Colruyt: nieuwe fietsberging

Tijden veranderen en de mobiliteitsvisie evolueert mee. Niet zo snel als sommigen van ons willen, maar het verandert.

Ik ben al jaren klant bij Colruyt Sint-Amandsberg. Jaren geleden werd daar een – voor die tijd voorbeeldige – fietsenberging gebouwd. Overdekt, ruim en vlak bij de ingang van de winkel. Tot voor enkele jaren kon die gelden als referentie voor vele andere zaken.

Maar Colruyt verbouwde, verplaatste de ingang. Plots lag de berging niet meer aan de ingang. Het aantal fietsers steeg gestaag en de berging werd te klein. Auto’s werden, beetje bij beetje, vervangen door fietsen met fietskarren, door bakfietsen. Ouders kwamen winkelen met hun kroost in de kinderkar. Die raak je er niet kwijt op een goede manier. Her en der hoorde ik gemor en zelf was ik er ook niet gelukkig meer mee. Het personeel antwoordde: “we weten het, maar de directie lijkt niet echt te luisteren”. Dus vertrok vorig jaar een mail naar die directie, waarin de klacht geuit werd en waarin meteen enkele oplossingen voorgesteld werden. Daarop kwam reactie. En kijk: nu, februari 2014, is een eerste stap gezet.

Colruyt Sint-Amandsberg, 21 februari 2014
Colruyt Sint-Amandsberg, 21 februari 2014

Hier raak je nog geen bakfietsen of fietskarren in kwijt, maar er is beloofd dat ook daar aan gewerkt wordt. Het is al iets. Voor de rest moeten we afwachten wat gerealiseerd kan worden.

Er is ook over nagedacht: het was of deze plaats of twee parkeerplaatsen rechtover de ingang inpalmen. In dat laatste geval moest je als fietser elke keer de auto’s dwarsen die vlak voor de ingang passeren, op weg naar de in- en uitrit. Er is dus gekozen voor het minste risico en iets meer afstand.

Ook dit is werk voor de Fietsersbond: dergelijke zaken signaleren en denken over mogelijke oplossingen. Een goed jaar geleden verbeterde de situatie bij Delhaize Ledeberg en nu is dit aangepakt. Zo zijn er nog veel locaties , nog veel winkelketens die de fiets niet zien als transportmiddel, maar met wat aandringen en wat suggesties van onze kant en goede wil van de zaak uit, blijkt toch wat mogelijk.

Auteur: JanG

kernlid Fietsersbond Gent

8 gedachten over “Colruyt: nieuwe fietsberging”

 1. Colruyt heeft sowieso de beste fietsstallingen. Vooral die van Aldi zijn ondermaats want je kan je fiets er niet degelijk op slot zetten.

  1. De fietsenstalling aan de Aldi van de Plataan in Merelbeke is pico bello: twee rijen nietjes. Ben er nog nooit geweest op de drukste momenten van de week, dus weet ik niet of ze dan vol staan.

   Ooit heeft de Gentse Fietsersbond in haar tijdschrift een strookje afgedrukt dat je kon binnenleveren bij je supermarkt met de vraag om betere stallingen, zie hier.
   De foto bij die fietsbult kan je ook gebruiken om winkeliers aan te sproren een goed model van stalling te kiezen.

  1. Ach, daar staan toch altijd grote Duitse auto’s van klanten die “maar een minuutje” binnen moeten zijn. Nu hebben die vooral een plekje minder.

 2. aan de nieuwe Aldi in Destelbergen zijn ze nog lang zo ver niet. daar zijn amper 2 (twee) luttele fietsbeugels te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: