Een lekje verf (2)

Vorig jaar in maart verscheen een bultje over één van de vele verwaarloosde punten op een fietsroute: de oversteek van de Theresianenstraat naar de Coupure. De situatie was toen als volgt:

kruispunt Theresianenstraat met Coupure
kruispunt Theresianenstraat met Coupure

Het stadsbestuur, bij monde van één van de ambtenaren, reageerde prompt: de herstelling stond voor het voorjaar 2013 op het programma. Hoera! Maar enig scepticisme blijft bestaan: eerst zien…

En kijk: het is ondertussen februari 2014 en het volgende voorjaar komt eraan. Wat is de situatie? Dit.

Theresianenstraat, 2 februari 2014

Helaas heeft de twijfel het gehaald. Geen budget voor verf?

Auteur: JanG

kernlid Fietsersbond Gent

7 gedachten over “Een lekje verf (2)”

 1. Klopt het eigenlijk dat de Coupure Rechts eenrichtingsverkeer is, ook voor fietsers? De eerste foto geeft het idee dat je op het fietspad naar rechts mag, maar Google Streetview doet vermoeden van niet. Redelijk onpraktisch als je daar in de buurt woont (rij maar eens van van de Akkerstraat naar de Nieuwewandeling).

 2. Deze markering is vreselijk dubbelzinnig, om niet te zeggen: misdadig. Hebben overstekende fietsers hierop voorrang (behalve op de tram)?

 3. Deze markering is niet dubbelzinnig. Dit zijn fietspaden die de weg kruisen. Fietsers die daarop rijden zijn geen overstekende fietsers: volgens artikel 12bis zijn het de automobilisten die het fietspad oversteken en voorrang moeten geven. Er is geen enkel teken (in de zin van het verkeersreglement of anders) dat aangeeft dat dat niet zo zou zijn.

  Misdadig is ze wel, natuurlijk.

  1. Ik heb daar nog nooit een automobilist een fietser voorrang zien verlenen. Hier speelt niet het recht van artikel 12.4 bis van de wegcode, maar het recht van de sterkste. En zo zijn er nog van die “misdadige” situaties. Op de Voskenslaan bijvoorbeeld, waar het fietspad tweemaal de weg kruist (Reigerstraat en Tuinwijklaan). En het kan nog erger: op de Bargiebrug kruist het fietspad de weg, maar stadsinwaarts is dat fietspad verboden voor … fietsers (verkeersbord).

   1. Waarom al die plaatsen waar automobilisten geen voorrang hebben? Misschien de woorden van Bart Crombez (projectleider heraanleg de Sterre) even aanhalen:
    “Dat automobilisten geen voorrang hebben, is voor hun eigen veiligheid. Anders zouden ze gewoon zonder kijken durven doorrijden.” Toegegeven, ik heb één woord veranderd in het citaat.

 4. Het fietspad lijkt trouwens recht op de plataan af te stevenen. Het is een beetje belachelijk dat je rechts van die plataan moet rijden met de fiets om vervolgens een bocht van 90 graden naar links te maken om op het fietspad te komen en eventueel daarna ook nog een bocht van 90 graden naar rechts om het bruggetje over te rijden.
  In de praktijk rijden de meeste fietsen gewoon schuin links het fietspad op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s