Veerdienst

De Fietsersbond, het Gents Milieufront en Ledeberg Breekt Uit voerden maandagmorgen actie aan de Schelde ter hoogte van de Stropbrug (Achilles Heyndrikckxlaan) in Gent. Ze legden zelf een veerdienst in, om fietsers veilig van de ene oever naar de andere te brengen.

29apr13, 09u35, Moutstraat
29apr13, 09u35, Frans De Mildreef – Warmoezeniersweg/Moutstraat

29apr13, 09u38,
29apr13, 09u38, Frans De Mildreef

Wie dagelijks met de fiets vanuit de zuidoostelijke rand rond Gent richting Gent Sint Pieters pendelt, weet dat je eens in Ledeberg aangekomen slechts 2 keuzes hebt:
– de Sint-Lievenspoort : sinds jaar en dag in alle nationale media aangegeven als één van de zwarte punten voor zachte weggebruikers in Vlaanderen
Knooppunt Bellevue-Stropbrug-Burggravenlaan waar het Agentschap Wegen en Verkeer de fietser bij de heraanleg van het verkeersplein simpelweg vergeten is, waardoor het kruispunt fietsend oversteken in bepaalde richtingen zelfs illegaal is. Ook de Stropbrug zelf (Achilles Heyndrickxlaan) en de Burggravenlaan zijn uitermate fiets- en voetganger-onvriendelijk.

Het fietspad op de brug op de Achilles Heyndrickxlaan in Gent (beter bekend als de ‘Stropbrug’) is al lang een zwak punt in het fietsnetwerk van Gent.
Uit tellingen van zowel stad Gent als de Fietsersbond bleek dat nu reeds elke ochtend tussen 7u30 en 8u30 600 fietsers de Stropbrug nemen. Nochtans is het fietspad er erg smal en in zeer slechte staat.

Sinds 2004 zijn er plannen om, als alternatief voor de Stropbrug, een fietsbrug te bouwen over de Schelde, van de Frans De Mildreef naar de Moutstraat. Deze plannen bestaan voorlopig enkel op papier. Met een fietsbrug over de Schelde hoef je de Stropbrug niet meer te nemen. Bovendien wordt de route niet alleen veiliger, ze wordt ook een stuk korter.

29apr13, 09u37,
29apr13, 09u37, Frans De Mildreef

Fietsers vanuit Sint-Amandsberg, Gentbrugge, Ledeberg en Merelbeke zouden de brug kunnen gebruiken voor hun verplaatsingen naar Gent-Sint-Pieters, het UZ of het nieuwe stadion van KAA Gent. Fietsers uit de tegengestelde richting, vanaf Zwijnaarde, de stationswijk, Nieuw Gent, kunnen via de fietsbrug onder meer de UCO-site bereiken. Veel kinderen uit Ledeberg moeten de oversteek van de Schelde maken om naar school te gaan. In de Moutstraat wordt de kleuterschool zelfs uitgebreid tot volwaardige lagere school, waardoor er nog meer kinderen van Ledeberg zullen worden opgevangen.

10apr13, 17u01, Moutstraat
10apr13, 17u01, Moutstraat

Het merendeel van die kinderen wordt nu met de auto gebracht, omdat fietsen over de Stropbrug geen optie is.

Een fietsbrug over de Schelde heeft omwille van haar centrale en strategische ligging een immens potentieel. Voor de Fietsersbond, het GMF en Ledeberg Breekt Uit is het duidelijk dat het meer dan de moeite is om op korte termijn de investering te doen.

29apr13, 09u37,
29apr13, 09u37, Frans De Mildreef

8 gedachten over “Veerdienst”

 1. Goed initiatief; ondertussen pleit de autonome ecologische volxtuin ’t landhuis aan de warmoezeniersweg voor het behoud van de volkstuinen en de schuur en ondertussen ook al meer dan een jaar voor zo’n fietsbrug als een ontsluiting voor de mensen van ledeberg naar de volkstuinsite…

 2. In de comments elders op deze site wordt melding gemaakt van een oversteek aan de Koestraat.

  Op google maps stuit ik daar echter op een hekken.
  Anderen zeggen me dat er slechte een spoorwegbrug over het water ligt.

  Kan er iemand mij dit uitleggen?
  Ik fiets zodanig veel dat ik elke omweg uit principe vermijden wil.

  (vanaf november hoeft alleen de bouwpromotor zich trouwens nog zorgen te maken over het Landhuis.)

  1. Die spoorwegbrug aan de Koestraat in Merelbeke is enkel voor treinen.

   Er zijn nu geen officiële plannen om daar iets aan te veranderen. Maar je kunt natuurlijk wel gaan fantaseren om er een fietsbrug aan vast te hangen 🙂

  2. Tussen eenerzijds noorden Ter Platen en noord-oosten B401 St Lievens
   en anderzijds Zuiden klein sas Merelbeke(waar schelde in Ringvaart komt)
   Is er nood aan min.3 bruggen(fiets/voetgangers)
   *Filips de Goedekaai naar Bellevue /UCO site
   *Warmoezeniersweg of Moutstaat naar Meierij,ergens tussen stopbrug en B 401 brug
   *Dan nog een in de zone tussen B401 en open sas deuren Schelde /Ringvaart de mogelijke lokatie Liedemeerspark of thv Spoorbrug of thv E17 brug.
   De eerste twee moesten er al lang liggen en zijn echt van levensbelang als men fietsverkeer ernstig neemt .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: