Schutkleur

Camouflage is volgens Wikipedia ‘het zodanig toepassen van kleur, tekening en vorm dat een normalerwijs zichtbaar object tegen zijn achtergrond verdwijnt of moeilijker wordt herkend. […] De bekendste vorm is de schutkleur: kleur aannemen van de achtergrond.’

Een recent opgedoken voorbeeld van schutkleur is dat auto’s een okergele kleur aannemen om zodoende onopvallend op een fietssuggestiestrook te kunnen parkeren.

29mrt16, Wijmakker
29mrt16, Wijmakker

9 gedachten over “Schutkleur”

 1. Het is nochtans niet nodig om dat onopvallend te doen. Het mag gewoon. Een fietssuggestiestrook is gewoon wegdek en als er geen expliciet parkeerverbod is mag je daar gewoon op parkeren.

  1. Er is wel een regel “Het is verboden een voertuig te parkeren : 7° wanneer de vrije doorgang op de rijbaan minder dan 3 meter breed zou worden;” Dat lijkt mij hier toch het geval. Maar een expliciet verbod zou beter zijn.

  1. Bedoel je dat het gat tussen de auto en het houten paaltje drie meter breed is? Want dat denk ik niet. De breedte van de rijbaan ter hoogte van de auto uiteraard wel, maar de wegcode spreekt van een vrije doorgang van drie meter, niet gewoon dat de rijbaan exact ter hoogte van de geparkeerde auto drie meter breed moet blijven. Het lijkt mij een nogal enge interpretatie van die regel dat je aan een wegversmalling de volledige rijbaan zou mogen blokkeren omdat je net voor de wegversmalling staat waar de rijbaan nog breed is. Als een voertuig van drie meter breed niet door zou kunnen, dan laat je mijns inziens geen vrije doorgang van drie meter.

 2. Het is niet dat de auto niet op de FSS mag staan. Het is ook niet dat er onvoldoende breedte overblijft. Het is wel dat er achter die auto een fiets- en voetpad ligt, waarvan hij de helft van de breedte bezet. Dat is hinderlijk.

  1. Dat het hinderlijk is staat vast. Ik vraag me echter af of hij in overtreding staat. Je moet al Frederiks brede interpretatie van de 3-meter regel toepassen (zie hierboven) om daar instemmend te kunnen op antwoorden.

   1. De okergele auto blokkeert het uitrijden uit die rijweg die enkel voor voetgangers en fietsers is.

    Je mag volgens artikel 7.2 en 7.3 van de wegcode de andere weggebruikers niet hinderen en geen belemmering aanbrengen op de openbare weg. Dit parkeergedrag lijkt me te vallen onder hinderlijk en belemmerend.

    Maar het artikel is vrij vaag geformuleerd en lijkt me voor interpretatie vatbaar.

    De vraag lijkt me dus vooral of bij zo’n type rijweg dan de 3-meter regel van vrije doorgang vervalt of niet? Vermoedelijk blijft die vrije doorgang-regel geldig.

    Ik vraag me ook af of zo’n overgang niet als een soort kruispunt moet gezien worden en dat het dan valt onder parkeren op of nabij een kruispunt?

    Het gebruik van zoiets vaag als een fietssuggestiestrook zegt eigenlijk al genoeg over hoe duidelijk onze verkeerswetgeving en onze wegbeheerders hoeven te zijn naar andere weggebruikers dan de automobilist (die automobilist kan daardoor uiteraard ook niet goed inschatten wat de niet-automobilisten zullen doen op de openbare weg).

    1. De chauffeur is zeker geen fietser. Een automobilist die ook met de fiets rijdt ziet onmiddellijk dat hij daar niet moet gaan staan. (en deze is dan nog een eind achteruit gereden.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: