Home

Als het goed is zeggen we het ook (2)

17 april 2015

Veel fietsers zullen deze plaats wel kennen: de Kortrijksesteenweg onder de spoorweg aan het Sint-Pietersstation. Veel fietsers slaan hier linksaf om naar de voorkant van het station te rijden of verder, naar de Albertlaan. Eén probleem: zonder opstelvak is dat echt niet te doen.

08apr15, 16u28, Kortrijksesteenweg

08apr15, 16u28, Kortrijksesteenweg

Met een beetje geluk krijg je dit te zien, zodat je gewoon vooraan op het opstelplaats voor auto’s kan gaan staan, al is dat iets waar een niet-assertieve fietser het toch nog lastig mee heeft. Meer naar links is de busbaan waar je als fietser niet op mag.

20mrt15, 9u45, Kortrijksesteenweg

20mrt14, 9u45, Kortrijksesteenweg

Als er al een auto staat kan je je er met veel moeite voor wringen waardoor je half op het zebrapad staat. Bovendien reageren nogal wat automobilisten erg ongedurig: zij mogen niet linksaf en moeten dus niet wachten op het verkeer uit de tegenrichting.

Een erg ongelukkige situatie, en de Gentse Fietsersbond heeft dan ook herhaalde keren aangedrongen om hier een opstelvak voor fietsers te maken. Meer dan wat vaag gemompel `dat dat onmogelijk was’ hebben we nooit als reactie gekregen.

Ik heb geen flauw idee waarom het vroeger onmogelijk was en waarom het nu wel kan (nieuwe technologische ontwikkelingen inzake wegmarkeringen misschien?) maar het was wel een prettige verrassing toen ik daar onlangs passeerde: het opstelvak is er nu wel gekomen. Niet alleen kan je nu op een beschaafde manier je plaats innemen als er al aan auto staat…

08apr15, 16u29, Kortrijksesteenweg

08apr15, 16u29, Kortrijksesteenweg

… er is nu zelfs plaats voor meer dan één fietser die linksaf moet.

08apr15, 16u29, Kortrijksesteenweg

08apr15, 16u29, Kortrijksesteenweg

Zonder problemen kan er zelfs nog een tram bij…

08apr15, 16u30, Kortrijksesteenweg

08apr15, 16u30, Kortrijksesteenweg

… en als het groen licht wordt kan iedereen netjes verder.

08apr15, 16u29, Kortrijksesteenweg

08apr15, 16u30, Kortrijksesteenweg

Fijn zo.

8 Responses to “Als het goed is zeggen we het ook (2)”

 1. winfriedhuba Says:

  geschatte breedte ‘fietsstrook’ met strepen erbij 1m

 2. Frans Says:

  Prima ingreep, maar het aantal automobilisten die het verbod links af te slaan kwaadwillig negeren is een pest.

 3. Chris S Says:

  Goed initiatief.
  Klopt wat Frans zegt: teveel chauffeurs slaan linksaf, ondanks het verbod. Misschien moet de signalisatie duidelijker?

  • Hubert Says:

   Algemeen verschijnsel,( vb ook G.V.Eyckstraat) is duidelijk genoeg,alleen is er geen draagvlak bij de automobilisten om dit na te leven.Hoop dat in nieuw mobiliteitsplan men niet met dergelijke ingrepen zal trachten het(auto) verkeer uit de binnen stad te houden. Natuurlijk is er een dienst “politie” die verschil kan maken tussen theorie en praktijk, enz.

   • Chris S Says:

    Gebr. Van Eyckstraat, ah, daar slaat men ook veel links af dus.
    Cameraatjes plaatsen? Is wellicht te duur. Politie regelmatig inzetten is mogelijk duurder. Tjah, de poilitie zegt dat ze te weinig personeel en materiaal hebben om de burger adequaat te verdedigen, dat vertaalt zich mogelijk naar onvoldoende handhaving van het verkeer. Lastig probleem.

  • kromagg Says:

   Nu woonde ik tot voor kort ook in die buurt en heb ik de politie minstens 1 keer zelf ook linksaf zien slaan daar.

   Ik geef toe dat ik dat ook wel eens deed, omdat er na dat punt weinig plaatsen zijn waar je veilig kan terugkeren, en het verbod op afslaan er vooral lijkt te zijn voor de goede doorstroming. Ik zie niet goed in hoe het gevaarlijk zou zijn voor fietsers? Op dat vlak vond ik de taxis die er sinds jaar en dag een racebaan van maken een groter probleem.

   Volledig rondrijden kan ook, maar gezien het aantal fietspaden dat je dan kruist kan dat bezwaarlijk veiliger genoemd worden.

 4. jandefietser Says:

  Als aanvulling: de tweede keer dat ik de fietssluis gebruikte moest ik ze delen met een politiecombi. Niet alles is perfect, dus.

 5. Hilde Says:

  Ook in de Sint-Pietersnieuwstraat, komende van de Kortedagsteeg, mag je niet linksaf naar de Lammerstraat. Toch gebeurt dit ook dagelijks. Bijkomend probleem: de borden (links én rechts) die dit verbieden zijn af en toe afgedekt, als dan niet tegelijk. Het bord rechts zit bij mooi weer bovendien verstopt achter de zonneluifels van de winkels.
  Ik heb hier nog nooit politie gezien die stond de controleren.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: