Home

Smalle Heerweg Lochristi mag geen directe toegang worden tot R4!

17 februari 2014

Afbeelding

In 2015 wordt het nieuwe in- en uitritten complex Schansakker aan de R4 afgewerkt en direct aangesloten via een publieke parallelweg op de Smalle Heerweg in Lochristi. Met als gevolg een nieuwe open toegang tot de R4 vanuit en naar de buurt (zie rode lijn op het plan). Zonder bijkomende maatregelen (die nu nog niet beslist zijn), heeft dit als pervers effect dat de Smalle Heerweg in Lochristi en de Groenstraat in Gent veel meer sluipverkeer zullen aantrekken, met meer gevaar voor fietsers (want niet overal fietspaden) en hetzelfde leed als op de Antwerpse steenweg zelf!

Een oplossing moet er komen

Nochtans staat in het oorspronkelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) dat het verkeer van het bedrijventerrein en buurt volledig uit elkaar moeten gehouden worden. Dus, zodra de aansluiting met de R4 er is, moet de Smalle Heerweg van het bedrijventerrein afgesloten worden.

Er is een oplossing…Er bestaat een eenvoudige mogelijkheid om de open toegang tot de R4 af te sluiten, ook tijdens de gefaseerde uitbouw van het bedrijventerrein (zie plan).

Reactie van de stad en gemeente

Schepen Balthazar van Gent belooft rekening te houden met onze bezorgdheid, maar concrete toezeggingen (conform het RUP) zijn niet gemaakt. De burgemeester van Lochristi heeft recent nog letterlijk gezegd dat het knippen van de Smalle Heerweg er op zijn grondgebied nooit komt.

Erger nieuws

Wegens een miljoenenboete die de stad moet ophoesten (zoals verschenen in de pers) liggen nu allerhande plannen op tafel om te bezuinigen en het oorspronkelijk plan niet helemaal uit te voeren. Het verkeer van het bedrijventerrein zou misschien niet fysiek gescheiden worden van het lokaal buurtverkeer.

Gevolgen:

· Fietsers worden door het groeiende bedrijventerrein tussen het gemotoriseerd vervoer geleid. Door het stijgend vracht– en autoverkeer een dodelijke combinatie.

· aanzuig- en sluipeffecten: alle verkeer – ook fietsers – worden via de smalle heerweg door het bedrijventerrein gejaagd

· Open toegang via de smalle heerweg tot de R4 wordt definitief

Meer info op de site van het actiecomité: www.HetVliegveld.be

2 Responses to “Smalle Heerweg Lochristi mag geen directe toegang worden tot R4!”

 1. Ivan Deboom Says:

  Groenstraat, ik fiets er elke dag met mijn kinderen.

  Van alle straten in groot Gent is de Groenstraat één van de zwartste schandvlekken die er zijn. Er zal eerst een dodelijk ongeval moeten gebeuren en ik hoop dat het niet mijn kind is dat er zal sterven. Dan kan er misschien eindelijk werk worden gemaakt van volledig gescheiden fietsverkeer op deze drukke (auto)weg.

  Situatie momenteel: zelfs geen suggestiestrook / auto’s razen hier 70km/u (en ja, ze mogen ‘slechts’ 50km/u, hetgeen eigenlijk ook te veel is voor gemengd verkeer)

  De Groenstraat is dé verbindingsweg naar één van de grootste scholenconcentraties van Oost-Vlaanderen. Honderden lagere-schoolkinderen en scholieren fietsen er dagelijks. De Groenstraat is een zeer lange en brede laan. De huizen die er staan hebben allemaal garages en opritten, toch mogen auto’s er aan weerszijden parkeren. (daar is dus plaats voor fietspaden)

  Als dit geen prioriteit is, als hiervoor geen geld is, dan is verkeersbeleid onbestaande in Vlaanderen. Beschamend.

 2. Ronnius Says:

  Het is gewoon pervers. Ze willen ons massaal op de fiets, maar ze duwen ons in de auto.
  Ik werk op dat “bedrijven terrein” en had me erop verheugd dat het er allemaal wat rustiger ging worden, aangezien het bedrijven terrein enkel toegankelijk ging zijn via de ring (voor gemotoriseerd verkeer). Ben weer een illusie rijker.

  Als ze van de Smalle Heerweg – Lochristi via de Schansakker op de ring kunnen zie ik daar wel “leuke” taferelen gebeuren tijdens de ploegwissels op het bedrijven terrein. Ik zorg nu al dat ik voor “de spits” aankom en pas na “de spits” vertrek, gewoon om de confrontatie met het autoverkeer sterk te beperken en daarbij maak ik nog veiliger een omweg ook.

  En wat de Groenstraat nu betreft, aangezien het op de Antwerpsesteenweg te druk is forensen veel arbeiders via de Groenstraat tussen Gent en het bedrijven terrein. En dat moet snel gaan, anders kan je evengoed fietsen! Het is zo erg dat ik de brug van de Smalle Heerweg (die “gelukkig” een fietsbrug gaat worden) nu niet durf te gebruiken. Ze razen je daar gewoon de goot in, snelheid primeert daar op alles.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: