Home

Niet transparant/fuik

27 augustus 2013

door JanG

Het Gentse stadsbestuur heeft de laatste jaren heel wat initiatieven genomen om de leefbaarheid in de 19de-eeuwse gordel te verbeteren. Waar mogelijk werd groen aangelegd en kregen mensen de gelegenheid om te genieten van open lucht. Eén van die recentere recreatieplaatsen is het parkje bij de Puntsite in Gentbrugge. Het stukje groen is bereikbaar via het jaagpad langs de Schelde en via de Kerkstraat. Er zijn wat verharde paden aangelegd, die je als fietser de mogelijkheid bieden om van de ene route op de andere te raken zonder autoverkeer te ontmoeten. Mooi, toch?

De praktijk is enigszins anders. Onlogisch. Niet duidelijk en af en toe kan de situatie ertoe leiden dat je je gewoon vastrijdt.

Voor alle duidelijkheid: het jaagpad is toegankelijk voor voetgangers en fietsers. De Kerkstraat is openbare weg, met een rijbaan voor auto’s en fietsen en een trottoir aan beide zijden.

Komende van het jaagpad (ik kwam vanaf Ledeberg aangereden) ziet de toegang langs het park er zo uit.

Puntsite 1

Dit is duidelijk, niet? Simpelweg een afslag van het jaagpad. Daar mag je dus ook fietsen.

Dat had je gedacht! Want zodra je aan het andere einde komt, krijg je dit voorgeschoteld.

Puntsite 4

Alsjeblieft: bord C3 betekent “verboden toegang in beide richting, voor alle bestuurders”… Dit bord hoort per definitie aan beide toegangen van de weg te staan. Foto 1 maakt duidelijk dat dit niet zo is. In de praktijk zullen fietsers hier geen rekening mee houden (dat merk je ook op de foto), want het is eigenlijk onzin.

En dan hangt het af van welke kant je als logisch beschouwt. Als je van het jaagpad komt en de Kerkstraat in wil, wordt je met een probleem(pje) geconfronteerd: je kunt niet zomaar op of van de stoep, want de boordsteen is niet verlaagd of afgeschuind.

Puntsite 5

Kerkstraat, Gentbrugge

Aangezien van deze kant uit een bord C3 staat, is het strik genomen niet nodig om de toegang tot het trottoir (het pad erachter) makkelijker te maken, maar voor wie van de andere kant komt, is het niet zo evident. Daar sta je dan, met een bakfiets met je twee schatjes erin… Het is nog niet helemaal correct, maar een onderbord “uitgezonderd fietsers” zou al veel kunnen verduidelijken.

Goed, eens je dit gemerkt hebt, zeg je voor jezelf “dan neem ik de volgende keer de volgende afslag op het jaagpad” (kijkend richting Gentbruggebrug), maar dan wordt het nog erger.

Puntsite 2

Eigenlijk kan je het hier al zien aankomen, maar volgens de aanduidingen is er geen enkel probleem. Het andere eind van dit pad vormt de fuik.

Puntsite 3

Daar sta je weer, met de fietskar of bakfiets. Met een beetje pech is er geen doorkomen aan. Omdraaien kan ook niet, dus voorzichtig achteruit duwen is de enige oplossing.

Goed. Ook deze afslag kun je dus moeilijk tot niet nemen. Geen probleem. We rijden even verder richting Gentbruggebrug en nemen dan maar de volgende. Mooi niet!

Puntsite 6

Dit is al eens gemeld op Fietsbult en vermoedelijk wordt de situatie binnenkort aangepakt, aangezien de appartementsgebouwen zo goed als klaar zijn, maar je kunt ook hier maar moeilijk door. Dan rijden we nog even verder om net voorbij de brug rechtstaf te gaan en daar worden we geconfronteerd met een niet onmogelijke, maar wel eerder oncomfortabele situatie.

Puntsite 7

In dit geval is de foto genomen in stroomopwaartse richting (de Puntsite ligt voorbij de brug). Om te beginnen kunnen hier de twee paaltjes ook door één exemplaar vervangen worden (als het al nodig zou zijn) en dan kom je aan een bizar stukje: het hele jaagpad is behoorlijk tot zeer goed, met een monolithische wegbedekking (beton of asfalt), behalve hier. Hier vind je enkele tientallen meters kasseien. Kwestie van ingedommelde fietsers wakker te schudden?

Erg? Niet echt. Wij Gentenaars (bij uitbreiding de meeste fietsers in Vlaanderen, in België) zijn erger gewoon. Maar het kan evengoed meteen in orde zijn. Duidelijke situaties zorgen er ook voor dat fietsers minder regels aan hun laars zullen lappen. Dergelijke toestanden leren je dat je het beter zelf uitzoekt.

5 Responses to “Niet transparant/fuik”

 1. T. Says:

  Die palen op de foto in het midden staan er terecht, dit pad loopt midden door de speeltuin en daar werd in het begin zot doorgefietst, nu is duidelijk dat het niet de bedoeling is dat je dit als fietsroute dient te gebruiken. De eerste passage zou eigenlijk de fietsroute moeten zijn (en wordt ook zo gebruikt, al komen velen van onder het brugje en rijden ze dwars door het arbedpark naar de straat van de nieuwe appartementen, waar de stoeprand wel verlaagd is. Die fietsers zijn zelfs nooit een bord tegengekomen). Die eerste route is ook een ideale doorgang naar de school die in de kerkstraat ligt (gewoon nog de straat oversteken en je bent er). De derde passage moet inderdaad dringend terug opengemaakt worden.

  • JanG Says:

   Ik kan erin komen dat die paaltjes er terecht staan, maar waarom dan aan de kant van het jaagpad geen bord zetten dat dit geen fietspad is? Hier is dezelfde onlogica toegepast als aan de eerste passage: je moet eerst over het pad fietsen om aan het andere einde te merken dat het eigenlijk niet kan of mag…

 2. rdv Says:

  Door (verkeerde?) signalisatie mag je als fietser ook De Sterre niet op (verbodsborden C11 langs de fietspaden, net voor ze afgeleid worden naar de fietssuggestiestroken)

 3. Mdm Says:

  Borden, borden, borden, ….

  Een fietser heeft toch wel wat gezond verstand zelfs zonder verkeersborden – en zal ook de makkelijkste weg zoeken – ik rijd alvast niet meer tussen de houten paaltjes – maar wel heel goed dat ze er staan.

 4. trijnewijn Says:

  “In dit geval is de foto genomen in stroomopwaartse richting (de Puntsite ligt voorbij de brug). Om te beginnen kunnen hier de twee paaltjes ook door één exemplaar vervangen worden (als het al nodig zou zijn) en dan kom je aan een bizar stukje: het hele jaagpad is behoorlijk tot zeer goed, met een monolithische wegbedekking (beton of asfalt), behalve hier. Hier vind je enkele tientallen meters kasseien. Kwestie van ingedommelde fietsers wakker te schudden?”

  Ik moet hier toch even (nogal groen) van lachen. Vanaf dat kasseistuk is het jaarpad helemaal niet meer zo goed, op het stuk langs het kerkhof van Gentbrugge hobbel je bijna even erg als op de nog niet vernieuwde delen van het fietspad van de De Pintelaan. De afslag daarna, die uitkomt aan de Jules Van Biesbroecklaan en aan de scoutslokalen passeert, is een niet geasfalteerde weg waar af en toe nieuw grind op gedaan wordt, maar die binnen de week weer véél en diepe putten vertoont.
  Toch is dit de beste fietsweg voor ons, om van thuis naar bvb de crèche aan de Sterre te gaan. Op de hobbelstukken zeggen we met zijn allen ‘aaaaa’ omdat die onderbroken klank leuk is en hen tegelijk afleidt van het geschok.

  Het onderbroken stukje afslag vlak voor Gentbruggebrug kun je overigens wel gemakkelijk over met bakfiets of fietskar, als je toch moet afslaan is dat alleszins de minst hobbelige weg.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: