Bedenking

Toen ik vorige week fietsers stond te tellen aan de Heuvelpoort kwam er bij mij een bedenking op.

16mei14, 08u24, Heuvelpoort
16mei14, 08u24, Heuvelpoort

Is het niet dringend tijd dat daar een aparte groenfase voor fietsers komt?

16mei14, 08u26, Heuvelpoort
16mei14, 08u26, Heuvelpoort

9 gedachten over “Bedenking”

  1. “Groningen, Herebrug-Zuiderpark, alle richtingen groen. Om verkeerslichten fietsvriendelijker te maken, past de gemeente Groningen vaak alle richtingen groen (ARG) voor fietsers toe. De stad telt inmiddels 25 kruispunten met ARG. Bij een derde van de ARG-regelingen krijgen fietsers tevens twee keer groen per cyclus. Dit aantal wordt de komende tijd uitgebreid. In dit voorbeeld de ARG-regeling op het kruispunt Herebrug-Zuiderpark”
   http://www.fietsberaad.nl/?lang=nl&section=Voorbeeldenbank&mode=detail&repository=Alle+Richtingen+Groen+in+Groningen

  2. “Imagine if it were possible for cyclists to take their desire line across traffic light junctions, even riding diagonally if that the shortest path. Imagine if this was possible in complete safety because there were never any cars using the junction when cyclists used it. Imagine if cyclists’ green traffic lights were twice as frequent as those for drivers so that average delays were shorter if you cycled. Imagine that all this was already reality…

   For cyclists, the safest and most convenient design for traffic light junctions is the simultaneous green.”
   http://www.aviewfromthecyclepath.com/search/label/simultaneous%20green

 1. De mening van een dagelijkse gebruiker van zo’n Nederlands kruispunt met vele fietsers die allemaal samen door groen fietsen:

  “Ik snap echt niet dat mensen huiverig worden bij het zien van zoveel fietsen door elkaar. Fietsen maken veel minder ongevallen onderling, zeker als ze niet op volle snelheid zijn, zoals na het wachten op rood. Ze kunnen beter anticiperen op elkaar.
  Aan de andere kant snap ik het ook weer wel: als je niet elke dag over kruispunten als deze komt, kan ik me indenken dat het wat “Delhi/Bombay-achtig” overkomt. Maar dat is echt een angst die ik in ieder geval ongegrond vind.

  Nogmaals: honderden keren per jaar kom ik over kruispunten als deze gefietst, en nog nooit een ongeluk met fietsers gezien.
  Wel met auto’s en stadsbussen trouwens, en die hebben niet eens “tegelijk groen”. “

  http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=113975426#post113975426

 2. Hoewel ik een grote voorstander ben van ARG voor fietsers en er hier en daar al kruispunten zijn in België waar dat systeem wordt toegepast, laat de huidige wegcode dit niet toe. De invoering zou dus voorafgegaan moeten worden met een wijziging van de wegcode.

  1. Hoe kan het systeem al in België worden toegepast terwijl de wegcode dat niet toelaat? Omdat dit land zogezegd met twee snelheden werkt? Of omdat de wegcode toch maar een vodje papier is?

   1. Vooral het tweede. Als ik alle fouten tegen de wegcode en tegen de plaatsingsvoorschriften die worden gemaakt door wegbeheerders/aannemers/… bij de plaatsing van verkeerstekens en bij de aanleg van infrastructuur zou aankaarten, dan zou ik daar bijna een fulltime job aan hebben. En dan zwijg ik nog over de vademeca die continu met de voeten worden getreden, ook als daar geen enkel argument voor is.

    En het erge is niet enkel dat er zoveel fouten worden gemaakt, minstens zo erg is dat kwaliteit (lees het gebrek er aan) van de reacties indien men zulke problemen aankaart.

 3. Nu pas gezien: deze foto, met een verwijzing naar een artikel in Het Laatste Nieuws waarin staat . Het systeem zou zo snel mogelijk ook bij ons worden uitgetest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s