Hangbrug

Een van de meer bizarre kunstwerken van het Gentse verkeer is de overdekte hangbrug van Drongen. Niet zoveel mensen kennen ze. Ze is ook erg moeilijk te vinden op een kaart (hoewel, op Openstreetmap zie je ze). Ze hangt namelijk letterlijk aan een andere brug: die van de E40 over de Leie.

04feb14, Goedingebrug
04feb14, 15u10 Goedingebrug

Wat de brug helemaal bizar maakt, is dat de twee voetstukken veel ouder lijken dan de autosnelweg, en dus dan de overkappende brug.
Op de foto zie je aan de rechterkant het jaartal.

 04feb14, 15u10 Goedingebrug
04feb14, 15u10 Goedingebrug

Al was de brug duidelijk ook bedoeld voor fietsers, twee jaar na de oorlog was er geen geld voor een oprit. Met de fiets is het dan ook heel wat sjouwwerk.

 04feb14, 15u14 Goedingebrug
04feb14, 15u14 Goedingebrug

Toch wordt de brug druk gebruikt. Ze is dan ook de enige manier om met de fiets de Leie over te steken tussen het veer van Baarle en de nieuwe fietsbrug naast de spoorweg in Drongen.
Bovendien: je blijft droog, zelfs als het regent.

 04feb14, 15u17 Goedingebrug
04feb14, 15u17 Goedingebrug

5 gedachten over “Hangbrug”

  1. Toen de autoweg nog tweemaal twee rijstroken telde was de oversteek van de Goedingebrug een oorverdovende belevenis. Je liep onder de blote hemel en de middenberm tussen het geraas aan beide kanten.

  2. Rond 1995 was de situatie als volgt. Er was een soort doorgang, maar niet bruikbaar als fietsdoorgang. Ik ben toen gehurkt er moeten doorheen kruipen sleepte mijn fiets achter mij. Later werd deze vloer dan verwijderd en kwam er een hangbrug. Dus het lijkt er op dat gedurende geruime tijd de doorgang voor voetgangers en fietsers afgeschaft werd tvv van het autoverkeer bovenop.

    1. Men zou eens een opdracht moeten geven om een “moderne hangbrug “te ontwerpen om deze onder de autosnelwegen te hangen waar deze water over gaan .Ken zo een 20 locaties waar de fietsers en voetgangers hier blij zouden mee zijn .
      In Gent vb Ledeberg onder B401 verbinding Fr De Mildreef /Warmoezeniersweg en onder E17 verbinduing Hundelgemsesteenweg/ Meierei enz .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: