De kracht van verf (1)

De vaste passanten zagen het al.
Ditmaal was de aannemer wèl op de afspraak.

Een stukje Tweebruggenstraat en de versleten servodolgedraaide brikabraque verkeersdrempel op het kruispunt Visserij / Tweebruggenstraat werd vorige maand tijdens de Paasvakantie geherasfalteerd.

13apr14, 17u26, Tweebruggenstraat
13apr14, 17u26, Tweebruggenstraat

De drempel werd verlost van zijn losse en verzakkende klinkers.
Het fietspad werd niet rood herschilderd, maar nu wel doorgetrokken tot aan het kruispunt.
Vroeger stopte het aan de garagepoorten.
Dat maakt dat fietsers komende uit de Visserij nu 100% legaal linksaf het tweerichtingsfietspad op kunnen draaien.
Twee fietsroutes zijn nu ècht gelinkt.
Dacht ik.
Of beter gezegd: voelde ik.
Een bezoek aan Google Maps leert dat ik -ook al passeerde ik hier al méér duizend maal- het volledig fout aanvoelde.
Het wegprofiel werd verstandig herwerkt.
De bushalte stadinwaarts werd dominanter.
Het fietspad werd breder, en een meter langer.
Dat maakt dat het nu aanvoelt dat fietsers komende uit de Visserij vlotter linksaf het tweerichtingsfietspad op kunnen draaien.

07mei14, 17u26, Tweebruggenstraat
07mei14, 17u26, Tweebruggenstraat

07mei14, 17u26, Tweebruggenstraat
07mei14, 17u26, Tweebruggenstraat

Een open vraag, want ik twijfel: zou het een goed idee zijn om het tweerichtingsfietspad door te trekken tot aan het kruispunt met de Ferdinand Lousbergskaai?
Dit zou de traffiek uit de viswijk de kans geven vlot de Visserij te bereiken.
Maar geeft dat niet overdadig veel verwarring voor alle anderen (zowel fietsers als gemotoriseerden)?

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

16 gedachten over “De kracht van verf (1)”

  1. Nog geen week nadat het nieuwe asfalt er lag, was er al een lap uitgehaald ter hoogte van de inrit van de Nieuwen Bos. Alweer twee hobbels in een verder mooi vlak fietspad…

    1. En er zou geen D7 mogen staan, omdat een D7 niet mag gecombineerd worden met evenwijdige lopende onderbroken lijnen.

  2. Als ik die eerste foto eens uitvergroot, lijkt me de situatie volledig onveranderd. De D7 staat er pas vanaf de fietsoversteekplaats. De enige legale manier om vanuit de Visserij links af te slaan is volgens mij dus nog altijd oversteken, langs de rechterkant van de weg fietsen en dan aan de oversteekplaats naar de linkerkant komen.

  3. gewoon doortrekken tot over de brug ,tot aan Lousbergkaai.
    er is plaats genoeg .Wel duidelijk aangeven en op de brug paaltjes .

    1. Zo denk ik er ok al langer over. Ik kom meestal vanuit de F Lousbergkaai richting Zuid. Nu moet ik 2 keer oversteken, dat zou nul keer worden… En ik denk niet dat ik de enige ben die regelmatig deze richting met de fiets uitmoet.

  4. De mobiliteitsdienst heeft een mooie kans laten liggen om een veilige oversteekplaats te voorzien voor de fietsers, komende van de Kasteellaan, die de Tweebruggenstraat willen inrijden naar de Zuid. Het tweerichtingsfietspad had ook over de brug moeten doorlopen… Spijtig.

  5. Dat kan geen tweerichtingsfietspad zijn. Een fietspad kan nooit zowel aangegeven worden met een D7 als met evenwijdig lopende onderbroken strepen. En een fietspad aangegeven met evenwijdig lopende onderbroken strepen mag nooit in twee richtingen gebruikt worden.

    Dus er is geen sprake van een tweerichtingsfietspad of er is sprake van tegenstrijdigheid in de verkeerstekens. Dat twee lijkt me ook niet iets om toe te juichen en getuigt weer van een gigantisch gebrek aan kennis bij de mensen die zulke werken plannen en/of uitvoeren.

    En men kan zeggen dat dat allemaal in de praktijk weinig uitmaakt, tot er een ongeval gebeurt en de juridische discussie start.

    1. Op basis waarvan stel je dat een D7 niet mag gecombineerd worden met onderbroken lijnen (en bij gevolgd dat onderbroken lijnen nooit in twee richtingen mogen gebruikt worden)? Ik weet dat niet direct in de wegcode terug te vinden. Mogelijk in de plaatsingsvoorwaarden, want die ken ik een pak minder goed?

      1. Ik heb nu geen tijd om het op te zoeken. Maar ik ben er dusdanig zeker van dat – indien het niet uitdrukkelijk in de wegcode is vermeld – het wel in de plaatsingsvoorschriften staat. Op zich is dat ook logisch omdat aan het fietspad aangeduid met een bord D7 andere regels verbonden zijn dan aan een fietspad aangeduid met evenwijdige onderbroken lijnen.

        1. OK, ik denk dat ik het heb. Over fietspaden met strepen staat in artikel 9.1.2.1° “Zij mogen een dergelijk fietspad niet volgen, wanneer dit links in hun rijrichting ligt.”, terwijl er wat verder in hetzelfde artikel staat over fietspaden met een D7 “Omvat de openbare weg een berijdbaar fietspad, aangeduid door het verkeersbord D7 of D9, dan moeten de fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A, dit fietspad volgen, voor zover het in de door hen gevolgde rijrichting is gesignaleerd.”.
          Wanneer je links een streepfietspad met een D7 signaleert krijg je dus een fietspad dat je enerzijds niet mag volgen en anderzijds moet volgen. Lijkt me inderdaad een tegenstrijdigheid. Bedankt om me op het spoor te zetten.

  6. Bovendien is het totaal ongewenst om een tweerichtingsfietspad niet beter te scheiden van de weg dan met een half metertje belijning.

  7. Ik passeerde daar deze week na een serieuze regenbui. Aan beide kanten (thv broodjeszaak en aan andere kant net voor de bocht naar Sint-Anna) is er een dieper punt waardoor op die 2 plaatsen die op het fietspad liggen een enorme plas ontstaat. Jammer dat de afwatering niet beter bekeken werd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: