Fietsers afstappen

Onder welke rubriek dit te plaatsen ?
Grappig?
Schande?
Aan jullie de keuze.
En ja, het is op een fietsstraat.
En om zeker te zijn plaatsen we het in de beide richtingen.

Volderstraat.
Voldersstraat, 25 juni 2014, 17u45.
Volderstraat
Voldersstraat, 25 juni 2014, 17u45

Nu ik de ingezonden foto’s van G.M. goed bekijk is het de rubriek “onbekwaam”.
En ja, zelfs al is dit maar een werf van een dag, dit kan niet.

 

17 gedachten over “Fietsers afstappen”

  1. Dit onderbord heeft geen enkele wettelijke waarde, dus op basis hiervan op de bon slingeren kan niet.Ik heb de indruk dat één of andere politicus met het laten aanmaken van deze borden zijn of haar zakken goed gevuld heeft, deze borden schieten overal als paddestoelen uit de grond… Te gek voor woorden, maar… dat België een apenlandje is weten we al een tijdje ! 😉

   1. Beboet worden voor het negeren van zo’n bord kan inderdaad niet. Maar stel dat je het bord negeert en er een ongeval gebeurt, dan is het niet uit te sluiten dat een verzekering met succes de aanwezigheid van zo’n bord gebruikt om (een deel van) de verantwoordelijkheid bij de fietser in kwestie te leggen.

 1. Ik vraag me af wat er zou gebeuren als men in zo’n gevallen klacht zou indienen wegens overtreding van artikel 1.1 van de wegcode welke stelt: “Alleen de verkeerstekens bepaald in het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer mogen gebruikt worden om de weggebruikers de aanwijzingen te geven waarop zij betrekking hebben.”

  Als is (zoals wel meer artikels in de wegcode) ook hier interpretatie mogelijk.

  1. Mijn opvatting: dit is geen verkeersteken, maar een blauw bordje met tekst, waarschijnlijk een reclameslogan die ik niet begrijp (reclameborden komen ook vaak terug met dezelfde slogan en reclameteasers hebben de bedoeling om onbegrijpelijk te zijn). Net zoals bij een reclamebord met `Boek nu uw vakantie met 30% korting’ is het dus het soort bevel dat een mens niet verplicht is om te volgen.

   Of misschien is er zelfs een aannemersbedrijf dat `fietsers hier afstappen’ heet, want ik zie dit soort borden vooral bij wegenwerken.

   1. Het mag je opvatting zijn, dat betekent niet dat het de opvatting is van de rechtbank. (En die laatste is nu eenmaal belangrijker bij een ongeval.)

    Overigens verwijs ik dan ook naar naar artikel 80.2 van de wegcode welke stelt: “Het is verboden op de openbare weg reclameborden, uithangborden of andere inrichtingen aan te brengen die de bestuurders verblinden, die hen in dwaling brengen, die, zij het ook maar gedeeltelijk, verkeersborden voorstellen of nabootsen, die van verre met deze verkeersborden worden verward, of die op enige andere wijze de doelmatigheid van de reglementaire verkeersborden verminderen.”

    Volgens mij kunnen die borden door de kleur en vorm (en het specifieke gebruik) bestuurders in dwaling brengen of van verre met verkeersborden worden verward. Natuurlijk is dat ook een feitenkwestie en is dat mijn interpretatie, maar het ondersteunt mijn stelling dat het maar de vraag is of men geen klacht kan indienen vanwege het gebruik van die borden.

    Het zal sterk afhankelijk zijn van de rechter (diens interpretatie, diens ‘autodenken’ en mogelijke eerder precedenten), maar ik sluit echt niet uit dat het gebruik van die borden als ‘verboden’ moet beschouwd worden.

    1. Daarin volg ik je dus wel: zelfs als het een reclamebord is is het iets dat `een verkeersbord nabootst’, omdat het de vorm en kleur heeft van een onderbord. Een onderbord zonder bovenbord, is dat een weesbord? Door het verbod op `zij het ook maar gedeeltelijk’ nabootsen is zelfs dat verboden, natuurlijk.

 2. Zucht. Nutsmaatschappijen (die voor deze kleine werken geen vergunning nodig hebben) meekrijgen in een feitsvriendelijk beleid is geen eenvoudige klus. Krijgt een staartje…

  1. Staartje? Deze ochtend was het weer prijs op de Voskenslaan tussen de Reigerstraat en het station. Het fietspad is volledig ingenomen door Imewo. Geen waarschuwing en geen verkeersbord. Wel een grote bestelwagen van Imewo over de hele breedte van fietspad en trottoir om duidelijk te maken dat er geen doorkomen is.

 3. Tijd om vanaf september een Fietsbultrubriek/categorie “nutsmaatschappijen” op te starten. En graag blijven melden via Gent-Info of het meldpunt Fietspaden. Melden helpt.:)

 4. Zou het volledige gebod niet moeten zijn “Fietsers hier afstappen en te voet met de fiets aan de hand verder gaan” ? En dient er dan ook geen bord te zijn dat het einde van zo’n zone aanduidt ? Je zou een leuk filmpje kunnen maken om deze toestand aan te klagen : Een grote groep fietsers die alleen maar doen wat er op het bord gevraagd wordt : Afstappen en blijven staan totdat er op den duur niemand nog kan passeren….

  1. Als het werkelijk de bedoeling zou zijn om een écht fietsverbod in te stellen, moeten ze in plaats van een niet-bestaand verkeersbord het alombekende verbodsbord met een fiets gebruiken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s