Home

Kerstsfeer

24 december 2014

“Wij hebben ‘nog’ geen auto”, zeggen we vaak, al reeds enkel jaren. Sinds we slaagden voor ons rijbewijs hebben we een huis gekocht en grondig verbouwd. We zijn verhuisd en hebben meubelen gekocht. Dagelijks gaan we naar het werk en zoals iedereen doen we regelmatig onze boodschappen.

Wanneer we zeggen “Wij hebben geen auto”, krijgen we vaak vreemde blikken. Vaak ook gaan mensen hier tegen in, alsof onze keuze een aanvechting is van hun geloofsovertuiging.

Het meest voorkomende argument is in de trend van “ge gaat dat niet volhouden, wat als er kindjes komen of als ge ziek zijd, of … ”

Natuurlijk klopt dat allemaal wel, de verwachting dat we ooit een auto nodig zullen nodig hebben is er. We weten zeker dat die dag er ooit komt, misschien sneller als verwacht. Voor de tocht van om en bij de 10 kilometer van en naar het werk via de winkel heb ik echt ‘nog’ geen auto nodig.

Wanneer -a- een goede (flexibele) boodschappenplanning, -b- het combineren van activiteiten binnen dezelfde actieradius, -c- het laten leveren van materialen aan huis en -d- af en toe een auto lenen van de ouders ècht niet gaat, dàn huren we eens een auto.

Poelstraat - Merelbeke 13 Dec 2014 11:35

Poelstraat – Merelbeke 13 Dec 2014 11:35

Vorig jaar nog is mijn broer met ons om een kerstboom gereden. Dit jaar deden we ook dat op de fiets. Door een bewuste tram-, drempel- en kasseivrije routekeuze ging de tocht van 8 kilometer naar huis vlot en probleemloos.

Uiteindelijk was de cargo-bike van het GMF en Cambio misschien een beter idee geweest.
Tijd dat ik die eens ga uitproberen.

Aan alle weggebruikers,
Prettige feesten, een gelukkig eindejaar en een gezond nieuwjaar.

12 Responses to “Kerstsfeer”

 1. Toon Says:

  Niet alles, maar wel heel veel is mogelijk enkel per fiets. Zelfs met 3 kinderen.

  • Dagelijkse activiteiten kiezen die dicht rond het huis liggen (school, werk, jeugdvereniging, sport, vrije tijd, …)
  • Of de woonst dicht bij die activiteiten brengen/houden (familie, vrienden, werk, …)
  • Gezond verstand gebruiken, en per verplaatsing het meest geschikte vervoersmiddel kiezen. Soms is dat de auto, in ons geval is dat gewoon meestal de (kinder/bak/aanpik)fiets(stoel).
 2. Myriam Dumortier Says:

  Dat zei ik ooit ook, “nog geen auto”… Ondertussen heb ik drie tieners in huis en is het helemaal duidelijk: die auto komt er nooit 🙂 !

 3. JanG Says:

  Individueel autobezit is een van de grote plagen in onze maatschappij. Voor de keren dat je die écht nodig hebt, is een deelauto een veel logischer oplossing. Diegenen die beweren “ik kan niet zonder auto”, bedoelen eigenlijk vaak dat ze niet over het alternatief willen nadenken.
  Een auto is blijkbaar nog te vaak een statussymbool en wie er geen heeft een arme sukkel, maar stilaan is ook dat aan het veranderen: het aantal autoloze gezinnen in de steden groeit gestaag. Cambio, Dégage en Autopia krijgen steeds meer leden.

  Sinds anderhalf jaar ben ik ook autoloos en de keren dat die echt nodig was, is echt beperkt.


  • En toch zijn er nog steeds mensen die denken: “MIJN” auto moet steeds “VOOR MIJ” klaar staan. Dit werd letterlijk tegen mij gezegd nauwelijks een jaar geleden. Voor die persoon was een autodeelsysteem totaal ondenkbaar, ook al stond de persoon in kwestie op het zelfde moment steen en been te klagen over de kostprijs van deze manier van denken.

 4. trijnewijn Says:

  Bij ons zijn de kindjes intussen 4.5 en bijna 3, de bakfiets is onmisbaar, maar die auto is er ‘nog altijd niet van gekomen’. De auto van de ouders lenen lukt zelden, maar cambio is een redder in nood bij lang op voorhand aangekondigde familiefeesten op moeilijk bereikbare plaatsen. Er kan verrassend veel zonder auto als die niet voor je deur staat…


 5. Ons derde kindje is onderweg, en enkele maanden geleden hebben we onze auto net weg gedaan. Die stond daar toch maar… Bakfiets was de beste aankoop!!

 6. Hilde Says:

  Jammer dat ik nu niet meer in de kleine kinderen zit :-p
  Toen mijn oudste geboren werd, waren er nog geen bakfietsen, aanhangfietsen, deelauto’s of wat dan ook. Een baby vervoeren op de fiets was zo goed als uitgesloten jammer genoeg. Soms zag ik wel mensen die een maxicosi op de bagagedrager vervoerden, maar dat leek me toch echt gevaarlijk.
  Dit is nog net geen 25 jaar geleden. Er is dus wel degelijk een positie evolutie!

  • M Says:

   Gewoon ter info, tegenwoordig bestaat er een speciaal systeem (baby mee) om je autostoeltje (maxi cosi) veilig op de fiets te vervoeren. Een fijne oplossing voor mensen die geen plaats hebben voor een bakfiets of fietskar (zoals wij). Mijn vriend beweert bovendien dat hij als fietser voorzichtiger benaderd wordt wanneer de autostoel op de fiets staat.

 7. Frans Says:

  Wat zou dat geven in de duisternis, zo’n fietsende én verlichte kerstboom?

 8. Erik Says:

  Enig geëxperimenteer heeft ons geleerd dat een kerstboom heel stabiel is van zodra de kluit stabiel is. Je kan een volwaardige kerstboom met kluit gewoon in een ortlieb tas steken en dan blijft ie netjes staan :-). Ook hier trouwens 1 kindje, geen auto, en 14 fietsen (ok, misschien moeten we wat fietsen verkopen)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: