Mail: Fietsers Afstappen

Ingezonden stuk, eentje onder lijstje ” FIETSERS AFSTAPPEN”.
Met de fiets aan de hand geen enkel slipgevaar?
Breng antislipmateriaal aan, behandel de fietsers en voetgangers als volwaardige weggebruikers AUB.
Tot zover onze commentaar.

 

 

Van: D B [mailto:d@gmail.com]
Verzonden: vrijdag 9 december 2016 18:00
Aan: fietsbult@fietsersbondgent.be
Onderwerp: Fwd: Fietsers afstappen

Beste Fietsbult

In bijlage vindt u foto’s van een werf voor het nieuwe gebouw van de “fietsonvriendelijke” HOGESCHOOL GENT op campus Textielinstituut aan de Voskenslaan. Meer informatie over het gebouw is hier te vinden: https://www.hogent.be/nieuws-info/newsflash/hogent-bouwt-aan-de-toekomst/

Er zijn al 2 toegangen voor dit deel van de campus (Textielinstituut) maar voor de werf hebben ze er een derde gebouwd tussen de 2 bestaande! Om deze toegang te maken hebben ze 2 van de weinige bomen van de Voskenslaan gekapt (10 jaar geleden geplant tijdens de heraanleg van de Voskenslaan) en plastiekplaten op het trottoir en het fietspad gelegd. Een paar dagen later stonden “fietsers afstappen” borden…

Fietsers zijn weer op een belachelijk manier behandeld op een van de drukste fietspaden van Gent (verbinding tussen station en campus de Sterre). Ik hoop dat jullie de foto’s op jullie prachtige blog kunnen zetten om alweer te tonen hoe fietsers tijdens werven “quantité négligeable” zijn.

Mvg

D B

9dec16, Voskenslaan
9dec16, Voskenslaan
9dec16, Voskenslaan
9dec16, Voskenslaan
9dec16, Voskenslaan
9dec16, Voskenslaan

13 gedachten over “Mail: Fietsers Afstappen”

 1. Ik heb me vorige week dezelfde bedenking gemaakt. Geef een betere oplossing dan te zeggen dat je moet afstappen. Wat ik ook heel vreemd vond was dat het bord in twee richtingen geplaatst is, terwijl het fietspad een éénrichtingsfietspad is. De borden lijken me dus vooral een kwestie van zeker, maar dan ook zeker niet aansprakelijk te zijn als er ook maar iets gebeurt. In het voordeel van de fietsers is het in ieder geval niet.

  1. Dat de verkeersborden in de twee richtingen staat, wijst op de terreinkennis van de aannemer, want er rijden daar nogal wat spookfietsers rond. Op het einde van de Voskenslaan aan het station gebeurt het zelfs massaal om het rood licht te omzeilen.

 2. Ik veronderstel dat de platen daar liggen om geen verzakkingen te veroorzaken in het fietspad en voetpad (gezien zwaar werfverkeer). Bestaan er eigenlijk werfvloerplaten die geen slipgevaar opleveren? Misschien is er een andere ingang die door werfverkeer gebruikt kan worden (Schoonmeersstraat?)

 3. Ik stel voor dat lezers van deze blog even een mailtje sturen naar Gebouw-T@hogent.be met de vraag iets aan deze situatie te doen.

  Een voorbeeld:

  Beste,

  Blijkbaar heeft uw aannemer gekozen voor een uitzonderlijk gevaarlijke materiaalkeuze voor de beschermplaten bij de werfingang.
  Dit materiaal is zo gevaarlijk dat het niet alleen een ongemak is voor de passerende fietsers, maar zelfs een gevaar voor hun welzijn en veiligheid is.

  Ziehier een impressie van de situatie:
  img_20161209_164206845_hdr.jpg

  Meer foto’s en info vind u op: https://fietsbult.wordpress.com/2016/12/12/mail-fietsers-afstappen/#comments

  Mag ik u als bouwheer dan ook op uw verantwoordelijkheid weizen en vragen om hier een veliger en minder stupide oplossing.
  Dit opdat uw ‘hoogtechnologische en architecturale parel als nieuwe thuishaven voor de studenten van de faculteit Mens en Welzijn’ effectief ook kan instaan voor de mensen die hier regelmatig passeren en hun welzijn.

  Beste groeten,
  Sven

 4. Nu staat er zelfs “fietsers verplicht afstappen” i.p.v. “fietsers afstappen”. Maar nog steeds is er geen bord dat fietsers effectief verplicht om af te stappen. Waarom niet? Heeft men wel toestemming om te dreigen, maar geen toestemming om echte verkeersborden te plaatsen?

 5. Beste fietsers

  Bedankt voor jullie feedback. Ook wij verduidelijken graag even enkele zaken: deze rijplaten zijn er geplaatst op vraag van Stad Gent om het fiets – en voetpad te beschermen.
  Kunststof rijplaten zijn méér antislip dan de alternatieve metalen rijplaten. Bijkomend hebben we ze ook nog eens behandeld om ze ruwer (en meer antislip) te maken.
  Ze blijven echter altijd gladder dan het gewone fietspad. Het is daarom dat we de fietser willen waarschuwen. Dat oranje bord is geplaatst door de aannemer in afwachting van de levering van het blauwe bord met slipgevaar fietsers.
  Dit bord wordt eerstdaags weggehaald. Het woordje ‘verplicht’ is hier inderdaad overbodig.
  Alle signalisatie zou vanaf dan moeten geplaatst zijn volgens de vergunning verkregen bij Stad Gent. Hiervoor zullen we morgen nog een controle doen van de situatie ter plaatse.

  Wij begrijpen jullie bezorgdheid en doen er alles aan om de (fiets)hinder tot een minimum te beperken.

 6. Het plaatsen van zulke borden is in strijd met artikel 1.1 van het ‘Ministerieel besluit houdende de minimum afmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens’ en het gebruik ervan is dus illegaal. De enige legale manier om fietsers te verplichten af te stappen met verkeersborden zijn borden C1; C3 en C11.

  Spijtig genoeg houden aannemersQ, verantwoordelijke signalisatie en de overheid zich vaak niet aan de wetgeving die specifiek voor hen geschreven is en komen ze daar bijna altijd ongestraft met weg.

  1. Wat is het probleem? Als aannemers dat graag doen, zoals borden “30” plaatsen in zone 30, laat dat dan maar. Fietsers negeren massaal die waardeloze borden en hebben overschot van gelijk. “Fietsers afstappen” of “uitgezonderd plaatselijk verkeer” is voor fietsers net hetzelfde: rij gerust door.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s