Naar de Ghelamco Arena (11): overrompeling

door jandefietser

Heeft de oproep van burgemeester Termont om naar de Ghelamco Arena te fietsen resultaat gehad? Heeft het mobiliteitsplan van AA Gent de supporters overtuigd  om met de fiets te komen? Heeft Velo Buffalo, de groep van fietsende supporters, veel aanhangers? Was het overdreven optimisme om naast de 912 fietsrekken (zie de fietsbult van woensdagmorgen) nog pakweg 600 plaatsen extra te voorzien voor de villa aan Ottergemsesteenweg Zuid? Tijd voor een paar harde cijfers.

Voor we fietsen beginnen te tellen nog een kleine opmerking: het is niet echt een goed idee om op de weg naar een voetbalstadion een stuk te voorzien waar er geen trottoir is en waar fietsers en voetgangers de weg moeten delen. Gemengd verkeer is problematisch bij grote volumes:

17jul13, 20u22, Corneel Heymanslaan
17jul13, 20u22, Corneel Heymanslaan

De foto is genomen toen de grote drukte al voorbij was: op de drukste ogenblikken moesten fietsers de rijbaan op omdat op het fietspad echt geen plaats meer was.

Mijn eerste halte was de fietsenstalling van de stadsdienst Mobiliteit, met een aantal rekken van TMWV. De boodschap was duidelijk: drie kwartier nadat hij geopend werd was de stalling vol.

17jul13, Ottergemsesteenweg Zuid
17jul13, Ottergemsesteenweg Zuid

600 plaatsen, zo zei men mij en, eerlijk gezegd, ik heb ze niet nageteld. Wat opviel: op de website van AA Gent staat dat het Sint-Pietersstation 34 blue bikes ter beschikking heeft. Minstens één daarvan is tot in deze stalling geraakt.

17jul13, 20u25, Ottergemsesteenweg Zuid
17jul13, 20u25, Ottergemsesteenweg Zuid

Vanaf dan begint het aantal fietsen dat ik her en der buiten de stallingen achtergelaten zie toe te nemen: 25 rechts, 50 links. Na een bezoek aan de ondergrondse stalling van de Brico staat mijn teller van fietsen-buiten-de-rekken op 250. Vanaf dat punt ordt het echt druk. Als ik de fietsenstalling van het stadion zelf bereik heb ik 440 fietsen-zonder-rek gezien. De fietsenstalling is het centrum van een enorme fietsencollectie die de allure van een sprinkhanenzwerm aanneemt. Overal staan fietsen: in groepjes op de grasvelden, tegen elk hek en paal, tegen de zijkanten van de fietstunnels. Overal? Niet echt: met een ongelofelijke zin voor discipline hebben alle fietsers die geen rek vonden ervoor gezorgd dat de doorgangen vrij bleven. De fiets die je op de volgende foto in het midden ziet was waarschijnlijk de fiets die het meest in de weg stond en het zag ernaar uit dat die per ongeluk was vooruitgeschoven. Daarvoor alleen al verdienen de fietsende Buffalosupporters een pluim.

17jul13, 20u44, naast de fietsenstalling Ghelamco Arena
17jul13, 20u44, naast de fietsenstalling Ghelamco Arena

Tijd voor de cijfers. AA Gent had dus 912 fietsenplaatsen voorzien. Mobiliteit Gent deed daar nog 600 plaatsen bij, samen 1512. Aantal fietsen buiten de rekken: 2100. Optellen en we zijn er: 3612 fietsers.

Sceptici zullen nu opmerken dat fietsers een ongedisciplineerd zootje zijn die hun fiets overal neerkwakken zonder zich af te vragen of er nog lege plaatsen zijn. Dus moet je het aantal lege plaatsen daarvan aftrekken. Oké, dat lijkt redelijk.

Hoeveel lege plaatsen waren er eigenlijk?
Eén minuut voor de match waren er twee lege plaatsen, naast elkaar dan nog, in de parking onder de Brico. Toen kwam er een fietser afgereden die zich luidop afvroeg of er nog een plaats in de rekken was. De aanwezige stewards (vriendelijke mensen trouwens) wezen hem op de lege plaatsen, waardoor het aantal lege plaatsen gehalveerd werd.

17jul13, 20u30, Ottergemsesteenweg Zuid
17jul13, 20u30, Ottergemsesteenweg Zuid

Het resultaat van de tellingen is dus

Aantal fietsenrekken 1.512
Af te trekken wegens niet gebruikt -1
Fietsen buiten de rekken 2.100
Totaal: 3.611

De plannen van AA Gent waren om op de lange termijn 2.800 fietsenstallingen te plaatsen. Hopelijk wordt de planning (zowel het aantal als de termijn) aangepast aan de omstandigheden.

5 gedachten over “Naar de Ghelamco Arena (11): overrompeling”

  1. En hopelijk denkt men bij het bijplaatsen van rekken, ook nog eens na over de kwaliteit. Want vooral de bovenste stallingen zijn niet bepaald het type om vrolijk van te worden. En wat is het effect van die ondergrond (gras) als het een weekje of twee veelvuldig regent?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s