De moeder-of vader-eend-reflex

Een vervolgje op gisteren.
Elke ouder kent het instinct om zijn kinderen te beschermen.
Wee diegene die een vinger uitsteekt naar… .
Sommige ouders kweken in een blikken doos achterbankkinderen.
Sommigen cirkelen als eenden rond hun zwemmende fietsende kroost.
Deze mama illustreert wat Frans gisteren schreef:

26mei14, 17u21, Invalidenplaats
26mei14, 17u21,Goedlevenstraat

26mei14, 17u21, Invalidenplaats
26mei14, 17u21, Goedlevenstraat
26mei14, 17u21, Goedlevenstraat
26mei14, 17u21, Goedlevenstraat
26mei14, 17u22, Goedlevenstraat / Groenstraat
26mei14, 17u22, Goedlevenstraat / Groenstraat
26mei14, 17u22, Goedlevenstraat / Groenstraat
26mei14, 17u22, Goedlevenstraat / Groenstraat
26mei14, 17u22, Groenstraat
26mei14, 17u22, Groenstraat
26mei14, 17u22, Groenstraat
26mei14, 17u22, Groenstraat
26mei14, 17u22, Groenstraat
26mei14, 17u22, Groenstraat

26mei14, 17u22, Groenstraat
26mei14, 17u22, Groenstraat

De dame bleef er zeer rustig bij.
Maar niet alle ouders durven dit.
De wegbeheerder van de Groenstraat heeft werk aan de winkel.

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

12 gedachten over “De moeder-of vader-eend-reflex”

 1. Wat moet de wegbeheerder van de Groenstraat dan wel doen? Een volle witte streep trekken om het inhalen van fietsers naast elkaar te beletten? Geen kat die daarmee rekening houdt. Een (onvermijdelijk smal) fietspad? Dan kan een “beschermende” ouder er niet meer naast fietsen.
  Toen de wetgever besliste om fietsers toe te laten naast elkaar te rijden in de bebouwde kom had hij maar beter ook een inhaalverbod ingevoerd om in die situatie te “tripleren”.

  1. Wat hier de juiste keuze is, weet ik niet. (Daarvoor zou ik me er meer in moeten verdiepen.) Of éénrichtingsverkeer met een fietspad een mogelijke of beste keuze is, weet ik dus niet.

   Maar het staat vast dat het (op de foto) een brede, rechte baan betreft zonder enige snelheidsremmende maatregelen en zelfs zonder enige wegmarkering en dat zo’n wegen aanzetten tot onaangepaste snelheid.

 2. “Wat moet de wegbeheerder van de Groenstraat dan wel doen?” Eenrichtingsstraat voor auto’s en brede fietspaden?

 3. Foto’s geven natuurlijk geen idee van snelheid en laten ook niet goed zien of er marge was t.o.v. de bus die uit de andere richting komt, maar op het eerste gezicht lijkt de zwarte-autochauffeur niets verkeerds te doen. Hij houdt in elk geval voldoende afstand tegenover de dame. Dit maar om te zeggen: bij de juiste omstandigheden valt op deze plaats best in te halen.

  Wel is het dringend nodig het fietsterrorisme aan te pakken. Fietsterrorisme is het fenomeen waarbij fietsers geterroriseerd zodat ze niet eens meer op een normale manier op de straat durven rijden. Ik weet het, sommigen misbruiken de term om het zo goed als onbestaand fenomeen aan te duiden waarbij de fietser de terrorist is, maar dat is verspilling van een goed woord.

 4. Wat een kermis, die kinderen.

  Ik heb als kind nooit, maar dan ook nooit zo’n stel clowns-kleren aangehad op de fiets. Ook nooit een helm trouwens.

 5. Ik heb ook, het vader-eend reflex. De automobilisten respecteren het. zelf als de kleine op het fietspad rijd en ik op de weg (met de bakfiets ben ik reglementair)

 6. Ik fiets ook zo met mijn kinderen, schuin achter de jongste om hem op die manier te beschermen. Werkt zeer goed en wordt meestal gerespecteerd door automobilisten, hoewel die zelden doorkunnen dan, vooral als er tegenliggers zijn..
  Als ik het niet doe: auto steekt toch voorbij, rakelings langs ons
  Als ik het wel doe: auto wacht geduldig

  Ik heb het idee dat ik op die manier dus niet enkel mijn kind opvoed 🙂

 7. Ziet er inderdaad goed uit wat deze moeder doet. Zelf fietste ik ook altijd naast of schuin achter de kinderen.

  Jammer van die helmpjes, dat dan weer wel. Meestal zitten ze toch te los, passen ze niet goed en gaan schuiven als je er iets tegenaan duwt. Ach ja, het zit ‘tussen de oren’ hè, zo’n helm.

  1. Over fietshelmen… maar dat had je wel verwacht zeker met jouw opmerking. 😉
   Deze site maakt komaf met de mythes over pro en contra van fietshelmen: https://sites.google.com/site/bicyclehelmetmythsandfacts/
   Hier nog wat info: http://www.helmets.org/stats.htm#effectiveness en http://www.helmets.org/crashes.htm.

   Prof. Depreitere van UZ Leuven legt het uit: http://www.vallenenopstaan.be/video/de-fietshelm en de Fietsersbond stelt zicht vragen over verplichte helmdracht: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/1802088/2014/02/27/Fietersbond-tegen-het-verplichten-van-fietshelm.dhtml.
   We kunnen zo nog eventjes doorgaan natuurlijk.

   Uiteraard moet een helm goed vastzitten, nogal wiedes! Eerst goed passen, neem je tijd, ook voor de kindjes. Los zitten is geen optie, dan kan je gelijk niks dragen!
   Laat u niks wijs maken tussen de oortjes, spreek met de eerste de beste spoeddienst of chirurg die te maken krijgt met hoofdletsels: hij zal u wel op 5 min. vertellen wat iedereen wel logischerwijze weet. Anders wil ik wel eens iemand met zijn hoofd tegen een muur kwakken mét en zonder helm.
   Punt aan de lijn.

   Spijtig genoeg maakt men te weinig vooruitgang op vlak van veilige fietshelmen, blijkbaar is niemand vragende partij, zelfs Test Aankoop niet… zo blijkt mede uit het onderzoek van prof. Depreitere.

   Gat in de markt is een opblaasbaar vestje o.i.d. dat zich omtovert tot een airbag rondom het lijf, en niet enkel rond de nek of zo. Porf. Depreitere zegt het zelf: ‘de fietser is niet beschermd met airbags e.d.’ Dit bestaat wél voor motorrijders en voor mensen die paard rijden. Zie http://www.adac.de/infotestrat/tests/motorrad-roller/2013_systemvergleich_schutzsysteme/details.aspx?testId=138&recordId=2852 en http://www.helite.be/nl/.
   Ik heb ooit naar Helite gemaild met de vraag of het bruikbaar is voor op de fiets. Dit is helaas niet zo omdat de trekkracht groot genoeg moet zijn.
   Idealiter zie ik een airbag rondom de fietser opblazen van (bijna) kop tot teen opdat hij gelijk een Michelinmanneke volledig beschermd is. Voelt iemand zich geroepen om dit te ontwikkelen en de markt te veroveren c.q. miljonair te worden? Had ik het geld en technische kennis, dan was ik al lang begonnen. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: