knelpunten zie ik toch geen oplossing mogelijk.
De smalle (en korte) Overzet, bijvoorbeeld die staduitwaarts het voordeel heeft dat een auto een fietser onmogelijk kan inhalen.
Zelfde opmerking voor het begin van de Brugsesteenweg. Hier heeft de fietser wel alternatieven om dit smalste stuk van de steenweg (en de pest van foutparkeerders) te vermijden: de verkeersluwe Boomstraat et de fietsas langs de Brugsevaart.
De Europabrug is inderdaad een gevaarlijk knelpunt, en om verschillende reden. Geen wonder dat veel fietsers over het brede trottoir rijden. Richting stad stemt het verkeersbord (twee rijstroken) niet overeen met de markering (2 rijstroken + slecht onderhouden fietsstrook).
Richting station is extreem gevaarlijk, omdat alle verkeer over één rijstrook moet en veel automobilisten zich onwaarschijnlijk agressief gedragen tegenover fietsers (inhalen over de witte streep, of rechts inhalen over het kruispunt met de Gordunakaai). Verderop is de wegmarkering zo stuntelig, dat een auto strikt genomen de Rijsenbergstraat niet kan inrijden zonder een zware overtreding te begaan: over de volle witte lijn of op de fietsstrook omdat de rijbaan er amper één meter breed is! Zolang de Europabrug niet grondig wordt aangepakt, is de openstelling van de Timichegtunnel (in 2015) misdadig.
Overzet is levensgevaarlijk maar vooral wegens de bussen van de Lijn, die nemen een vervaarlijke draai (en gaan daarbij rakelings langs voetgangers op het voetpad die aan het wachten zijn om over te steken), en zorgen ervoor dat Overzet 2 richtingen moet blijven.
De Boomstraat is sinds de laatste verandering niet meer zo verkeersluw.
De Europabrug wordt best vervangen door een grotere brug met plaats voor fietsen of er komen extra bruggen alleen voor fietsers en voetgangers.
Veel fietsers zouden via een nieuwe infrastructuur Overzet kunnen vermijden . Achter Mewaf en Van Marcke door aansluiten op Einde Were ,samen met onderdoorgang (onder R40) naar Groeneveldenlaan .Google geeft al een idee ,maar ter plaatse gaan kijken maakt het duidelijker.
Ik ben zelf fietser, dus wat ik nu ga zeggen is niet omdat ik tegen fietsers ben!
Heel wat fietsers, maar ook automobilisten, moeten hun verkeersregels eens goed leren! Dikwijls rijden ze door het rood, staan ze stil op een fietspad zodat medefietsers van de andere richting niet door kunnen, …. . 90% van alle verkeershinder zou opgelost zijn moest iedereen zich gewoon houden aan de verkeersregels, en dat geld voor elke weggebruikers, fietsers, voetgangers, autos, … . En een fietspad is dan echt niet nodig op sommige plaatsen! Als fietser moet je dan gewoon mee aanschuiven, en niet op het voetpad gaan rijden dat bestemd is voor voetgangers!
De plaats van de actie was gekozen omdat dit een FIETSAS is. Fietsassen zijn bedoeld om fietsers vlot doorheen de stad te loodsen. Als je net als de automobilisten moet aanschuiven, zoals nu het geval is, dan haal je een belangrijk argument om te fietsen weg. De leesbaarheid van de fietsas vermindert daardoor ook.
Een andere zaak is dat bijvoorbeeld ouders die met hun kinderen naar school willen fietsen, dat liefst ook doen in (subjectieve) veiligheid en ook daar moedigen fietspaden aan tot fietsgebruik. Ze geven ook duidelijk aan dat andere weggebruikers daar rekening moeten houden met fietsers. Vooral voor niet-assertieve fietsers is dat van belang.
Dat je in de gegeven omstandigheden niet op de stoep mag fietsen, da’s nogal wiedes. We weten ondertussen dat ook fietsers niet heilig zijn.
Spijtig dat ik mijn bericht niet meer kan aanpassen, De foto aan het Bijlokehof is een prachtig voorbeeld van fietsers die zich niet aan de regels houden: Je mag niet stilstaan op een kruispunt! De fietsers op de Godshuizenlaan kunnen niet doorfietsen! En op het voetpad fietsen mag ook al niet, schuif gewoon mee aan zoals de auto’s doen, of haal links in, wat de algemene regel is bij inhalen, en ja deze regel geld ook voor fietsers als er geen fietspad aanwezig is.
Er zijn fiets-hazen en fiets-egels.
Jij en ik horen bij de eerste groep: géén fietspad nodig; de file links voorbijsteken, zoals het hoort, en tevreden glimlachen over de verbaasde gezichten van de automobiele tegenliggers.
Je ruimte nemen en krijgen.
Maar steeds meer jongeren, kinderen, ouderen zijn voorzichtige, ja bange fietsers: zij weten waar het veilig is: op het voetpad.
Vergeet aub niet dat het voetpad er is om tegen de automobilisten te beschermen.
Voetgangers hebben géén, fietsers erg weinig regels en infrastructuur nodig. Was er maar niet dat overweldigende autoverkeer: haast al die regelgeving is daarvoor nodig.
Als je fietsers en voetgangers overtredingen ziet doen zoek dan eerst uit wat er scheelt aan de inrichting van de weg.
30 jaar geleden fietste ik al tegen de eenrichting en in voetgangersgebieden.
De geschiedenis zal de fietsers gelijk geven, je zult zien.
de goedkoopste oplossing voor Bijlokehof is eigenlijk 10 auto parkeerplaatsen opofferen en wat verf
Het antwoord van de schepen in De Gentenaar was anders ook wel veelzeggend. Veel zaken kunnen niet aangepakt worden omdat De Lijn er moet passeren. Er zal dus ook niets gebeuren. M.a.w. de veiligheid van de burger wordt opgegeven omdat de bussen moeten passeren.
Als De Lijn toch alles bepaalt, waarom moeten er dan nog schepenen (en/of diensten) van mobiliteit en ruimtelijke ordening zijn?
Gek dat de Lijn er niet voor pleit dat de rechtse rijstrook een bus+fietsstrook wordt. Dat levert minder hinder op dan nu voor de Lijn (die fietsers rijden daar nu toch al op die rijstrook). Blijkbaar zijn ze wel bereid om tijd te verliezen achter auto’s.
Omdat dit interessante info is, plaats ik hier nog eens de antwoorden van de schepen zoals verschenen in De Gentenaar:
– Europabrug: drukke verkeersknoop met veel schoolverkeer, waar fietsers op elk onderdeel en elke zijstraat een volwaardige plaats moeten krijgen door middel van fietspaden. ‘Klopt, maar er is weinig ruimte voor fietspaden in twee richtingen. je zit daar met lijnbus 9. We zoeken alternatieven.’
– Brugsesteenweg: heeft een fietspad, maar op het meest conflictrijke deel, vlakbij de R40, ontbreekt dit nog. ‘Het alternatief voor langere afstand is de Groendreef. Een fietspad is er nodig, maar als we een linksafstraat laten verdwijnen bemoeilijken we de doorstroming van het autoverkeer en van bus 3.’
– Overzet: logische fietsroute in het verlengde van de Nieuwewandeling, maar zonder infrastructuur. ‘Het is een smalle straat, we kunen overwegen in de richting van de R40 alleen nog fietsers en busverkeer toe te laten.’
– Bijlokehof: de drukste fietsas van Gent (Coupure Links) heeft geen fietspad richting de drukste fietsbestemming van Gent (Sint-Pietersstation). ‘Een duidelijke missing link ‘, zegt Watteeuw. ‘In het eerste deel kan het zonder probleem. In deel twee is het smal en rijdt bus 6. We onderzoeken of we een rijstrook kunnen versmallen en en een fietsuggestiestrook kunnen maken .’
– Hector van Wittenberghestraat: fietsers werden vergeten. ‘Schrappen van een van de twee rijstroken kan. We moeten erover waken dat de tram in de Rabotstraat niet stropt. We zoeken.’
– Stropkaai: wordt een erg belangrijke fietsas na de bouw van de fietsonderdoorgang onder de Terplaetenbrug. Wordt daarom het beste geknipt ter hoogte van TMVW. Er is veel potentieel in de richting van het nieuwe voetbalstadion. ‘Is in onderzoek. Als we die straat knippen ter hoogte van TMVW moeten we tweerichtingsverkeer mogelijk maken. Dan is de weg te smal om er nog een apart fietspad aan te leggen. Dan kunnen we er wel zone 30 van maken.’
– Rodelijvekensstraat: onzichtbaar deel van de fietsas tussen Zwijnaarde en Wondelgem. Verf moet de aanwezigheid van fietsers ondersteunen.‘Terecht. Dat is de Noord-Zuidfietsroute. Een apart fietspad lijtk niet gemakkelijk, een fietssuggestiestrook kan. Voor 2014.’
– Voordestraat: fietspad vanuit Lochristi stopt aan de grens met Gent. Fietspad doortrekken is logische optie.‘Dat lijkt me ook, maar dat hebben we nog niet onderzocht.’
– Stropbrug: is een viervaksautoweg, waar fietsers het moeten stellen met een smal betonnen oncomfortabel strookje. Er is plaats genoeg voor een veilig en breed fietspad. ‘Een terechte kritiek. In 2013 vernieuwen we de wegmarkleing. In 2016 komt er een volledige herinrichting.’
– Burggravenlaan: op de toekomende wegen ontbreken er aan de kruispunten fietsopstelstroken (Kortrijksesteenweg, Krijgslaan, Ottergemsesteenweg). ‘De Krijgslaan en de Kortijksesteenweg zijn gewestwegen,. Maar op de Zwijnaardesteenweg en de Ottergemsesteenweg moeten opstalstroken voor fietsers mogelijk zijn.’
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=blkva_20130225_009