Fahrradzeit (15): verliefd op een nietje
18 augustus 2014
Het Gentse model van fietsstalling is grandioos.
Robuust: je krijgt het niet zomaar geplooid.
Flexibel: je kan het gelijk waar in de stad neerploffen, en het krijgt er geen pootjes.
Ergonomisch: je fietswielen zijn in veilige handen.
Na al die jaren goede dienst blijken ook de nadelen.
Er zit véél staal in.
Bakfietsen en andersoortige fietsen kunnen enkel met wat geluk “verbonden worden”.
Ze zien er lomp uit.
Rondom de stalling is het moeizaam poetsen.
Maar ondanks die nadelen: een grandioos model.
Ik dacht altijd dat dit Gentse model een overgangsmodel was.
Zoiets om vlot in straten te implementeren, om dan later vaste fietsrekken te plaatsen.
Maar dat komt er maar zelden van.
Ik weet er wel een aantal staan, bijvoorbeeld aan het Scheldeoord, in de Gentbrugse Meersen en in het KOBRAproject.
Maar het zijn tot op heden eerder uitzonderingen dan regel.
Nieuw aangelegde straten krijgen het Gents Flexibel Model (waarvoor dank), niet een vast model.
In Duitsland werd ik licht verliefd op het nietje.
Simpel.
Niet opdringerig.
Slank en licht (please, nee, geen bijbetekenissen).
Variatie is mogelijk:
18 augustus 2014 at 12:27
Het experiment op de Korenmarkt in in de St-Niklaasstraat werd compleet verkeerd uitgevoerd: de nietjes stonden te dicht bij elkaar om gewone fietsen naast elkaar te stallen.
18 augustus 2014 at 13:06
Nietjes zijn door hun multifunctionaliteit (zowel in soorten fietsen, soorten sloten en bevestigingsmogelijkheden) sowieso het beste.
Maar het ene nietjes is het andere niet en naar mijn gevoel is het beste soort nietje: https://www.nationalebeeldbank.nl/shop/products/386-fietsen_nietjes_op_de_zuidas of http://www.cartoon-productions.be/?p=4446
De dubbel horizontale ronde buis biedt heel veel mogelijkheden om de fiets vast te maken (ook kinderfietsen, ligfietsen, …) en verkleint de kans dat de fiets te ver naar voor of achter wordt geplaatst om van de verticale buis gebruik te kunnen maken. Ook verhoogt het de kans dat de fiets correct (kader + wiel) wordt vastgemaakt. Zo zijn de nietjes op foto 7 (Dresden) eigenlijk te hoog en zetten ze aan tot het te ver naar voor of achter plaatsen van de fiets of het enkel vastmaken van het kader.
Bovendien is een ronde buis beter dan ‘balkvormige’ buizen. De kans dat men het fietskader + wiel met een U-slot (tenslotte toch een goed en veelgebruikt type slot) aan een rondbuizig nietje vast kan maken is veel groter dan dat dit (vlot) lukt bij nietjes zoals deze op foto 2 en 3.
Het kan overigens nog erger: http://hoboken.s-p-a.be/nieuws/nieuwe-fietsstallingen-en-overkapping-aan-tramterm/
Dit zijn tegenwoordig de standaardnietjes van stad Antwerpen. Hier heeft men de totaal foute keuze gemaakt, want deze brede buizen maken het gebruik van een U-slot voor het vastzetten van wiel + kader sowieso onmogelijk.
Als ik me niet vergis is overigens de tussenafstand bij de veelgebruikte fietsstallingen op foto 1 slechts 40 cm. (Bij de gelijkende NMBS-stallingen die de NMBS standaard gebruikt is dat in ieder geval zo.)
Een tussenafstand van 40 cm is echter niet meer van de tijd en laat nooit toe om alle stallingen te gebruiken zonder veel geknoei en grote kans op schade aan o.a. de rem- en versnellingskabels. Het argument dat zo’n tussenafstand volstaat bij hoog-laag-systemen (een argument dat ook in vademeca en dergelijk nog gebruikt wordt) klopt niet. Daarvoor is er immers een te groot verschil in stuurhoogtes van fietsen waardoor men in de praktijk geen ruimte wint met een hoog-laag systeem.
Een tussenafstand van 50 cm zou het absolute minimum moeten zijn maar om echt comfort te bieden is +60 cm aangewezen.
18 augustus 2014 at 19:55
Nog even aanvullen/verbeteren. Er zit blijkbaar toch wel nog wat verschil tussen de standaard NMBS-stallingen en die op foto 1. Mijn oproep voor voldoende tussenafstand blijft natuurlijk behouden, maar ik heb dus geen idee van die tussenafstand van de stallingen op foto 1.
19 augustus 2014 at 22:22
In NL kent men zelfs een kwaliteitsnorm voor fietsstallingen: de FietsParkeur http://www.fietsparkeur.nl/. Heeft België/Vlaanderen dit ook?
19 augustus 2014 at 22:42
Niet dat ik weet. Wel heeft de Fietsersbond niet zo lang geleden een document uitgebracht: “Fietsenstallingen in Vlaanderen en Brussel – Goede praktijkvoorbeelden.” Spijtig genoeg is men hierbij niet voldoende kritisch geweest, waardoor er in het boek o.a. de niet zo goede Antwerpse fietsnietjes als goed voorbeeld wordt gegeven.
De FietsParKeur is echter zeker geen goed voorbeeld van een kwaliteitsnorm. Men zegt wel:
“Het Fietsparkeur stelt eisen op de volgende punten:
gemak bij het plaatsen van een fiets
gemak bij het vastzetten van een fiets
kans op letsel bij de gebruiker of de passant
kans op schade aan de fiets
kraakbestendigheid
vandalismebestendigheid
duurzaamheid
informatie over het systeem”
In de praktijk zijn er talloze fietsstallingen die aan de FietsParKeur-normen voldoen maar die helemaal niet goed scoren op één van de volgende aspecten:
– goede bevestigingsmogelijkheid voor verschillende soorten sloten en met verschillende soorten fietsen
– multifunctioneel (verschillende soorten fietsen)
– kans op beschadiging fiets
– hart tot hart afstand (soms slechts 30 cm)
– …
Om maar één voorbeeld te geven: http://media.fietsersbond.nl.s3.amazonaws.com/fietsparkeur/fietsparkeur-lasso.pdf
Naar mijn gevoel is niet de helft van de stallingen met een FietsParKeur-keurmerk goed.
Ik weet niet juist hoe die FietsParKeur tot stand is gekomen, maar ik heb waarschijnlijk liever geen normen dan zulke normen die misbruikt kunnen worden om allerlei slechte stallingen neer te poten.
En ik weet dat ik zeer kritisch ingesteld ben, maar als er betaalbare stallingen bestaan wel aan alle vereisten voldoen, waarom zou men dan met minder tevreden zijn?
19 augustus 2014 at 22:46
Nog een voorbeeldje van een stalling met de FietsParKeur die men (in mijn ogen) met de beste wil van de wereld toch niet als kwalitatief kan bestempelen: http://media.fietsersbond.nl.s3.amazonaws.com/fietsparkeur/fietsparkeur-pallas.pdf
19 augustus 2014 at 22:59
Mjah, je hebt overschot van gelijk met die voorbeelden.
3 oktober 2016 at 12:50
het nietje geeft een slordig straatbeeld, doordat mensen de fietsen ertussen proppen als er geen plek ik. Er zijn betere systemen die ooh het frame fast laten zetten, waar meer fietsen inpassen en een nette rij fietsen opleveren.
3 oktober 2016 at 19:52
Heb je toevallig een voorbeeld?
4 oktober 2016 at 11:00
Zelfs in het “model Gent” slagen mensen erin hun fiets ertussen te proppen, of hun fiets fout te parkeren (het voorwiel niet in de gleuf, maar ernaast)…