Een tweede tekst op de floppy geeft een voorstelling van Perpetuum Mobile.
In 1989 stak een groep jonge enthousiastelingen de koppen bij elkaar om iets te doen aan de hoge snelheid van het autoverkeer in de stad. ‘Dat racen mag misschien leuk zijn voor de bestuurder, het is levensgevaarlijk voor andere automobilisten en helemaal voor de ‘zachte weggebruikers: voetgangers, fietsers en gehandicapten’, zo redeneerde men. De eerste akties van de groep waren dan ook gericht op het verlagen van de toegestane snelheid van de auto in de stad van 60 (toen nog, naar 50 km/h).

De Gentse Fietsersbond Perpetuum Mobile was hiermee geboren. In vijf jaar is de ‘aktiegroep’ uitgegroeid tot een degelijke ledenvereniging die opkomt voor de belangen van de dagelijkse fietser in de brede zin van het woord. Het jonge is niet meer zo nadrukkelijk aanwezig, het enthousiasme des te meer. In dit artikeltje een korte voorstelling.
De bond, is de afgelopen twee jaar nadrukkelijk in het nieuws gekomen met de zogenaamde ‘dodenwakes’ die ze in samenwerking met een aantal andere fietsersverenigingen organiseerde. Zo’n wake houdt in dat iedere keer dat er een ongeval gebeurt in het Gentse, waarbij een fietser om het leven komt, er een belangrijk kruispunt in de buurt van het ongeval een half uur wordt geblokkeerd. Dit gebeurt iedere keer om vijf uur in de namiddag, het hoogtepunt van de avondspits. Hiermee willen de fietsers de aandacht vragen voor de gevaren van het gemotoriseerd verkeer én voor de slechte voorzieningen voor de zachte weggebruikers.
Deze akties maken enorm veel los bij de Gentse bevolking. Sommigen kunnen er niet mee lachen dat ze de laatste twee jaar 11 keer vast stonden vanwege verongelukte fietsers. Anderen hebben wel begrip voor de eisen van de fietsers, maar vinden dat het nu wel lang genoeg geduurd heeft. De fietsers zijn vooral geschrokken dat ze zo vaak de straat op moesten.
Die dodenwakes zijn misschien wel spectaculair. Het is echter maar een klein deel van de aktiviteiten die Perpetuum Mobile onderneemt.
Laten we in dit verband een hardnekkig en misschien wel begrijpelijk misverstand uit de weg ruimen; Perpetuum Mobile is niet tegen de auto. Sommige van onze beste leden hebben er een. De Gentse Fietsersbond vind wel dat met die auto verstandig moet worden omgesprongen. Het is nu eenmaal zo dat het steeds drukker wordt op de weg en een auto met één persoon erin is dan een erg inefficiënt gebruik van die beperkte ruimte, zeker als je het vergelijkt met de ruimte die een fiets inneemt.
De aktiviteiten van de bond richten zich vooral op drie vlakken: studie en informatie, cursussen en natuurlijk de akties.
Studie en informatie:

We willen niet enkel staan roepen dat de zaken niet goed zijn. We nemen de problemen van de Gentse fietsers onder de loep en proberen zelf oplossingen daarvoor aan te dragen. Daarvoor zijn er binnen de vereniging een aantal groepen aktief die zich in specifieke zaken verdiepen en bijscholen. Zo hebben we bv. aan het Gentse stadsbestuur een dossier over fietsparkeerplaatsen aangeboden. Hiervan is dankbaar gebruik gemaakt bij de ontwikkeling van het ‘Gentse Fietsrek’ dat nu overal in de stad opduikt. Wij hebben ook mee gediscussieerd over het ruimtelijk struktuurplan en het Fietsbeleidsplan van de stad Gent. En nog steeds is er regelmatig, persoonlijk kontakt met de fietsambtenaar van de stad.
Momenteel zijn we ook met de NMBS in gesprek over de fietsvoorzieningen aan het Sint-Pietersstation. Wij denken dat het belangrijk is om aan dergelijke instellingen de stem van de fietser, de gebruiker van hun diensten te laten horen.
Een belangrijke bron van informatie voor de leden van de vereniging is het ledenblad ‘de Reflector’. Dit blad komt zes maal per jaar uit en geeft informatie over ontwikkelingen die belangrijk zijn voor fietsers in Gent en de rest van de wereld.
Cursussen
Goed onderhouden fietsen zijn sneller en veiliger. In samenwerking met de volkshogeschool Elcker-Ik organiseren we regelmatig een kursus fietsonderhoud.
Aan beginnende fietsers, of aan iedereen die zich onveilig voelt in het huidige verkeer bieden wij een kursus Zelfbewust Fietsen aan.
Akties
Als fietsersbond blijven we een belangenvereniging. Naast het overleg schuwen we doeltreffende, geweldloze akties niet om duidelijk te maken wat er mank loopt in het Gentse verkeer. We tonen aan dat fietsers en voetgangers meer rechten en ruimte moeten krijgen.
Een adres:
Wie meer informatie wil over de aktiviteiten van Perpetuum Mobile kan kontakt opnemen met het secretariaat: .
Harrie Mol
Straf, he: nu, vijfentwintig jaar later, werd op de plaats van het recentste dodelijke fietsersongeval *geen* dodenwake gehouden, simpelweg omdat die plaats (Kennedylaan, ter hoogte van Arcelor Mittal) te gevaarlijk is voor zo’n manifestatie… (er ligt wel een fietspad, dus is het niet zo dat die fietser daar niet mocht zijn).
Hoe doet de Fietsersbond het in Brussel om in het nieuws te komen? In onze “fietsonvriendelijke” hoofdstad valt immers hoogstzelden een fietsdode. Soms jaren aan een stuk helemaal geen.
“In heel België kwamen in 2012 58 fietsers om het leven. De overgrote meerderheid van hen, 52, viel te betreuren in het Vlaamse Gewest. De fiets is een veel populairder vervoermiddel in Vlaanderen dan in Brussel en Wallonië. Maar Vlaanderen is wel de enige regio waar het aantal fietsdoden is gestegen: in 2011 vielen in Vlaanderen 44 fietsdoden. In Brussel, waar de populariteit van de fiets de voorbije jaren sterk steeg, is vorig jaar zelfs geen enkele fietser omgekomen.” (bron: de Morgen, 16 mei 2013) Kent iemand de cijfers voor 2013?