Waarom?

Dagelijks stellen fietsers zich de vraag ‘waarom?’. Ook bij deze werf stelde ik me deze vraag. Dit was de situatie op zaterdagavond, dus dit was minstens een gans weekend wat fietsers tegenkwamen.

Er is genoeg plaats voor voetgangers om op het voetpad te passeren waardoor fietsers totaal niet gehinderd worden. Ook is het fietspad volledig berijdbaar, geen putten of werfmateriaal die risico vormen om fietsers te laten vallen, waardoor er helemaal geen reden is om  fietsers te laten afstappen.

2014-08-30 19.03.03 R40-Bijloke
2014-08-30 19.03.03 R40-Bijloke
2014-08-30 19.03.03 R40-Bijloke
2014-08-30 19.03.03 R40-Bijloke

Waarom?
Fietsertje pesten?
Onwetendheid?
Luiheid?
Op vrijdagavond snel naar huis willen?
Over het hoofd gezien?
De moeite niet waard?

Bij veel werven kom je dergelijke onnodige en foute signalisatie tegen. Ik durf zelfs stellen dat je bij werven veel vaker onnodige, foute en zelfs onwettelijke signalisatie tegenkomt dan dat je correcte signalisatie tegenkomt.
Hoewel dit maar een kleinigheid is die op’t eerste zicht niemand in gevaar brengt, zorgt dergelijke signalisatie ervoor dat fietsers aangeleerd wordt om werfsignalisatie te negeren, en dat kan wèl heel gevaarlijk worden.

11 gedachten over “Waarom?”

 1. Mijn vermoeden is dat het bord tijdens de werken (in de week) wél op het fietspad stond omdat ze plaats nodig hadden naast de put waarin ze aan het werken waren. Wellicht vonden ze het onnodig om dit tijdens het weekend daar nog te laten staan op het fietspad omdat de werken afgerond zijn. Ze zullen het dus gewoon ‘aan de kant’ geplaatst hebben, wachtend op een andere groep arbeiders die het komen ophalen met de camion.
  Ik denk niet dat dit een rondje pesten is…

  1. Fremde tiep lese soemteijts von reks no lienks. So oek mie plakkaate. Koeltoerverskillen! Alduus, man mak nichhts oder niemant dierektlie diskriminare. Tog?
   So resteren wie choete kamerate. Dank oe.
   LOL

    1. Pictogrammen zijn taalloos/begrijpelijk in zoverre ze zo goed mogelijk universeel worden gemaakt, maar dat zijn er niet zoveel.
     Een pijl is meestal wél duidelijk voor elke mens, zoals in dit geval. Wat een pijl is wordt (hopelijk) van kindsafaan geleerd.
     Ze zijn zeker niet cultuurloos, eenzelfde pictogram kan gans anders opgevat worden ngl. het land of de cultuur. Denk maar aan die reisboekjes met pictogrammetjes om iets verstaanbaar te maken.

     Verkeersborden als pictogrammen worden verondersteld taalloos te zijn, maar men moet ze wel degelijk *leren*. Er zijn nu honderden soorten waarvan er landelijk kunnen verschillen – al probeert men deze verder en verder te harmoniseren, een goed iets. Soms is het duidelijker en veiliger om te werken met tekst als ‘Don’t walk’ (bvb. in the US) dan met een pictogram.
     Schotel de gemiddelde burger een paar verkeersborden onder de neus: hoeveel zouden ze allemaal kennen?

     Nu, in dit geval gaat het om het pictogram ‘pijl’ o.v.v. een verkeersbord, dit moet voor jan-en-alleman begrijpelijk zijn.
     Des te onbegrijpelijker is de manier waarop men dit heeft geplaatst. Oorzaak? Luiheid, onverschilligheid, weet ik veel.
     Vandaar de illustratie met een cultuur/taalbarrière die er in feite niet mag zijn, er bijna niet kàn zijn. Dit was de grap. Er staat nog eens LOL bij, maar misschien is deze verkorting ook niet begrijpelijk.

     Zeg maar rechtuit wat je denkt wat er geïnsinueerd zou zijn – want dat is pas een insinuatie. Me woorden in de mond leggen die ik niet heb gezegd, daar mag niemand me van beschuldigen.
     Bovendien zou het misplaatst zijn? U mag dit ook van mij uitleggen. Als u doelt op politieke correctheid, dan bent u bij mij aan het verkeerde adres. Wat díe opgedrongen tendens is pas een pest en verziekt onze samenleving.

 2. Ik heb op die plaats, als voetganger, wel gebruik gemaakt van het fietspad en hoopte inderdaad dat er geen fietsers aan hoge snelheid de bocht zouden komen omgereden. Als voetganger alleen kan je er misschien wel langs, met een kinderwagen lukt dat niet. En het voetpad is op die plaats om de zoveel meter onderbroken. Ze hadden er roosters op gelegd. Een voetganger alleen kan probleemloos erover lopen, met mijn kinderwagen lukte dat niet.
  Maar ik vermoed dat dat niet te reden is voor het bord. Ik denk dat ze gewoon standaard borden gebruiken en de moeite niet nemen om te kijken of het nu eigenlijk relevant is of niet. Een voetganger heeft zo’n grote blauwe pijl niet nodig om te zien dat het onderbroken is.

 3. “Fietsers afstappen” is zoals “fietssuggestiestroken”: NUL juridische waarde. Het ander extreem van het woud aan verkeersborden in de “fietsstraat” Zwarte Zusters/Henegouwenstraat, waarmee de administratie zich op een belachelijke manier indekt. Met één gemeenschappelijk kenmerk: overdaad schaadt. En zo hol je ook elementaire rechtsregels uit.

   1. Zoals ik al eerder stelde: politici zijn een ras apart. Reclame maken is een vak apart. Beiden zijn goede maatjes.

    De Fietsersbond Antwerpen is er terecht niet gelukkig mee, ze zijn zelfs niet geraadpleegd. Zo gaat dat in onze moderne democratie – sorry, particratie. Soms, soms, willigt een overheidsinstantie een verzoekje in van de ‘spelers in de rand’. En die spelers zeggen dan nog eens, diep neerbuigend aan de voeten van de grote meester, merci merci merciekes!

  1. Fietssuggestiestroken zeggen het woordelijk niets verhullend: het is een suggestie. Zo wil men dat met een stad ook doen: de SUGGESTIE wekken dat het een fietsstad is of in wording is.
   Suggestiestroken zijn een materiële afspiegeling van de schijn die men aan de mensen verkoopt en warempel, de mensen lijken er nog in te trappen ook!
   Als men die schijnwereld tracht te doorprikken wordt men als kritieke beoordelaar – men komt per definitie in zo’n toestand terecht – vaak gekruisigd, ook door medebroeders waarvan men dacht dat deze aan het zelfde zeel trokken. Ook al doet men die doorprikking uiteindelijk altijd uit liefde voor de medemens. Alsof mensen pijn niet meer kunnen verdragen. Zouden we allemaal mietjes aan het worden zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: