Actie Dampoort maandag 15 april

Afgelopen zaterdag 6 april werd op de Dampoort voor de zoveelste keer een fietser aangereden. Hij kwam van de Dendermondsesteenweg en werd op de kruising met de Land Van Waaslaan aangereden door een personenwagen. Om de gevaarlijke toestand aan te klagen houdt de Fietsersbond op maandag 15 april om 17u30 een actie op de plaats van het ongeval.

Fietsers hebben hier duidelijk voorrang, maar zijn amper zichtbaar voor automobilisten die op het tweede rijvak rijden. Het is algemeen bekend dat zebrapaden over twee rijstroken en zonder lichten uiterst gevaarlijk zijn. Ook voor fietskruisingen geldt dit.

De Dampoort werd de laatste jaren een paar maal aangepast, zonder resultaat voor de ongevallencijfers. Fietsersbond Gent vraagt Stad, Gewest en NMBS om het kruispuntencomplex maximaal te beveiligen. Wegen als de Antwerpsesteenweg en Land Van Waaslaan hebben één rijstrook. Pas vlak voor het Dampoortkruispunt wordt een tweede rijstro ok toegevoegd. Deze toevoeging dient enkel voor autodoorstroming, en is nefast voor de verkeersveiligheid van fietsers en voetgangers. Deze extra rijstroken afschaffen zal de verkeersveiligheid verhogen. Fietsersbond Gent vraagt om hier nog voor de zomervakantie werk van te maken.

De Fietsersbond vraagt dat alle kruispunten zonder lichtenregeling beperkt blijven tot één aankomende rijstrook voor autoverkeer, en vraagt dat ook het ontwerp voor De Sterre op die manier wordt aangepast. Dat vermindert het risico op ongevallen.

Om deze eis kracht bij te zetten zal de Fietsersbond op maandag 15 april om 17u30 op de plaats van het ongeval de tweede rijstrook tijdelijk afzetten met verkeerskegels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: